Tanzanya’da efsane gezi

Banu Tuğcu
banu.tugcu@aksam.com.tr

Çiler Geçici nam-i diğer audiosoup... Audiosoup, 20'li yaşlarındaki lakabı aslında. Ayak basmadığı kıta, gezmediği ülke kalmayan, harika fotoğraflar çeken dünya tatlısı bir kadın. Yıllar önce Instagram’ı fark eden ilk Türk üyelerden olup şu anda “783k” takipçiyle güne uyanıyor. 20 yıldır çalışan, tutkularının peşinden sükûnetle giden, başarılı bir kadın Çiler Geçici. Kısa süre öncesine kadar, 10 yıldır Beyoğlu Hayal Kahvesi’nin müzik direktörlüğünü yapıyordu. Fotoğraf tutkusunu, bu tutkunun instagram’la buluşmasını ve işe dönüşme hikâyesini ve Tanzanya gezisini anlattı.

TAKİPÇİLERİMİZ ARTTI

Yıllardır fotoğraf çekiyordum aslında. Eşim Mehmet de bir fotoğraf aşığı olduğu için, Instagram kullanmaya başladıktan sonra tüm boş zamanımızı Instagram’da geçirmeye ve her fırsatta fotoğraf çekmeye başladık. Bir süre sonra Instagram’ın önerilen kişiler listesine girmemizle birlikte takipçilerimizi hızla artmaya başladı ve biz daha çok ciddiye almaya başladık bu programı. Yurtdışından fotoğrafçılarla birlikle çeşitli ülkelerin turizm büroları ve bakanlıklarıyla bir çok projede yer aldık. Seyahat etmek ve fotoğraf çekmek hayatımızın büyük bir kısmını kaplamaya başladı. Hâlâ da öyle. Şu anda da birçok markayla uzun süreli projeler gerçekleştirmekle birlikle, Türkiye’nin resmi Instagram hesabı olan @Turkey_Home hesabının açıldığı ilk günden beri Türkiye'nin tanıtımıyla ilgili projeler yapıyoruz. 

MACERA DOLU AFRİKA

Bütün bu seyahatler içinde Tanzanya en sevdiğim yer oldu kesinlikle. Hayat orada sanki duruyor. Geçmiş ve gelecek siliniyor ve yalnızca o an yaşanıyor. 8-9 saat zıplayarak yaptığınız jeep yolculuğu bile umurunuzda olmuyor. Toza da alışıyorsunuz. Aslında yükseklik korkum var ama ilk gidişimde küçük pırpır uçağa binmek zorunda kalınca korkumu unuttum. İkinci gittiğimde ödüm koparak balon safari yaptım. Fotoğraf çekmeye başlayınca korku yine gitti. Balon yolculuğu efsaneydi, güneşi doğurduk, aslanların zürafaların, hipopotamların üzerinden süzüldük. Serengeti’de çadır kampta kaldık. İlk gece yağmur çamur fırtına ve sırtlanların çadırın dibinde çenebazlıklarından hiç uyuyamadım ama diğer 2 gece umurumda bile olmayacak kadar güzeldi. Macera dolu Afrika işte… 

FİLLER, ZÜRAFALAR…

Tanzanya’da Serena Safari Lodge, Bashay Lodge, Four Seasons Serengeti kalmanızı tavsiye edebileceğim oteller. Lüks çadır deneyimi yaşamak isteyenler için de; Serengeti Tanzania Bush Camp, Grumeti Tented Camp önerim. Tanzanya’da Ngorongoro, Arusha, Lake Manyara  mutlaka gitmeniz gereken yerler. Serengeti Ulusal Parkları ise en çok hayvan çeşitliliğini görebileceğiniz yer. Burada fil, zürafa, geyik, bufalo, aslan, çita, timsah, kartal, leylek, flamingo, babun, maymun, hipopotam, sırtlan, akbaba görebilirsiniz. “Ne göremem?” diye sorarsanız “Kaplan” derim.

AFRİKA TAKILARI

Yol kenarındaki ressamlardan yağlı boya tablolar, bol bol Afrika takıları, maskeleri ve bibloları alabilirsiniz. Özellikle Arusha'dan safari bölgelerine giden yolda alışveriş yapmak mümkün. Ngorongoro'da Masaai köylülerinin yaptıkları takılardan alıp yaşamlarına katkıda bulunabilirsiniz. Ben genelde ağır olmayan şeyler getirmeye çalışıyorum. Afrika’dan 

yağlıboya tablolar, Moğolistan’da tapınaklardan tespihler... Mutlaka bir hatıra getiririm yani.

Seyahat tutkunlarına öneriler: 

Bence hep uzaklara gitsinler, Avrupa şehirleri kolay bildiğimiz gibi. Kamboçya, Afrika, Moğolistan benim en sevdiklerim. Bir de her yaz fotoğraf ve kafa dinlemek için Yunan adaları. Fotoğraf için Santorini ve Mikonos şahane. Biz hem vakit geçirmek ve hem de denizi için evlendiğimiz ada olan Rodos’u çok seviyoruz.

Yol müzikleri: 

Kendime spotify’da "audiosoup" diye bir playlist oluşturdum. İçinde sevdiğim şarkılar var hep. Araba veya uçak yolculuklarında dinliyorum mutlaka. Tek tek grup ismi saymak için benim için epey zor olur ama listelerimden Pearl Jam, Radiohead, Seether, Portishead eksik olmaz. 

Son söz

Ben çalışmayı hep çok sevdim, 20 yıl olmuş çalışmaya başlayalı. Öğrenmeye aç bir insan olarak korkularımın üstüne gittim. Çok şanslıyım ki bu hayatta en çok sevdiğim 2 şey olan müzik ve fotoğrafla iç içe geçen bir iş hayatım oldu. 

Hayat kurtaran tavsiyeler:

l Safari bölgelerinde günü üstü açık jeeplerde geçireceğiniz için toz içinde kalmaya hazır olun. 

l Şapka ve güneş gözlüğünüzü unutmayın.
l Uzun kollu ince pamuklu kıyafetler giyinin.
l Güneş kremlerine dua edebilirsiniz ilerde.
l Sinek kovucu ilaçlar işinize çok yarar. Bilezik gibi olan bantlar da işe yarıyor. 

lYerel bir GSM hattından simkart alın ve Serengeti'nin ortasında internet keyfi yaşayın. Bazı otellerde sıkıntı olabiliyor. 
l Uzak bölgelere gitmek için 12 kişilik pırpır uçakları kişi başı 400 dolar karşılığında kiralayabilirsiniz.
l Gün doğumunda bindiğiniz "Balon safari" inanılmaz bir deneyim. Kişi başı 500 dolar.