ramazan@ramazanbingol.com
Dolmaların, salata soslarının, mezelerin, çorbaların, makarnaların kısaca yemek yediğimiz her anda vazgeçemediğimiz bir üründür yoğurt. Ayrıca en eski yiyeceklerin de en başında gelir. Bazen sadece balla karıştırıp yeriz, bazen cipslerin yanında, bazen ise meyveli olarak.
OSMANLI'NIN ŞİFALI YİYECEĞİ
Yoğurt eski zamanlarda; sütün kesilmesi, sütteki bakterilerin türemesinden (fermente bir süt ürünü ) elde edilen bir yiyecek olarak çıkar karsımıza. Şimdilerde gelişen farklı mayalama yöntemleriyle çok farklı türlerde… Yoğurdun tüm dünyaya yayılma süreci yine Osmanlılar tarafından gerçekleştirilmiştir. Avrupa ise Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle Balkanlar'daki sancaklardan Avrupa'daki bazı krallara şifalı yiyecek olarak gönderilmesiyle tanışmıştır.
TÜRK MUTFAĞINDAKİ YERİ
Türk tarihinde yoğurt yerini her zaman özel tutmuştur. Birbirinden farklı tariflerle neredeyse yüzlerce çeşidini görmemiz mümkün. Yoğurt, Türkler tarafından bulunduğu gibi ismi de yine Türkçedir ve tüm dillerde de yine karşımıza aynı isimle çıkmaktadır. Türk mutfağının en önemli yiyeceği olmakla beraber eski Osmanlı ve Türk mutfağında çokça gördüğümüz üründür. İstanbul da bulunan yoğurtçular başı esnafı o dönem sultan Ahmet Camii altında çatladı kapı yoluna yakın bir yerde sadece padişaha ve ailesine hizmet verirdi. Eyüp’te bulunan Yoğurtçular Esnafı'nın, Eyüp Sultan'ın kerametiyle, yoğurtlarının daha lezzetli olduğu bilinir. Ayrıca Cebealikapısı'nın
BİLİNEN YOĞURT ÇEŞİTLERİ
Acem yoğurdu, kaynamaya uygun bir yoğurt çeşididir. İran usulü yapılan süzme yoğurt türü olarak da bilinir. Ekşi yoğurt, ekşi sütten yapılır. Süzme, çökelek, kanlıca, dorak, Silivri yoğurdu gibi çeşitleri vardır. Ve yine eski Türk mutfağında yer alan kurut adı ile bildiğimiz, yoğurdun kurutularak daha uzun süre kullanıma uygun hale getirildiği bir türü mevcuttur. Bunun yanı sıra yoğurtlar yapıldığı süt ve kap türüne göre de farklılaşmaktadır. Manda yoğurdu, keçi yoğurdu, tava yoğurdu gibi.
ÇOCUKLARINIZA SAĞLIK İKRAM EDİN
Şu sıralar çoğu kesimin evde yoğurt yapması son derece güzel bir olay. Tabi hâlâ bunun endüstriyel kısmı da var. Özellikle pazar ağını geliştirmek ve bu işten pay sahibi olmak isteyenlerin icat ettikleri ‘yoğurt yap' makineleri, eskiden makinemi vardı sorusunu akıllara getirmiyor değil. Evde yoğurt yapmak sandığınız ya da gösterilmek istendiği kadar zor değil oysaki. İnsanoğlu her durumda deneme yanılma yöntemiyle hep karşı karşıya kalmıştır. Yine bu durumda, ilk denemelerinizde başarıyı yakalayamadım diyerek pes etmek yerine, yılmadan denerseniz, birkaç sefer sorasında ne kadar başarılı olduğunuz göreceksiniz. Hatta evde yoğurt yapmaya başladığınızda artık marketlerde satılan hazır ve doğal olmayan yoğurtlara karşı tavır alacak, sağlıklı ve dinç bir yaşama kavuşacaksınız. Üstelik yaptığınız her yemek daha da lezzetli hale gelmekle birlikte, tıpkı Kanuni’nin yaptığı gibi çocuklarınıza sağlığı da ikram etmiş olacaksınız.
15. yüzyıl Osmanlı mutfağına ait yoğurtlu kuru balık kavurması:
Tarifi: Tuzlu kuru balık iyice yıkanır ve suyunun kuruması için biraz bekletilir. Daha sonra âdete uygun şekilde kesilerek doğranır. Kızarıncaya kadar susam yağında kavrulur. Tavadan çıkarılarak sarımsaklı yoğurda bırakılır üzerine biraz dövülmüş kimyon, kişniş ve tarçın eklenerek sıcak veya soğuk olarak yenilebilir...
EVDE YOĞURT YAPIMI
- 1 kilo manda sütü veya istediğiniz herhangi bir süt .
- 1 yemek kaşığı yoğurt mayası yada önceden yaptığınız yoğurt .
- 1 tatlı kaşığı bal ( tercihe göre )
Sütü tencerede kaynatıyoruz. Parmağınızı ne çok yakacak nede çok ılık kıvamda iken içine 1 yemek kaşığı tepeleme doğal yoğurdu tahta kaşık ile koyup karıştırıyoruz. (Bu esnada yoğurdun ekşi tadını engellemek için bal ekleyebilirsiniz) Çömlek kabına alıp, ağzını kapatıp, kalın bez veya yorgan ile sarıyoruz. Bir gece sıcak yerde beklettikten sonra sabah alıp dolaba kaldırıyoruz. Bir günde dolapta bekletiyoruz. Diğer gün ise afiyetle yiyoruz. 3-4 gün içinde tüketilmelidir.