Star Wars üzerine spiritüel bakış

Zekiye Olgaçay
zolgacay@superonline.com

Star Wars aslında bir uyanış ve dönüşüm filmidir. Macera, galaksi, uzaylılar içine yedirilmiş, "Işık ve Karanlığı"'ın arasındaki savaşı anlatan, var oluşumuzun gerçeğine uyanmamıza yol gösteren bir yapıt. 

“Kahraman'ın Yolculuğu” seminerimde Anakin Skywalker’ın Darth Vader’e dönüşmesinin hikâyesini örnek veriyorum. Fantastik bir film üzerinden verilen bilgilerin tamamı bu yaşadığımız dünyayı ve buradaki karanlığı ışığa dönüştürebilmemiz için birçok mesaj içeriyor. Filmdeki ana tema, baba-oğul ilişkisi, anne, baba-çocuk üçlemesi üzerine kurulu. Anakin’in yolculuğuna baktığımızda; Jedi Qui-gon Anakin'in üstün yeteneklerini keşfediyor ve bir Jedi olarak yetiştirilmesi için yanına alıyor. Star Wars'un özü; annesinden ayrılmak zorunda kalan minik Anakin’in veda sahnesinde saklıdır;

A: Yapamayacağım (Anakin potansiyelini gerçekleştirmek üzere çıktığı yolda ilk sınavıyla karşı karşıya gelir. En 
değerli varlığı annesinden ayrılmak zorunda kalır).
A: Seni bir daha görebilecek miyim?(En büyük korkusu olacak)
A: Umarım (Umut).
A: Evet (İnanç).
A: Muhtemelen (Şüphe).
A: Senin için geri döneceğim anne, söz veriyorum (söz ve bunu gerçekleştiremeyişinin acısı karanlığa giden ilk tohumları ekecek).Anakin’nin de ileride Darth Vader’e dönüşmesine sebep olacak duyguları, korku ve endişeleri, Jedi konseyi ve Yoda tarafından en baştan uyarılmaktadır. 
Y: Nasıl hissedersin sen?
A: Soğuk efendim (hislerinin farkında değil, fiziksel bedenini hissediyor sadece).
Y: Korkar mısın sen? 
A: Hayır efendim (kendi korkusunun farkında değil).
Y: İçini görebiliriz. biz senin, yapabiliriz.
Konsey üyesi 1: Duygularının farkında ol. 
Konsey üyesi 2: Düşüncelerin annenin etrafında geziniyor.
A: Onu özlüyorum.
Y: Onu kaybetmekten korkuyorsun düşünüyorum ki (en derin korkusu).
A: Bunun herhangi bir şeyle ne ilgisi var? (inkâr, farkında olmamak, gerçeği görmek istememek)
Y: Her şeyKorku karanlığa giden yoldur, korku öfkeye, öfke nefrete, nefret acıya götürür (karanlık tarafı seçmenin esası). Senin içinde çok korku hissediyorum.AnakIn, seçilmiş kişi Anakin seçilmiş kişidir, gücü dengeleyecek en güçlü Jedi. Fakat asi, isyankâr ve kuralları dinlemekte zorlanan ruhu ile yoğun yaşadığı duygularına; karanlık, korku ve endişe dolu düşüncelerine yenik düşmektedir. Çocukluğundan gelen en büyük korkularını besleyerek sonunda gerçeğe dönüştürecektir. Galaksiyi kurtaracak kişidir ama en sevdiği kişi olan annesini öldürülmekten kurtaramaz. Annesinin ölümüyle korkusu yok olmaz, daha da büyüyerek hayatındaki en sevdiği diğer kadına projekte olur, eşi Padme’ye. İçindeki korkuları öfkeyle birleşerek kâbuslar olarak gecelerine sızmakta, ruhunu kemirmektedir. Sürekli rüyasında Padme’nin öldüğünü ve onu kurtaramadığını görmektedir. Bu konuyu Master Yoda'ya danıştığında, Jedi Ustası ona 
kurtuluş yolunu sunacak fakat Anakin bunu alamayacaktır;
Y: Ölüm yaşamın doğal bir parçasıdır, etrafında güce dönüşenleri kutla, yas tutma, özleme onları, bağımlılık kıskançlığa götürür.
A: Ne yapmalıyım Master Yoda?
Y: Kaybetmekten korktuğun her şeyi serbest bırakmaya eğitmelisin kendini. (İşte hepimizin de bu hayatta yapmayı öğrenmesi gereken şey tam da bu değil midir?) Ölümün bile bir son olmadığı, ilahı takdirde her şeyin olması gerektiği gibi olduğu gerçeğiyle kabul ve teslimiyet öğretisini geçebilmesi için önüne sunulan sınavlardan geçemeyen, Anakin Skywalker artık DarthVader olacaktır. Onun karanlığa dönmesinin acısı eşi Padme’yi öldürecektir.  Kendi kendini gerçekleştiren kehanet olarak, gerçekliğini yaratacaktır. Yedinci Film;“Güç Uyanıyor” Uzun zamandır beklenen efsanenin geri dönüşünde en önemli tema güçlü Jedi adayının ve başrol kahramanının saf ve masum bir genç kız olmasıdır. Rey bu dünyayı değiştirecek olan ilahı feminen enerji, tanrıçayı temsil ediyor. 

YALNIZ VE TEK BAŞINA

Rey, yalnız ve tek başına ailesini kaybetmiş ve karın tokluğuna metal parçaları toplayan bir genç kızdır. İçinde taşıdığı güçten, köklerinden, atalarından ve ona miras kalan yeteneklerinden habersiz yaşam mücadelesi vermektedir. Bu aslında her birimizin, özellikle de kadınların içindeki Rey’i temsil ediyor. Son sahnelerde Kyle Ren ile Rey, kadın-erkek olarak karşı karşıya gelmeleri ve ancak Rey’in onun güçleriyle başa çıkabilmesi feminen enerjinin gücünü, yükselişini gösteriyor.