Taşlarla konuşan deha ‘Mimar Sinan’

EMİNE BIYIK
emine.biyik@aksam.com.tr

Bir cami düşünün, yüzü aşkın deprem görmesine rağmen hiç zarar görmeyen… Bir köprü düşünün, adını dünyaya bir romanla duyuran… Bir kemer düşünün, dünya su mimarisinin başyapıtı kabul edilen… Ve bir mimar düşünün, bütün bu eserlere imzasını atan… İşte yapıtlarıyla dünyaca ünlü Mimar Sinan’ın eserleri…  

SÜLEYMÂNİYE CÂMİİ

1551-1558 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman adına inşa edilen Süleymaniye Camii, aynı zamanda Mimar Sinan’ın kalfalık eseri olarak bilinir. Osmanlı mimarisinin en güzel yapıtlarından bir tanesi olan eser, yüzü aşkın deprem görmesine rağmen en ufak bir zarar bile görmemiştir.

MAĞLOVA KEMERİ

1554-1562 yılları arasında yapılan eser dünya su mimarisinin başyapıtlarından biri olarak kabul edilir. 36 metre yüksekliğinde ve 257 metre uzunluğunda olan kemer, iki katlıdır. Kemerin alt katında 8, üst katında 8 küçük gözü bulunuyor. 

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN KÖPRÜSÜ

Büyükçekmece İlçesi’nde bulunan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, İstanbul’u Avrupa’ya tarihi ticaret yolu üzerinde, Büyükçekmece Gölü’nün Marmara Denizi ile birleştiği noktada yapılmıştır. Mimar Sinan köprüyü Kanuni Sultan Süleyman’ın Zigetvar Seferi'ne çıkarken ordunun denizden geçerken zorlanması üzerine yapmıştır. 

HASEKİ HAMAMI

Hamam, I. Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından, 1556-1557 yılları arasında devrin meşhur mimarı Sinan'a yaptırılmıştır. Klasik devir Osmanlı hamamları üslubundaki yapı, çifte hamam şeklinde ve 75 m uzunluğundadır. Bu hamamda, Türk hamam mimarisinde bir yenilik olmak üzere ilk defa kadınlar ve erkekler kısmı aynı eksen üzerinde yapılmıştır.

RÜSTEM PAŞA KERVANSARAYI
Edirne merkezinde bulunan 16. yüzyıl yapısı görkemli bir kervansaraydır. 1554 tarihinde, Kanuni’nin damadı ve sadrazamı Damat Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. İki katlıdır. Birinci katta 39, ikinci katta 41 odası vardır. Ön cephelerde 21 dükkân bulunur. 1972 yılında restore edilen yapı, günümüzde otel olarak kullanılır. 

BARBAROS HAYREDDİN PAŞA TÜRBESİ
Beşiktaş'ta, Sinan Paşa Camii karşısındaki Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi de Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Türbe sekiz köşeli, tek kubbeli ve alt üst pencerelidir. Sandukanın üstüne yukardan asılmış ve üzerinde Zülfikar resmi bulunan yeşil zemin ipekli kumaştan yapılmış bir sancak bulunur.