Şu “Meditasyon” ne ola ki?

Zekiye Olgaçay
zekiye@zekiyeolgacay.com

Son yıllarda yaygınlaşan, daha çok ruhsal çalışmalar içinde olanların yaptığı, çoğunluğun ise ne menem bir şey olduğundan pek de emin olamadığı meditasyon aslında içimize yaptığımız bir yolculuk. 

Bu yolculuğa çıkmak gerçekten nedir ve yaptığımız zaman ne gibi faydaları var bize? Sabah gözlerimizi açıp yataktan kalkıyoruz ve dünyayla iletişime başlıyoruz. Hayatımızda her ne oluyorsa ona göre bir gün yaşıyoruz. İşe gidiyorsak evden çıkıp bir sürü insan ile muhatap oluyoruz. Evde bile olsak tüm gün yine evdekilerle, ortamla, telefonda, sosyal medya aracılığı ile dünya ile iletişim halindeyiz ve yaşadığımız çeşitli deneyimler doğrultusunda mutlu, üzgün, neşeli, depresif, gergin veya yorgun bir gün geçiyoruz. Peki, bu yaşadıklarımızı neden yaşıyoruz? 

İç dünyanıza bakın

Aslında hepsinin cevabı içimizde, vermiş olduğumuz kararlar doğrultusunda bugünkü gerçekliğimizi oluşturduk ve bu kararlara da bizi biz yapan tüm unsurlar sebep oldu; değerlerimiz, inançlarımız, doğrularımız, beklentilerimiz gibi. Bizi biz yapan her şey nasıl oluştu? Geçmişte yaşadığımız deneyimlerin tamamı, farkında olduğumuz, olmadığımız her şey! İşte tam da bu yüzden iç dünyamızda ne varsa, dünya da sadece bize bunu yansıtan bir ayna. Dış dünyada gerçekliğimizi değiştirmek için iç dünyamızı dönüştürmeliyiz. Meditasyon da bu iç dünyaya bakma yöntemi. Meditasyon yaparken genellikle gözler kapalıdır. Dışarı verdiğimiz odağımızı içeri çekebilmek ve dış dünya ile olan iletişimimizi keserek içimiz ile iletişim geçebilmek için. İç dünyamız da dış dünya gibi sınırsız. Nasıl dış dünyada evimizden, oturduğumuz semtten şehirden ülkeden, kıtadan uzaya kadar sınırsız bir evren varsa içerisi de aynen öyle. Evden ilk çıktığımızda nasıl evinin sokağında olacağın gibi, meditasyona başladığında öncelikle zihnin üst katmanlarında olacaksın. 

kendinizi şarj edin

Günlük rutin konuların, düşüncelerin yer aldığı bölgede. Bu aşamada bu düşünceleri durdurmaya çalışmak yerine, sokağının yolunda yürür gibi gelip geçmesine izin vermeli, arada derin nefeslerle “şu anda ihtiyacım olmayan her şeyi serbest bırakıyorum” diyerek nefesini verebilirsin. Derine indikçe, evden çıkıp yürüdüğün yol gibi iç dünyanın derinlerine doğru gideceksin. Bir yere giderken eğer yürürsen, araba veya uçakla gidersen farklı yerlere varacağın gibi iç dünyan içinde aynısı geçerli. Meditasyonda çalışmalarında ilerledikçe çeşitli yöntem ve tekniklerle farklı şekillerde yapabilirsin bu içsel yolculuğu. İçeride keşfedilecek sınırsız bir dünya var. Kendi hayatımızda yaşadığımız ve bizi şekillendiren deneyimlerin kaynaklarını bulmaktan, istemediklerimizi serbest bıkabilmeye ve varoluş ile bağlantıya geçerek vermek istediğimiz karar için doğru cevabı bulmaya, üzerinde çalıştığımız projeler için yaratıcı fikirlerden yeni bir keşif yapmaya kadar muazzam bir dünyanın içine yolculuk fırsatımız hemen içimizde. Dış dünya ile bağlantıyken zihnimizin kullandığımız bölümü laptopumuz ise, meditasyon yaptığımızda internete bağlanmış gibi oluyoruz. Her gün meditasyon yapmanın önemi duş almak veya dış fırçalamak gibi çünkü her gün bir sürü olaya maruz kalıyoruz ve çoğu sefer de zorlayıcı olaylar oluyor. Bunların etkilerini temizleyerek, kendimizi şarj ederek güne başladığımızda tolerans sınırımız yukarıda olduğundan verdiğiniz tepkiler farklı ve olumlu olduğunda kararlarınızda dünyanızı farklı bir şekilde şekillendirmeye başlıyorsunuz. Bilincin derinlerine indikçe içeride her şeyin mükemmel bir huzurda dinginlikle sükûnette, neşede hazda olduğu bir alan var. İç benliğimiz, özümüzle bağlantı kurduğumuz yer burası. Daha önce meditasyon yapmayı denememiş kişiler için yeni öğrenilen her aktivite gibi zamanla gelişeceğini hatırlamak lazım, spor yapmak, araba kullanmayı öğrenmek, kas geliştirmek gibi.