Soner Sarıkabadayı: Allah vergisi yeteneğim var

TUBA KALÇIK

tuba.kalcik@aksam.com.tr

Sibel Can’dan Sertab Erener’e kadar pek çok ünlü ismin şarkısında Soner Sarıkabadayı’nın imzası var. O, sadece en güzel bestelerin sahibi değil aynı zamanda da iyi bir yorumcu. Yeni single’ı “Tekamül”ü çıkarınca buluştuk ve “Yeteneğim Allah vergisi” diyen sanatçıyla keyifli bir söyleşi yaptık.

Yeni single çalışmanız “Tekamül” dinleyicilerle buluştu. Beğenildi mi?

Dinleyicilerden çok olumlu geri dönüşler aldım. Çok beğenildi ve bu da beni çok mutlu etti. “Tekamül”ü iki yıl önce yazmaya başlamıştım, altı ay önce de son şeklini verdim. Çok içime sinen bir çalışma oldu. Şarkının aranjesini Osman Çetin’le yaptım. 

Şarkınız sosyal medyada da çok tıklandı. Yeni neslin beğenisi için nasıl bir izliyorsunuz?

Bunun için özel bir strateji izlemiyorum açıkçası. İşinize değer verip elinizden geldiğince iyi yapmaya çalışırsanız dinleyici de sizi takdir ediyor. Uzun süredir Mert Siliv ve Selim Akar’la çalışıyorum. Ekip olarak birbirimizi tamamlıyoruz. Yani benim göremediğim şeyleri onlar görüyor. Böyle özel insanlarla çalıştığım için de kendimi çok şanslı hissediyorum.

Türkiye’de beste denilince akla gelen ilk üç isimden birisiniz. Bestelerinizin popüler olmasını neye bağlıyorsunuz?
Allah vergisi bir yeteneğim var. Yaptığım bestelerin ilk önce beni etkilemesi gerekiyor. Bugün yaptığım besteyi yarın piyasaya çıkarmam. Şarkının demlenmesini beklerim. ‘Buz’u yaptıktan 9 yıl sonra dinleyiciyle buluşturdum.

Peki bestelerinizi yaparken nerelerden etkileniyorsunuz?

Aslında en çok kendi yaşadıklarımdan etkileniyorum. Ama ailemin ya da arkadaşlarımın yaşadıklarından yola çıkarak da beste yapıyorum. İlla beste yapmalıyım diye özel bir çabam olmuyor hiçbir zaman. Sadece melodiler veya sözler gelmeye başladığı anda kaydediyorum. Önce duygu geliyor, ben de ruhumun hissettiği bu duyguyu resmetmeye çalışıyorum. Doğuştan gelen yeteneğimi küçük yaşlarımda fark etmeye başladım ve bunu geliştirdim. Şanslıyım ki bu yeteneğimi fark ettim, bazı insanlar müzik yeteneğini keşfetmeden hayatını geçiriyor ve yeteneklerini kullanamıyor. 

Sizin için özel olan besteniz hangisi?

“Buz” şarkısının bende özel bir yeri var. Dinleyicilerime bu şarkıyla merhaba dedim. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen her dinlediğimde hâlâ çok etkileniyorum. Belki “Buz”dan çok daha popüler olan şarkılarım var ama bunun kalbimdeki yeri farklı. İlkler unutulmaz ya..  

HER ŞARKININ BİR KADERİ VAR

Sibel Can’dan Sertab Erener’e kadar birçok ünlü sanatçı sizin şarkılarınız söyledi. Arabeskten popa... Bu şarkıları yapabilmenizin sırrı nedir?

Her türlü müziği dinleyen biriyim. Bu alışkanlığım küçüklükten beri var. Bunda abimin payı büyük. Abimin dev bir albüm arşivi var. Ben de onun bu arşivini dinleyerek farklı kültürlerle iç içe bir ortamda büyüdüm. Müzikal zenginliğime bunun da katkısının olduğunu düşünüyorum. Şarkı verdiğim tüm sanatçıları da yakından takip ederim. Genç yeteneklerle de duayen isimlerle de çalışıyorum. Sırf şu isim şarkımı seslendirsin diye asla beste vermem. Şarkımın ona yakışması, müzikal açıdan ona katkı sağlaması şart. Her şarkının bir kaderi var bence. Şarkı kimin kaderiyse onu buluyor. Sanatçı beste almak için bana geldiğinde, “ona yakışan şarkım var mı?” diye düşünüyorum. İsterse dünyanın en güzel sesine sahip olsun, şarkı ona yakışmıyorsa, hit olmayacaksa bestemi vermem.

SEZEN AKSU BENİM İÇİN ÖZELDİR

Sizin ilham aldığınız ya da beğendiğiniz bir isim var mı?

İlham aldığım biri olmadı hiç. Bir meslektaşımdan ilham almak yerine doğaya bakarak, insanlara bakarak ilham alıyorum. Beğeni açısından ise Sezen Aksu benim için özeldir. Müzikal açıdan paylaşım yaptığım ve bu paylaşımdan mutlu olduğum bir isim Sezen Aksu. Onunla fikir alışverişi yapmak, deneyimlerinden yararlanmak benim için çok değerli.

ANNEMİN SESİ ÇOK GÜZELDİR

Ailede sizden başka müzikle ilgilenen var mı?

Benden başka sanatçı yok ailede. Annem ev hanımı, babam ise eczacı. Ama annemin sesi çok güzeldir. Çok etkileyici sesi var gerçekten. Hatta zaman zaman beni de “şu şarkıyı böyle söylersen daha iyi olur” diye uyarıyor.