Tasarımcılar zanaatkârlarla buluşuyor

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR
aysun.yildiz@aksam.com.tr

Türkiye'de yaratıcı endüstrilerin gelişmesine öncülük eden İstanbul Modern, İstanbul’un köklü ama unutulmaya yüz tutan zanaat ve el sanatları geleneğini, güncel tasarım ve sanat yorumlarıyla buluşturan yepyeni bir proje gerçekleştirecek. 

Yeni kurulan İstanbul Modern Zanaat, Sanat ve Tasarım Platformu ilk projesinde sanat, tasarım ve zanaatı bir araya getiriyor. “İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Yaratıcı Endüstrilerin Geliştirilmesi Mali Destek Programı” kapsamında desteklenen bu disiplinler arası platformla, tasarımcılara ve sanatçılara zanaatkârlarla çalışma ve birlikte üretme fırsatı verilerek, karşılıklı tecrübe paylaşımı destekleniyor ve kültürel zenginliğe sahip çıkılması hedefleniyor. 

 

KAYBOLAN MESLEKLER

İstanbul Modern Zanaat, Sanat ve Tasarım Platformu’nda İstanbul’un gitgide kaybolan hammaddeleriyle üretim tekniklerinin yeniden yorumlanarak tasarım objeleri ve sanat eserlerinin yaratılacağı projede, cam, sedef, ahşap, kemik ve bakır kullanılacak.  Platformda 5 zanaatkâr/el sanatları ustası ve 5 sanatçı/tasarımcı Atilla Kuzu (Bakır), Hatice Gökçe (Kemik), Adnan Serbest (Ahşap), Ekrem Yalçındağ (Sedef) ve Seyhun Topuz (Cam) bir araya geliyor.

ESERLER SERGİLENECEK

Seçilen zanaat dalındaki üretim metotlarını yerinde inceleyen katılımcılar, ilgili hammadde ve teknikleri kullanacakları ürünler üzerine fikirler geliştiriyor. Tasarım sürecinden sonra numuneler üretiliyor. Üretim sürecinin ise Mart 2016’da tamamlanması planlanıyor. Proje sonucu ortaya çıkan ve müzenin tasarım koleksiyonunun çekirdeğini oluşturması hedeflenen ürünler, Mayıs 2016’dan itibaren 6 ay boyunca İstanbul Modern Mağaza’da projeyle ilgili bilgi veren dijital araçlar eşliğinde sergilenecek.