Sizin karakteriniz ne renk? Mavi mi, sarı mı?

SİBEL ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

Leyla Bilen, “Kaderinizin Rengi Karakterinizde Gizli” adlı ilk kitabında “Kaderimizin başrolü karakterinizin rengini öğrenmek ve yaşamınızı bilinçli bir biçimde renklendirmek için karakteristik gelişim alanındaki paylaşımıma hoş geldiniz’’ cümleleriyle okuru karşılıyor. Kitapta Bilen’in, binlerce kişi üzerinde uyguladığı çalışmaların renk-karakter sonuçları yer alıyor.   Renk ve karakter çalışması, Carl Gustav Jung’un psikolojik tiplerini ele alan ve bu tipleri renklerin insan üzerinde yarattığı hislerden hareketle geliştirilmiş bir karakter analizi çalışmasıdır. Hepimizin de bildiği üzere renkler enerjik olarak üzerimizde birtakım etkilere sahiptir. Bu çalışmada renkler, birtakım karakteristik özellikleri temsil edecek şekilde kategorize edilir. Bu renkler, karakterinizin renkleriyse evet, etkiler. Çünkü karakterimiz, kaderimizin başrolünde yer alır. Kendinizi bilmeksizin, geliştirmeksizin ve farkında olmaksızın yaşamınızı sürüyorsanız kaderinizi bilinçsizce yaşarsınız. Bu farkında olmama hali sizi depresyona, ciddi ruhsal problemlere sürükler. Böyle zamanlarda “Hayat, beni allak bullak etti”, “Hayatımın rengi yok; tadı kaçtı”, “Ne kadermiş, dünyam karardı” deriz. Öte yandan, kaderinizin aktörlüğünü sahiplenir de kendinizi geliştirirseniz, farkındalık odaklı bir yaşam sürmeye çalışırsanız işin rengi değişir.    YAŞAMIN RENGİ   Kişisel gelişim, kendini tanımakla başlar. Karakteriniz ise kendinizi tanımanın en değerli yapı taşıdır. Siz renginizi keşfedip esnemeyi, uyum sağlamayı öğrendiğinizde iç dünyanız gibi dış dünyanız da renklenmeye başlar. Çevrenizdekilerin ne kadar renkli olduğunu görmeye başlarsınız. Dolayısıyla sizin renginiz, başkalarının renkleri ve yaşamın rengi kaderinizin yönünü belirler. Böylece siyah-beyaz veya gri bir yaşamın ötesine geçer ve renkli bir yaşam sürmeye başlarsınız.
DİKKAT ÇEKİCİ KIRMIZI
Kırmızıyı tercih eden biri güçlü bir enerji desteğine ihtiyaç duyuyor olabilir. Kırmızı dikkat çekici bir renktir ve gücü, kararlılığı temsil eder. Kişi, kendini güçlü göstermek, dikkat çekmek veya meydan okumak istiyordur. Kırmızı, kök çakranın da rengidir. Yaşama, aileye, geçmişten gelen enerji mirasımıza kökleri temsil eder. Kişi, yaşamda dik ve güçlü durabilmek adına da kırmızıyı tercih edebilir. Renk-karakter ilişkisi kişilerin renk tercihlerini değil de, yansıttıkları karakteristik özelliklerin renklerini ele alır. Bu bağlamda, kırmızısı baskın karakterde bir kişinin kıyafetlerinde kırmızıyı tercih etmesinden söz edemeyiz. 
NEGATİF ENERJİYİ ÇEKER
“Renk bilimi” kapsamında siyah ciddiyeti ve asaleti temsil eder. Siyah kıyafet tercih ederek ciddi olduğunuzu, asil duruşunuzu kararlı bir biçimde sergilemek istediğinizi yansıtırsınız. Öte yandan, ‘renk enerjisi’ kapsamında evet, karamsar halinizi sürekli siyah giyinerek yansıtabilirsiniz ki bu açıdan siyah, yası temsil eder. Bu sebeple, cenazelerde ve yas tutulan durumlarda tercih edilir. Enerjik açıdan siyahın toplayıcı bir özelliği de vardır. Simsiyah giyindiğiniz günlerde, ortamda ve çevrede yer alan kişilerin, nesnelerin negatif enerjisini üzerine toplarsınız. Böyle zamanlarda, evinize döndüğünüzde kendinizi aşırı yorgun, bitkin ve enerjik açıdan düşük hissedebilirsiniz. Turuncu yaratıcılığı temsil eder. Enerji literatüründe 2. çakranın rengi olan turuncu, duygusal açıdan yaratıcılığımızı sembolize etmekle birlikte iş yaşamında da yaratıcı fikirlerimizin, işlerimizin ana kaynağını oluşturur. Bu sebeple, kurumsal eğitimlerde turuncu, pazarlamanın rengi olarak da anılır. Parlak fikirleriyle yaşamdaki yaratıcılıklarını sergileyen motivatörlerin turuncu renge sahip olmasının enerjik ve psikolojik kökenini yaratıcılıkla bağdaştırmamız mümkün.      SAFLIĞIN RENGİ
Yeşil, beyaz ve açık mavi sakinleştirici etkiye sahip. Yeşil, doğayı ve huzuru temsil ettiği için; beyaz, saflığın ve temizliğin rengi olduğu için; açık mavi denizi, suyu, gökyüzünü anımsatarak insanda ferahlama hissi uyandırdığı için bizi daha sakin biri yapar. Tabii bu konuda mavi rengin psikolojik etkisinin olduğu detayını gözden kaçırmamak gerekiyor. Mavi, renk psikolojisinde bilinçaltını da temsil ettiği için yer ve duruma göre depresyonun rengi olarak da anılır. Renkler ve karakterler açısından incelediğimizde sakin ve sadık olan yeşillerle mükemmeliyetçi ve detaycı maviler, içe-dönük özelliklere sahip oldukları için daha sakin tipler olarak karşımıza çıkar.