'Spor, beden ve ruha yatırım yapmaktır'

ONUR AKBAŞ

onurakbastde@gmail.com

Elektronik mühendisiydi, hobi olarak buz patenine başladı. Şimdi Türkiye’nin ilk yetişkin artistik buz pateni milli sporcusu oldu. 2017 Uluslararası Yetişkinler Artistik Buz Pateni Yarışması’nda yeni bir dünya rekoruna imza atan Naz Arıcı ile konuştuk. 

Spor hayatınıza ilk defa ne zaman girdi?

Buz patenine 29 yaşında, 2011 yılında iş hayatımın çok yoğun olduğu bir dönemde stresimi atmak için başladım. Ama antrenörüm Timuçin Özbükücü 2014 yılında beni yarışmaya katmaya karar verdiğinde, ciddi antrenmanlarım o yıl başladı. Benim yarışacağım dal Türkiye’de yoktu. Antrenörüm dünyada, Uluslararası Buz Pateni Federasyonu’nun (ISU) takvimindeki yarışmaları yakından takip eder. Beni ISU’nun Almanya’da düzenlediği 2015 ISU International Adult Figure Skating yarışmasına kattı. Hayatımdaki ilk yarışmamdı, daha önce bir spor deneyimim yoktu. Dünya çapında çok sevilen ve takip edilen bir yarışmaydı ve 15 ülkeden 35 sporcu arasında ilk şampiyonluğumu aldım. Bu başarımdan sonra antrenörüm Timuçin Özbükücü’nün öncülüğüyle, yetişkinler kategorisi Türkiye’de açıldı. 2016 ve 2017 yılında yapılan Yetişkinler Türkiye Şampiyonaları’nda da altın madalya aldım. 2016’da ISU’nun Almanya ve Kanada’da düzenlediği International Adult Figure Skating yarışmalarında da 13 ülkeden 36 sporcu arasında şampiyon oldum. Girdiğim kategorilerdeki bütün altın madalyaları ülkeme getirdim. Son olarak 2017 yılında ISU International Adult Figure Skating Yarışması’na zorluk derecesi bir üst kategoride katılarak 14 ülkeden 22 sporcu arasında şampiyon olduk. Bu zamana kadar yanına yaklaşılamamış rekor bir puan aldık ve dünyadaki tanınırlığımızı perçinlemiş olduk. 

Spor sınırlarını aşan biraz da sanat yönü var bu dalın, biraz spor biraz müzik… Yanılıyor muyum?

Çok doğru. Her şeyden     önce estetik var. Müzik ve estetik bir araya gelince sanat ve sporun muhteşem birleşimi ortaya çıkıyor.

Mühendislikle bu spor arasında nasıl bir bağ var?

Antrenörüm Timuçin Özbükücü de endüstri mühendisi. Antrenörüm ve ben mühendislik bilgimizi kullanarak fizik ve geometri kurallarından oluşan bir antrenman dili geliştirdik. Eminim bu, dünyada sadece bizde vardır. Antrenörüm  emekli olunca bu spora tamamen yöneldiğinde, sporculara bu dili öğretecek ve dünya çapında başarılı Türk sporcular yetiştireceğiz. 

Uluslararası bir arenada başarılı olmak ne hissettiriyor?

Bu duygu tarif edilemez. Şu ana kadar yarıştığım bütün uluslararası yarışmalarımda kategorimdeki tek Türk bendim, hepsinde de altın madalya aldım. ISU yöneticilerinin, teknik uzmanlarının ve hakemlerinin Timuçin hocamın yanına gelip başarımızı kutladıklarını görmek paha biçilemez. Rakiplerimin antrenörleri benim antrenörümle tanışmak için geliyor, koreografime ve çalışmamıza dair sorular soruyorlar. Asıl amacımız ülkemizde uluslararası yarışma düzenleyip bu insanları ülkemize getirmek ve antrenörümün bilgi ve tecrübelerinden yararlanacakları kamplar yapmak. Bizi seven, destekleyen ve arkamızda olanlar bana “altın kuğu”, antrenörüme de “efsane antrenör” lakabını verdiler. Timuçin Hoca’mın dünyada hayranı çok söylemeden geçemeyeceğim.

SAĞLIKLI BİR GELECEK İÇİN…

Bir sporcu olarak gençlere tavsiyeniz nedir?

Genç kardeşlerime sağlıklı bir gelecek için spor yapmalarını tavsiye ediyorum. Spor kendi bedenimize ve ruhumuza yatırım yapmaktır. Daha sağlıklı yaşamaktır. Yaşları kaç olursa olsun herkes mutlaka bir spor dalı ile ilgilensin. Yetişkinler kategorisi artık Türkiye’de olduğu için 28-78 yaş arası bu sporla uğraşmak isteyen, küçüklük hayalleri olan herkes artık buz patenine başlayabilir ve ilerletip yarışmacı olabilir.