Tatil diyeti deyince hamur işi az, ayran fazla olur tatil de başlasın diyet de

SEREN AKSÜS
seren.aksus@diyetaktif.com

Yazın yaklaşmasıyla hafta sonu yapılan kaçamak tatiller başladı. Malum tatile gidip de kilo almadan gelmek olmaz. Peki, tatile gitmeden diyet yapılır mı, tatilde ne yenir, tatilden dönünce toparlama diyeti nasıl olur?

Havaların güzelleşmesiyle hafta sonu kaçamak tatilleri başladı. Bu durum, yapacağınız uzun yaz tatillerine kadar, fazla kalori alacaksın anlamına geliyor. Diyeti yapmak, odaklanma ve istek işidir. Spor yapmak, iştahını azaltır, metabolizmanı hızlandırır, diyet sadık kalmanı sağlar. Gelen kaçamak tekliflerini geri çevirmene yardımcı olur. Yaşına, fiziki durumuna, çevresel imkânlarına göre yürüyüş temponu ve süreni ayarlayabilirsin. Egzersiz uzmanınla oluşturacağın bu programı, hafta içi 5 veya 3-4 gün uygularsan hafta sonu kaçamak yapabilirsin. Gideceğin misafirlikte, uzun zamandır görmediğin dostların sana özel hazırladığı, börekleri, sarmaları, tatlıları geri çevirmek olmaz. Ancak porsiyon kontrolü olur. Gelen ikramları yarım veya çeyrek porsiyon almalısın. Her besin öğesinden bir, en fazla iki tercih aparak, tüm çeşitlerden azar azar alabilirsin. Böylece sağlıklı ve dengeli beslenmiş olursun.

Rek tip beslenme

Ekonomik durumu kısıtlı olan, canım ülkemin beslenmesi genelde karbonhidrata dayalı. Hangi yöre olursa olsun, hamur işleri, poğaçası, böreği, pirinçli sarması ve dolması mutlaka meşhur. Tamamı karbonhidrat olan bu besinler kan şekerini hızlı yükseltme özelliğine sahip. Çorba, pilav, ekmek, börek, dolma, kek ve tatlılar gibi hepsi karbonhidrattır. Hızlı yükselen kan şekeri aynı hızla düşer. Bu da insanı halsizleştir, yemek sonrası uykusunu getirir. Bu belirtileri yaşamamak için öğün dengesini iyi kurmalısın. Öğünlerdeki miktar yerine içeriğine dikkat et. Tüm tercihlerini tek tip besinden yana kullanma. Besin çeşitlerini öğren. Her öğünde tabağında bu çeşitlerden bulundur.

Zeytinyağı tercih et

İmkânın ölçüsünde her öğüne az miktarda protein ekle. Proteinler kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Bu olabilirse et, tavuk, balık, hindi veya yumurta, beyaz peynir, lor, kaşar veya süt, yoğurt, ayran, kefir olabilir. Bütçen ölçüsünde her öğünde yiyeceğin protein kaynaklarını çeşitlendir. Ülkemizde çoğu besin oldukça yağlı hazırlanır. Bu yüzden ilave yağ eklemene gerek yok. Mümkün olabildiğince sıvı yağları (zeytinyağı-ayçiçek yağı) tercih et. Yağlar öğün dengesini tamamlayarak, kan şekerini yönetmeni kolaylaştırır. Zeytin, zeytinyağı, fındık, badem, ceviz, keten tohumu olarak çeşitlendirebileceğin yağ kaynaklarını dönüşümlü olarak tercih et.

KALORİYE DİKKAT ET

Günlük yaktığın kalori kapasiten bellidir. Bunu harcaman günden güne fark eder. Hareketsiz olduğun bir gün kaç kalori yaktığını, çok hareketli olduğun bir gün kaç kalori harcadığını bilip ona göre yediklerini ayarla. Buradaki önemli nokta harcadığından az veya aynı kalori almaktır. Örneğin iki bin kalori harcadıysan, yediklerinde iki bin kalori yapıyorsa kilon aynı kalır. Daha az kalori alırsan zayıflarsın, daha fazla kalori alırsan kilo alırsın. Ülkemizde tuz tüketimi olması gerekenin 6 katıdır. Bil ki yediğin her yemekte zaten çok fazla tuz var. Dışarıdan eklemeyi aklından bile geçirme. Yemeklerini tuzsuz 

yemeğe alışmaya başlamalısın.

NASIL DİYET YAPACAKSIN?

Tatilden döner dönmez diyetisyeninden randevu al. Birlikte tatille ilgili hasar tespiti yap. Kaç kilo aldığının ölçümünü yapın. Sonrasında hedefini; ne sürede bu kiloyu vereceğini birlikte belirleyin. Tatil dönüşü toparlamak için, hamur işlerini (karbonhidratı) azalt, yoğurt, ayran, yumurta gibi protein kaynaklarını fazlalaştır. Sebze ve salatayı eksik etme. Miktarlarını diyetisyenine danış.