Sıcaklarda et yeme, ot ye

SEREN AKSÜS

seren.aksus@diyetaktif.com

Aşırı sıcaklarla birlikte bunaltıcı hava ve git gide artan nemle bir araya gelince, Kurban Bayramı da olsa et tüketmek tehlikeli bir hal alıyor… Bunun yerine ot yemeniz daha doğru olacaktır. Neler yapabiliriz birlikte bakalım…

Proteinlerin sindirimi zordur

Şunu unutmamak gerekiyor ki, proteinler besin grupları içerisinde en zor sindirilen besinlerdir. Vücudunuz proteini sindirmek için çok uğraşır, yorulur. Aşırı sıcaklarda halsiz düşen vücudu yormak, ona ağır yükler vermek doğru değildir. Hem sindirim sisteminiz hem mideniz, sıcaklardan etkilenir. Eğer aşırı miktarda protein alımınız olursa bu durum sağlığınız için tehlike yaratabilir. 

Özlediniz ama

Anne yemeklerini özlediniz, ailecek sofraya oturmayı özlediniz, geleneksel yemeklerinizi özlediniz, kabul ama… İşte bu ama önemli… Yazın gerçek sıcaklığın 30 derecenin üzerinde, hissedilen sıcaklığın 50 derecenin üzerinde olduğunu hatırlamalısınız. Bu yüzden özleminizi giderin lakin bu yazıdaki önerileri dikkate alın.

Porsiyonu abartmayın

Her ne yerseniz yiyin, önce sevdiklerinizden azar azar tabağınıza alın. Bitirdiğinizde yetmediyse ikinci kez alabilirsiniz. Ama her ne olursa olsun porsiyonu ufaltın. Yemekleri tadın. Sadece mideniz değil, ruhunuzda doysun. Sindirim zorluğu yaşamadan, keyifle bir bayram geçirin. 

Et yiyin ama kızartmayın

Müslümanlar için böylesi önemli günlerde et tüketilir. Hem de oldukça yağlı etler… Bu yüzdem üzerine bir daha ilave yağ eklemeye gerek yoktur. İşte tam da bu sebeple yağlı pişirme yöntemlerini tercih etmeyin; kızartma, kavurma yapmayın. Adetten illa kavurma yapacaksanız, kendi yağıyla yapın, ilave tereyağı, kuyrukyağı eklemeyin. Özellikle aşırı sıcak Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa gibi illerimizde yaşayanlar için bu çok ama çok tehlikeli olabilir. Kalp damar sağlığınız, kolesterolünüz açısından yağı azaltmak önemli. 

Ani inme ve felç riski artıyor

Aşırı sıcak ani felç, inme riski artarken üzerine bir de ağır, yağlı gıda tüketimi tam anlamıyla risk demektir. Haşlama, fırın, ızgara gibi az yağlı veya yağsız pişirme yöntemlerini tercih edin. Pişirirken yanına veya içine mutlaka sebze/salata ilave edin.

Sağlıklı mangal yapmak mümkün

Mangal ülkemizde sık yapılan bir pişirme yöntemidir. Bunu sağlıklı hale getirebilmek için, mangal ateşiyle et arasında bir karış olacak şekilde mesafe bırakabilirsiniz. Etleri yakmadan pişirmeniz sağlıklı olacaktır. Yanan yerlerini tüketmeyiniz. Mangal yaparken etin yanı sıra soğan, domates, biber, patlıcan, kabak pişirebilirsiniz. Böylece et miktarını arttırmadan doymanız mümkün olacaktır. 

Sakatat kabul ama az

Demir oranı oldukça yüksek olan sakatatlar bayram dönemi yenebilir. Zaten yılda 3-4 kez ancak yiyoruz. Ama kolesterol oranı aynı derecede yüksek olduğundan olabildiğince az tüketilmeli. Mümkünse una bulamadan pişirmeye çalışın. Çok çabuk bozulacak sakatatları ilk gün tüketelim. Dürüm yaparak veya tereyağlı pilav ile değil, porsiyon olarak ve sebze ile pişirebilirsiniz. 

Beyaz ete de şans tanıyın

Kabul, kurban bayramında dolabınızda kırmızı et fazlası oldu. Lakin hepsini ard arda yemek zorunda değilsiniz. Zamana yayabilirsiniz. İlk gün yediniz kabul, sonra 2. gün tavuk veya hindi alın. 3. gün yine kırmızı et yiyebilirsiniz. 4. gün balık tüketin. Normalda haftada 1-2 kez önerdiğimiz kırmızı eti, hevesinizi alana kadar, o da en fazla 1 hafta, gün aşırı yiyebilirsiniz. Sonra sıklığını yine 3-4 günde 1 kez olacak şekilde ayarlayın. Genel ve sağlıklı öneri 1 gün kırmızı et yediyseniz, 2 gün beyaz et alın yönündedir. Beyaz etin gerek kanatlılar, gerekse deniz ürünleri olsun, derilerini yemeyin.