Sporcuların Beyazperdeye yansıyan hayatları…

BAŞAK BIÇAK

basakbicak@gmail.com

Olimpiyat ödüllü Amerikalı buz patenci Tonya Harding’in sansasyonlarla dolu hayatı, Margot Robbie’nin büyüleyici performansıyla beyazperdede… Hazır I, Tonya (Ben, tonya) vizyondayken, gelin en iyi sporcu biyografilerini hatırlayalım…

Rush - 2013

Dünyanın gördüğü en büyük F1 rekabetini konu alan ve James Hunt ile Niki Lauda’nın gerçek hayatlarını hikayeleştiren Rush, Ron Howard yönetiminde karşımıza çıkan bir diğer biyografik film… 

Ali - 2001

Rolüne hazırlanırken bizzat Muhammed Ali’den boks dersleri alan Will Smith’in hafızalara kazınan performansıyla hatırlanan Ali, efsane boksör Muhammed Ali’nin hayatını merkezine alıyor. Boksörün, Vietnam Savaşı’na katılmayı reddetmesiyle elinden alınan şampiyonluğuna odaklanan film, Michael Mann yönetiminde karşımıza çıktı.

The Blind Side - 2009

Sandra Bullock’a, En İyi Oyuncu Oscar’ını kazandıran The Blind Side, Amerikan genç çocuğun, Futbol liginde önemli bir isim olma serüvenini anlatıyor. 

Senna - 2010

Talihsiz bir kaza sonucu 34 yaşında hayatını kaybeden Brezilyalı Formula 1 pilotu Senna’nın, belgesel türündeki biyografisi de görülmeye değer yapımlardan… 

A League of Their Own - 1992

Penny Marshall’ın yönettiği A League of Their Own, İkinci Dünya Savaşı sırasında erkeklerin yokluğunda oluşturulan Amerikan Kadın Beyzbol Ligi’nin oluşum sürecini ele alıyor. Filmin kadrosunda ise Tom Hanks, Geena Davis, Lori Petty ve Madonna gibi isimler var.

Hoosiers - 1986

Gene Hackman, Dennis Hopper ve Barbara Hershey gibi isimlerin başrolünde yer aldığı Hoosiers, 1954 yılında ülke şampiyonu olan Milan Lisesinin öğrencilerinin ve basketbol koçlarının yaşadıklarını serbestçe uyarlıyor.

Remember The Titans - 2000

1971 yılında, Virginia eyaletinde lise takımını çalıştırmaya başlayan siyahi koçun gerçek yaşam öyküsünü senaryolaştıran Remember The Titans, Denzel Washington’ın performansıyla öne çıkıyor. Yönetmen koltuğunda Boaz Yakin oturuyor.

Raging Bull - 1980

Türün kuşkusuz ilk akla gelen başyapıtı Raging Bull’dur. Martin Scorsese’nin, siyah beyaz olarak peliküle aktardığı ünlü boksör Jake LaMotta’nın hayatı ile usta oyuncu Robert De Niro, En İyi Erkek Oyuncu ödülünün de sahibi oldu… 

Chariots of Fire - 1981

1924 yılında, Yaz Olimpiyatları’na katılan koyu dindar İskoç Hıristiyan atlet Eric Liddell ile önyargıları aşmaya çalışan İngiliz Yahudi atlet Harold Abrahams’ın gerçek yaşam öykülerini beyazperdeye taşıyor. 

Cindirella Man - 2005

Cindirella Man, James J. Braddock’un hayatını etkileyici bir anlatımla gözler önüne seriyor. Russell Crowe ve Renée Zellweger’in yer aldığı film, Ron Howard imzası taşıyor.