Sonbahar geldi, yenilenme zamanı

Sıcak yaz günlerini geride bıraktığımız şu günlerde yıpranan cildimizi onarmanın tam sırası. “Yaz aylarında yıpranan cildimizi şimdi nasıl yenileyeceğiz ve güneş lekelerimizden nasıl kurtulacağız?” gibi soruların cevaplarını Estetik Plastik Rekonstrüktif ve Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Gülay Boztosun anlattı.

Kişilerin kimi zaman zorunluluk kimi zaman kendi istek ve ihtiyaçları doğrultusunda yaptırdıkları bazı estetik girişimler, yaz aylarında deniz tatili ve daha rahat giyinmek gibi nedenlerle kış aylarına ötelenebiliyor. Bu duruma özellikle vücut operasyonlarında korse giyme şartı ve güneşten korunma gerekliliği eklendiğinde de kış ayları öncelikli tercih sebebi oluyor. Aynı durum yüze yapılacak işlemler için geçerli değil. Yüze yapılan girişimler genel anlamda büyük kesilerle olmadığı ve görünen alanlarda bir kesi olmadığından kış aylarını beklemeye gerek duyulmuyor. Özelikle meslekleri gereği sıkça göz önünde olanlar ise, senelik izin günleri veya resmi tatil günlerini tercih ediyor.

ÖNCE KENDİME UYGULARIM

Yaz aylarından deniz ve güneş gibi etkenlerle yıpranan ciltler için PRP ve Somon+HA kombinasyonlarından faydalanıyoruz. Ayrıca kişiye özel peelinglerle uygun kombinlerle uygulanması mümkün. Gelişen teknolojiyle leke tedavileri son yıllarda çeşitlendi ve başarı oranı da buna paralel arttı. Bazı işlemleri öncelikle kendime yapıyorum, ardından sonuç alırsam hastalarıma uyguluyorum. Bu konu özel ilgi alanım ve kendim bu konuda yıllardır emek veriyorum, 1995’ten bu yana güneş koruyucu kullanıyorum. O yıllarda birkaç iyi marka dışında güneş koruyucu bilinmezdi. Leke tipine göre değişen tedavilerle değişen sürelerde sonuçlar alıyorum. Leke tedavisinde temel prensipler vardır, tedavi esnasında hasta bunlara ne kadar dikkat ederse o kadar başarılı sonuçlar elde edebilir. 

TEMİZLEME JELİNİ ÖNERMİYORUM

Leke tedavisinde yönlendirici olan hastalarımızdan aldığımız yanıtlardır: Ne tür lekeleriniz var? Kaç yıldır var? Cilt tipiniz ne? gibi soruların yanıtlarına göre tedavi tercihleri değişiyor. Tedavi esnasında yaz kış güneş koruyucu, nemlendirici, tonik ve hafif dokulu pudra kullanımı şarttır. Fırça kullanılarak uygulanan temizleme jeliniyse önermiyorum. Kilo alıp verme oranı yükselince yapılan tedaviler non cerrahi işlemlerden cerrahi işlemlere doğru kayıyor. Kilo oranı yüksek ise deformasyon her yaşta mutlaka fazla oluyor. Hamilelik ve Bariatrik (mide ameliyatları ile hızlı kilo verme) cerrahi denilen ameliyatlar sonrası da sıkça görülüyor. Sarkma fazla değil ise Ultrasonic liposaktion ile ciddi düzelmeler sağlayabiliyoruz. Hatta karın kası çalışılmış bir görüntü de buna dâhil. Deri bizi saran kumaşımız… Bu kumaş incelir ve deforme olursa giysi de olduğu gibi kötü görünür. Sarkma aşırı ise o zaman deri toparlayıcı ameliyatlara yönelmek durumunda oluruz.