Tarihi şekercileri keşfedelim

Deniz Yılmaz Akman denyilmaz88@gmail.com

Orhan Pamuk’un ‘Kafamda Bir Tuhaflık’ kitabını okurken; sokak satıcıları, kışın yoldan geçen bozacıları, loş ışıklı sokaklarda aniden karşımıza çıkan tulumba tatlıcıları ve nostalji kokan şekerci dükkânlarıyla İstanbul’un daha da güzel olduğunu anlıyor insan. Bu şeker dükkânlarını yeni baştan keşfetmek için bayramlar en güzel sebeplerimizden biri… 

Şöyle bir geçmişe baktığımızda görüyoruz ki; İstanbul’da yer alan tarihi şekerci dükkânlarının birçoğu 1800’lü yıllarda refah ve gücün simgesi sayılan ‘akide şekerleri’ satıyormuş. Sonradan çeşitlerini artırıp, Osmanlı döneminden bugünlere kadar karşımıza çıkan akide şeker, draje, lokum ve reçel de üretmişler. Klasik sokak lezzeti olarak karşımıza çıkan mesir macunları ise ilk olarak Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan’ın hasta olması üzerine; 41 çeşit baharat karıştırılarak elde edilmiş ve günümüze kadar gelmiş. Şimdilerde Karaköy ve Sirkeci civarında karşımıza çıkıyor. İnce çubuklara sarılan ve bakır kaplarda sunulan macun, iyileştirici ve dinç tutan özelliği sebebiyle özellikle de kış aylarında tüketiliyor. Özenle ve el emeğiyle üretilen şekerlemelerin satıldığı şekerci dükkânları hâlâ eski değerini koruyor. Müdavimlerine eskiden nasılsa, şimdi de aynı özveriyle hizmet veriyor. Kiminin acıbademi damaklarda ve hafızalarda, kiminin sakızlı lokumu… Aslında şeker biraz bahane. Asıl güzellik; bayram öncesi huzur vadeden bu dükkânların içine girip o nostaljik İstanbul havasını solumak. “Nerede o eski bayramlar?” diyenlerdenseniz, bu geleneksel dükkânlar sizi bir nebze de olsa, o günlere geri götürecek. 

ÜÇ YILDIZ ŞEKERLEME
1926’da iki kardeş ve bir arkadaş tarafından kurulan ‘Üç Yıldız Şekerleme’ ismini de buradan almış. Şimdilerde kurucusu     Ahmet Fikri Dörtler’in oğlu Feridun Dörtler   tarafından işletilen dükkâna  adım attığınız anda İstanbul’un bütün izleri sanki karşınıza çıkıyor. Rumların ‘kaşık tatlısın’dan, çikolata kaplı portakal kabuklarından,     ev yapımı marmelat ve reçellerinden tatmak için can atıyorsunuz.Ama bir tat var ki, birçok müdavimi için çok özel; dışı hafif kabuklu, içi yumuşacık olan ‘sakızlı lokumdan’ bahsediyorum. Feridun Bey’den öğrendiğim üzere; dışının sert içininse yumuşak olması bu lokumun özelliğiymiş. Daha sert ve kıvamlı olan gül lokumu da bir o kadar  lezzetli olan Üç Yıldız Şekerleme’ye muhakkak uğrayın. Tepesinden sarkan kurdelelerle, özenle hazırlanan şeker paketinizin yapımını izlerken ve Feridun Bey’in hikâyelerini dinlerken zamanı nihayet yavaşlatabileceksiniz. Üç Yıldız Şekerleme Adres: Duduodaları Sok. No:7, Balıkpazarı, Beyoğlu
ŞEKERCİ CAFER EROL
1807 yılında kurulan ve 1945’te Kadıköy’de Cafer Erol  tarafından açılan tarihi şekerci  başta akide şekerleri olmak  üzere; Osmanlı tatlıları (zerde, keşkül, aşure vb.), badem ezmesi, marzepanları (şekilli ezme), çikolataları, reçelleri ve lokumlarıyla meşhur. Özellikle de baston şeklindeki, kırmızı beyaz şeritli şekerleri çok seviliyor. Şekerci Cafer Erol Adres: Yasa Cad. No:19, Kadıköy
HACI BEKİR (ALİ MUHİDDİN HACI BEKİR)
1777’de o zamanların ‘Hacı Bekir Kesmesi’ olarak anılan akide şekerlerinin üreticisi Ali Muhiddin Hacı Bekir’in dükkânı 5 kuşaktır devam ediyor. Özellikle de Bahçekapı’da tarihi atmosferin tam ortasında yer alan şubesine uğramanızı öneririm. Fıstıklı lokumlarından, cezeryelerinden ve tabii ki badem ezmelerinden tatmalısınız. Hacı Bekir Adres: Hamidiye Cad. No. 81 Bahçekapı (Yeni Camii arka sokağı)
BAYLAN PASTANESİ
İstanbul’un tarihi pastanelerinden biri olan Baylan Pastanesi, 1923’te Beyoğlu’nda ‘Doryan’ ismiyle açılmış. Günümüzde pastanenin         Kadıköy ve Bebek’te olmak üzere iki adet şubesi var. En meşhur tatlısı Kup Griye’sini daha önce denemediyseniz kesinlikle bir fincan çay ve uzun sohbetler eşliğinde denemelisiniz. Onun haricinde macaronları ve çikolatalarını bayram ziyaretine giderken yanınıza götürebilirsiniz. Baylan Pastanesi Adres: Muvakkithane Cad. No: 9/A Kadıköy
BEYOĞLU ÇİKOLATASI
1950 yılında ilk ‘Zambo’ ismiyle çıkan ve o yıllarda sakız da üreten Beyoğlu Çikolatası sadece belirli büfelerde satılıyor. Beyoğlu’na sık gidiyorsanız camlarında fındıklı çikolatalarıyla ağız sulandıran mini vitrininden hatırlarsınız. Bu vitrinlerden seçeceğiniz çikolatalar, en nostaljik bayram tatlarından biri olabilir. Beyoğlu Çikolatası Adres: İstiklal Cad. No:69/A, Beyoğlu/İstanbul
MEŞHUR BEBEK BADEM EZMESİ
Badem ezmesi denilince belki de akla ilk gelen yerlerden biri:Bebek Badem Ezmesi. 1904 yılından beri ilk ve tek şubesi Bebek’te olan  ve ilk zamanlardaki kalitesini kaybetmemek adına başka bir şube açmak istemeyen aile işletmecisi,    tatlı severlerin en uğrak noktalarından biri. Badem ezmesi dışında lokum, fıstık ezmesi, akide şekeri     gibi seçenekler de mevcut.Meşhur Bebek Badem Ezmesi Adres: Cevdet Paşa Cad. No.53/C Bebek