Şimdi Göç Zamanı

ONUR AKBAŞ
onurakbastde@gmail.com

Star TV, geçtiğimiz cumartesi “Göç Zamanı” adlı bir diziye start verdi. Köy hayatını, töreyi, belli bir bölgeyi konu alan dizi, roman ya da tiyatro oldum olası ilgimi çekmemiştir. Bunları birilerinin yaptığı gibi seçkincilik oynamak için söylemiyorum. Çünkü yaşadığım hayat bende muhit olarak kasabadan başlar. Kendimden bir şeyler yoktur o hikâyelerde. Ama sanatı bir kenara bırakalım, bana “Bu tarz diziler sosyolojik ve psikolojik açıdan gerekli midir?” diye sorarsanız, bal gibi de “Gereklidir” derim. Hele modern aşiretlerin yolgeçen hanına döndüğü, bireyselleşmeyle her bireye uygun törelerin oluştuğu, sadece yukarıda ismini saydığım yerlerde değil, metropollerimizde bile tavuk doğranır gibi kadın doğratan, “sapık”lığına gerekçe olarak maktulü ya da mağduru itham edecek malzemeleri ona veren çağdaş törelerimizin olduğu bir zamanda, bu diziler, cinayetlerde gelişen yöntemler kadar gelişmiş halde gereklidir. Elbet de bir de bu dizinin ilk bölümünde olduğu gibi: Bir caninin/sapığın, annesi ve kardeşini, “ihtiyaç molası” için kamyonetten indikleri esnada büyük kızları Zümrüt’e (Cansu Tosun) arabada tecavüze yeltenecek kadar saf olmadığını anlayacak/anlatacak düzeyde gerçekçilikle gereklidir. Zira bilgelik erdem ve ahlak sahibini, zekâ/sezgi ise iyi/kötü her karakteri, kapsar bir tanımlamadır. 

Kurguda gelecek vaat eden iki tur

Tıpkı bilim gibi edebiyat da dünyayı sadece materyalist bir gözlükle görmenin mümkün olmayacağını idrak ettikten sonra, kurgu dünyamızda korku, gerilim ve polisiyenin yeri “eğlencelik”ten öte bir estetik ve bir duyuş meselesi olacak kadar önem kazanmıştır ve kazanmaya da devam edecektir. Bu tezimi yüksek lisans yaptığım yıllarda bir seminer ve sonrasında da üç akademik makale ile savundum. Yanılmadığımı NTV’de Cumartesi günleri 23:15’te ekrana gelen “Önce Söz Vardı” isimli keyifli ve edebi bir programın bir bölümünü (30.01,2016) izlerken bir kere daha keyifle anlamış oldum. 

HADİSE’NİN SON KLİBİ 

Bir önceki yazıda başladığımız, Hadise’nin son klipine dair izlenimlerimizi tamamlayarak yazıyı bitirelim. Klipteki şarkının sözleri ve klipin çekildiği ortam, Hadise’nin amacı sadece vermekistediği mesajsa, bence birbirine gayet uyumlu düşmüş.