Sıcaklarda hayatta kalma rehberi

SEREN AKSÜS

seren.aksus@diyetaktif.com

Yaşamda pek çok şeyi olduğu gibi diyeti de sürdürebilmek başlı başına bir yazı konusu… Diyetlere neden hep pazartesi başlanır ve neden bir anda bırakılır? Bu ve benzeri soruların yanıtlarına gelin birlikte bakalım...

HİDRASYONA DİKKAT

Yabancı kelime gibi gelmesin, vücudunuzun su ihtiyacını karşılamak, su dengesini korumak demektir. Gün içinde yeteri kadar su içiyor muyuz diye durup bakmak çoğu zaman aklımıza gelmez. Oysa ki susadığımız zaman su içmek, vücudun su ihtiyacını karşılamak için iyi bir yöntem değildir. Vücut dehidrate olduğunda, yani su ihtayıcından az su aldığını anladığında susama duygusu oluşlur. Bu da yangına geç müdahale etmek gibidir. Bu yüzden su içmek için susama duygusunu beklemeden hareket edilmelidir. Günlük ihtiyaç bilinip, günün uyanık olduğumuz saatlerine dağıtarak alınmalıdır. Olabilirse serin (buzdolabı kapağındaki) su alınması vücut ısısının korumu açısından önemlidir. Günlük su ihtiyacımızı nasıl anlarız;

100 kg x 30 ml = 3.000 ml (3 lt) 

MEVSİM ÜRÜNLERİNİ HATIRLA

Meyvesinden sebzesine, sebzesinden salatasına kadar yazın yetişen ürünlerin tamamı insanı ve su dengesini korumaya yardımcıdır. Yaz sebze ve meyveleri daha suludur. Vücudun su ihtiyacını korumak için birebirdir. Günlük içmeniz gereken su miktarının yerine değil yanına almak yaz sıcaklarıyla olan mücadelemizde bize yardımcı olacaktır. İyi yıkayarak, mümkün olanları kabuklarıyla birlikte alabilirsiniz.

Günlük meyve ihtiyacı ; 500g (Ortalama 2-3 porsiyon)

Dağılımı ; Gün içi ara öğünlerde 

SALATA SAĞLIKTIR

İyi yıkanmış ve mevsim ürünleriyle yapılmış bir salata tam anlamıyla sağlık deposudur. İhtiyacınız olan suyun bir kısmını karşılamasının yanında, vitamin gereksiniminin giderilmesine yardım eder. Bu sebeple sabah-öğle-akşam, olabildiğince az/çok demeden 3 öğünde salata almaya gayret edin. İster limonla, ister sirkeyle, ister nar ekşisiyle, nasıl olursa olsun ama mutlaka zeytinyağlı olsun. Uzun yaşanyanların en büyük ortak noktalarından birisi zeytinyağıdır. Bundan faydalanın.

Günlük meyve ihtiyacı ; 500g (Ortalama 2-3 porsiyon)

Dağılımı ; Tüm ana öğünlerde 

SOĞUK ÇORBA CANDIR

Çorba ülke mutfağının vazgeçilmezidir. Büyük bir kültür ürünü, yemeklerin girizgahıdır. Yazın sıcaklarda her zaman yemek yemek istemeyebilirsiniz. Ya da yapmaya üşenebilir, hızlıca atıştırmak isteyebilirsiniz, bunlar çok doğal. İşte tam da bu noktada devreye çorba giriyor. Besleyici değeri yüksek, buğday aşı, domates, sebze gibi soğuk içilebilen çorbalar hayat kurtarır. Yazın hem su ihtiyacınızı hem öğün ihtiyacınızı aynı anda karşılayabilirsiniz.

Günlük soğuk çorba ihtiyacı ; 250 g (Ortalama 1 kase)

Dağılımı; Dilediğiniz öğünde/öğün yerine

SERİNLETİCLERİ HAZIRLAYIN

Daha önceki yazılarımdan ayrıntılı okuyabilir, kendinize hoşunuza gidecek tarifler hazırlayabilirsiniz. Yazın bizi kurtaran maden suyu, buzlu çay, buzlu kahve, limonata, ayran, kefir, cacık, arındırıcı sular, meyve ve sebze suları, kompostolar ve hoşaflar hepsi birer sıvı alım alternatifidir. Bunları gün içine dağıtarak ve değiştirerek almanız yerinde olacaktır. Özellikle sıcak yörelerde, uzun sürecek araba yolcuğu yapacakların yanlarına almasını şiddetle tavsiye diyorum. Minik bir buzluk içinde 7-8 saat rahatça dayanabilirler. Sadece içine koyacağınız buz eridikçe tazelemelisiniz. 

Günlük serinletici ihtiyacı ; 0,5-1lt (Ortalama 4-5 porsiyon)

Dağılımı ; Tüm güne yayarak 

BUZUNUZU KENDİNİZ YAPIN

Buzlu içecek pek sevdiğim bir şey değil. Size de önermiyorum. Bizim gibi sağlık ve hijyen meraklısı olmayan bir toplumda, dışarıda, içeceğinize katacağınız buzun hangi koşullarda yapıldığını bilemezsiniz. İçme suyu mu, çeşme suyu mu, kuyu suyu mu? Kullanılan malzeme temizleniyor mu? Yıkanıyor mu? Gıda için elverişli mi? bu şekilde uzayıp giden bir liste var ki, hepsinin aynı anda tutması pek olası gözükmüyor. Siz en iyisi iyi soğutulmuş ama buz katılmamış içeceklerden tercih edin.

Günlük buz ihtiyacı ; 100-20g (Ortalama 1-2 porsiyon)

Dağılımı ; Tüm serinletici içeceklerde 

DESTEKLERE DEVAM

Yaz geldi diye gaza gelip desteklerinizi bırakmayın. Çünkü muhtemelen yazın o kadar da iyi beslenemeyeceksiniz. Ama bu arada temponuz durmaksızın devam  edecek. Bir sürü yere gidip, bir sürü eşi dostu ziyaret edeceksiniz. Bu yüzden almakta olduğunuz vitaminlere devam edin, aldığınız vitamin yoksa başlayın. Özellikle multivitamin, probiyotik ve d vitamini çantanızda mutlaka olsun. 

SICAK HAVALARDA HAYATTA KALMA REHBERİ ÖZETİ

Su ; 3 lt

Serinleticiler ; 1 lt
Soğuk Çorba ; 1-2 Kase
Mevsim Sebze ; 1-2 Tabak
Mevsim Salata ; 2-3 Kase
Mevsim Meyve ; 300-500g 
Et ; ½ - 1 porsiyon (Akşam saatleri)
Buz ; 1-2 Bardak
Vitaminler ; Mutlivitamin 
Probiyotik + D vitamini