Sinema tarihinin en iyi müzikalleri

Başak Bıçak

basakbicak@gmail.com

Bu hafta gösterime giren Güzel ve Çirkin (Beauty and the Beast) filmi, aklımıza hemen müzikallerin neşeli ve büyülü dünyasını getiriyor. İşte sinema tarihinin en unutulmaz müzikal filmleri…

Singin’ in the Rain (1952)

Gene Kelly, Donald O'Connor ile Debbie Reynolds’ın performansları ve sinema tarihinin en çok gönderme yapılan meşhur yağmurda dans sahnesiyle ölümsüzleşen bir film.

Wizard of Oz (1939)

L. Frank Baum’un meşhur eseri Wizard of Oz’un, Victor Fleming tarafından yönetilen versiyonu o dönemlerin en 

pahalı prodüksiyonları arasındaydı. Altı dalda Oscar’a aday olan film, bugün hâlâ tüm zamanların en önemli klasiklerinden biri…

My Fair Lady (1964)

Audrey Hepburn’ün en sevilen filmlerinden biri olan ve başrolü Rex Harrison’la paylaştığı My Fair Lady, 

yine sekiz dalda Akademi Ödüllü bir başyapıt.

Mary Poppins (1964)

Avustralyalı yazar P. L. Travers'ın, aynı adlı bir dizi çocuk kitabından Robert Stevenson’ın sinemaya kazandırdığı müzikal, dillere pelesenk olmuş şarkılarıyla unutulmazlar arasına girmiştir.

The Sound of Music (1965)

Howard Lindsay ve Russel Crouse'un aynı adlı kitabına dayanan 1959 tarihli Broadway müzikalinin sinema uyarlaması… Robert Wise’ın yönettiği film, gerçek olaylardan yola çıkması sebebiyle en popüler müzikallerden biri oldu.

West Side Story (1961)

Arthur Laurents'ın kitabından uyarlanan müzikal, modern bir Romeo Juliet hikâyesidir. Gösterildiği yıl altın çağını geride bırakan müzikal türüne yepyeni bir soluk getiren film aynı zamanda on dalda Oscar ödüllü…

Fiddler on the Roof (1971)

1905 yılında Çarlık Rusya'sında geçen ve ilk kez 1964 yılında Broadway'de sergilenen müzikalden uyarlanan film, arka planında Rus toplumundaki değişimleri ele alır.

All That Jazz (1979)

Bob Fosse’nin yarı otobiyografik filmi All That Jazz, şov dünyasının ve şaşanın bir sanatçının hayatını nasıl derinden 

etkilediğini gösteren etkileyici bir film.

Moulin Rouge (2001)

Baz Luhrmann tarafından yönetilen film, gösterildiği yıl sekiz dalda kazandığı Oscar adaylığıyla Disney'in Güzel ve Çirkin’inin ardından on yıl içinde En İyi Film ödülüne aday gösterilen ilk film oldu.

Grease (1978)

Yönetmenliğini Randal Kleiser'in yaptığı, başrollerini John Travolta, Olivia Newton-John ve Stockard Channing’in paylaştığı Grease, eleştirmenler tarafından zamanın ötesinden kabul edilen müzikallerdendir.