Tatil kilonuzu verme zamanı

SEREN AKSÜS

seren.aksus@diyetaktif.com

Güzel gezdik, yedik, içtik, eğlendik tabii haklı olarak kilo da aldık. Şimdi bu kilolar yerleşmeden halletmeliyiz. O halde hadi, şimdi diyet zamanı… Peki nasıl? Yanıtları bu yazıda…

Öncelikle tatilde bize kilo aldıran nedenleri bulursak çözme şansımız bir o kadar artar. Herkes için değişmekle birlikte, tatilde sık yapılan yanlışlar bize kilo aldırır. Zincirleme kazayla, art arda yapılan bu beslenme hataları kısa sürede kilomuzun artmasına neden olur. İşin püf noktası da bu nedenleri tespit etmek… Peki, nedir bu beslenme hataları? Gelin birlikte bakalım.

Hata 

Sebze ve salata yokluğu: Bizim için posa anlamına gelen sebze ve salata almak tatilde en çok unutulanlardır. Gerek tazesinin gidip alınması gerektiğinden, gerek yıkanması, gerek hazırlanması derken sebze ve salata, kısıtlı zaman olan tatillerde pek cazip yiyecekler gibi gelmez bize… Bunları git gide az tüketiriz. Bunun sonucu barsak hareketlerimiz yavaşlar, kabızlık oluşur. Yetersiz lif alımının bir diğer sonucu kilo alımıdır. Çünkü yemeklerinizde, midenizi dolduracak sağlıklı sebze/salata olmayınca kalan yemeklerden daha fazla yiyerek ancak doyarsınız. Bu da fazla kalori almanız demektir. Bu durum sizi şişmanlatır.

Çözüm

Öğünlere salata olmasa bile salatalık ilave etmek. Zeytinyağlı olmasa bile ızgara, fırın, buharda sebze tüketmek.

Hata 

Değişen ve azalan uyku saatleri: Özlenen arkadaşlar, ziyaret edilen akrabalar derken uykuya vakit kalmaz. Uyunması gereken saatlerde uyanık, uyanık olunması gereken saatlerde uyumak metabolik dengeyi bozar. Kendini savunmak için size fazla yedirir ve yediklerinizi depo eder. Bunun sonucu hem yağlanır hem su tutar ve kilo alırsınız.

Çözüm

Birbirine yakın saatlerde uyumak, benzer saatlerde uyanmak. Gece geç olmadan 22.00-00.00 arası yatmak. Sabah 06.00-08.00 arası uyanmak. Günde ortalama 6-8 saat uyumak.

Hata 

Az su içme: Geç yatma, geç uyanma, sersemleyen metabolizma ve zihin… Tüm bunlar rutinimizi bozar. Sürekli dışarıda, yolda olup ev ve ofis dışı geçen zamanın artması da bunlara eklenince iyiden iyiye su içmez hale geliriz. Bir de yaz serinleticileri limonata, soğuk çay gibi içecekler eklenince neredeyse su aklımıza hiç gelmez. Daha doğrusu gelir ama bunlar vücudun suya ihtiyacı olduğunu bize unutturur. Oysa vücudunuz her zaman sadece su içmeye ihtiyaç duyar. Belki de 1 lt düşen su alımınıza asla yetmez. Bu yüzden vücut savunma önlemlerini alarak, kendi su tutmaya, bulduğu suyu kaybetmemeye başlar. Tatilde oluşan şişkinliğin sebeplerinden biri de budur. Bu aynı zamanda çok büyük önem taşır. 

Çözüm

Günlük su içme rutini oluşturmak. Günde 2-3 lt serin su içmek. Bu suyu günde 2 -3 saatte bir ortalam 0.3-0.5 lt olarak almak.

Hata 

Tatlıyı fazla kaçırma: Kendimizi tuttuk, tuttuk yazı bekledik. Gönlümüzce tatlı yiyebiliriz diye düşündük. Öyle de oldu. Bayramı da bahane ettik. Baklava, künefe, sütlaç derken miktar kaçtı. Porsiyonlar büyük ve sık olunca şeker de çok oldu. Tüm bunlar da kilomuzu yükseltti. Sık yenen tatlı, bozduğu kan şekeri dengesi sebebiyle sizi yorar, halsizleştirir. Bu durumdan çıkarmak için tekrar tatlı isteği uyandırır. Gidip bir tane daha baklava atarsınız.

Çözüm

İlk 7 gün dayanın, ağzınıza ufak bile olsa tatlı herhangi bir şey atmayın. Sonra canınızın istemediğini göreceksiniz. 21. günün sonunda artık tatlılarla vedalaşacaksınız. Tatlı yerine meyveyi tercih etmek vitamin alımı için iyi olacaktır.

Hata 

Sıfır hareket: Evde boş boş oturmayı hepimiz özlüyoruz. Plajda uzanmak ise ayrı bir keyif. Saatlerce arkadaşlarla oturduğumuz yerden sohbetin tadı hiçbir şeyde yok. Kabul ama bunların tümü bizi hareketsizleştiriyor. Adım bile atmadığımız oluyor neredeyse. Bu kadar az hareket kilomuzu artırır. Serinlemek için suya girmek egzersiz sayılmaz. 

Çözüm

30 dakika ve üzeri açık hava yürüyüşleri yapmak. Haftada 3-5 kez bu düzeni sağlamak

Hata 

Gece geç yeme: Genellikle yaz mevsimde gidilen sıcak yörelerden dolayı, gündüz değil gece geç yemek yenilir. Bu durum, gece saatlerine doğru yavaşlayarak kendini uykuya hazırlamaya alışkın vücudunuza sürpriz olur. Çalışmayı durduran metabolizmanıza fazladan gelen yemekler, ertesi gün yakılmak üzere depolanır. Ertesi günde aynısını yapınca, o depolar giderek artar ve sizde kilo almaya başlarsınız. Zaten bir de gece geç yenen yemekler pek de masum olmayan, hamburger, kumru, kokoreç, midye …vb tarzında atıştırmalıklardır. Porsiyon olarak minik ama hem içeriği, hem pişirme yöntemi (kızartma/kavurma) sebebi ile yüksek yağlı ve kalorili olan bu yemekler sizi şişmanlatır.

Çözüm

Akşam yemeğinden sonra yatana kadar abur cubur yememek. Bu sürede bitki ve meyve çayı içmek…

Hata 

Düzensiz tuvalet: Yolculuklar, ev dışı yaşam fast food gıdaların tüketilmesi eklenince tuvalet düzensizliği kaçınılmaz olur. Sağlıklı bir metabolizma günde 1-2 kez büyük tuvalete çıkar. Bu sürenin en uzun günaşırı olması sağlıklıdır. 

Çözüm

Yemeklerde her öğün düzenli salata eklenmesi. Günde 2-3 kez salata çeşitlerinin tüketilmesi. Günde en az 1 kez sebze yenilmesi.