Sezen'i de kıskanırım Mazhar'ı da

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR
aysun.yildiz@aksam.com.tr

Bora Duran’la en son iki sene önce röportaj yapmıştım. Tekrar bir araya gelişimizde yeni single’ı ‘Unut Bakalım’ın heyecanından olsa gerek pek bir kıpır kıpırdı. E haliyle söyleşimiz de pek keyifli geçti. Ne yalan söyleyeyim belki çok kişiyle röportaj yaptım ama onun yeri ayrı. Özü sözü bir, oldukça kibar, bir o kadar da esprili… İşte bu keyifli söyleşiden sayfamıza kalanlar.

En son yaptığımız röportajın üzerinden iki yıl geçti. Bu süreçte çok güzel işler yaptın. Gülben Ergen’le düetin çok konuşuldu. Sen anlatır mısın, o zamandan bu zamana neler değişti?

Artık daha mutluyum daha fazla eğleniyorum. Yapmak istediğim şeyleri yaptım. “Tatmin oldun mu?” diye sorarsan, hayır. Tatmin olabilmem için ülkede bazı şeylerin değişmesi gerekiyor. Müziğin ve müzisyenin daha anlamlı olması gerekiyor. Yurtdışında pop müzik, bir müzik türü. Biz de bayağı ve sıradan bir hale geldi. 

Bu durum biraz da önüne gelenin pop müzik söyleyip albüm veya single çıkarmasından kaynaklanmıyor mu?

O durum farklı. Herkes müzik yapıyor. Yapıyor da kim kime ulaşabiliyor? İstediği kadar müzik yapsın “Popçuyum, rockçıyım” desin, mesele ne tür söylendiği değil. Mesele, yaptığın müzikle ve sözle birilerinin kalbine, zihnine, aklına dokunabilmek… Ben bunun peşindeyim. Her hangi bir türün peşinde değilim. Arembi de yaparım, hip hop da hiç belli olmaz. Birine bir şey söylemek istiyorsam ya da acım varsa onu anlatma peşindeyim. İnsanlar konuşarak rahatlar ben de şarkı söyleyerek… 

“En son beni değil şarkılarımı tanıyorlar” diyordun…

Evet, hala öyle (gülüyor). Şaka bir yana, Gülben Ergen’le yaptığımız düetin bu konuda baya etkisi oldu. Benim tanınmak gibi bir derdim yok. Bakkalına gidip yumurtasını alan, evinde kahvaltı yapan biriyim. Tanınmak istesem, Bebek’e gidip yanımda ki kızlarla görünmem yeter. Ben sadece müzik yapabilmek adına tanınmayı tercih ediyorum. Sonuç itibariyle daha çok kitleye ulaşmak ve daha çok konser yapabilmek için biraz daha ünlü ve meşhur olmak gerekiyor. 

BİTEN BİR AŞKIN ŞARKISI

Son single çalışman ‘Unut Bakalım’ı anlatır mısın?

Yaşadığım, biten bir aşkın şarkısı…Klip çekimin bu sefer beklenilenin aksi oldu… Klipi Nihat Odabaşı çekti. Romantik bir aşk şarkısı olmasına rağmen Nihat, “Yıllardır hüzünlü biri olarak biliniyorsun, aslında değilsin, çok neşelisin. Gümüşlük’e gidip senin elinde gitar, köşede bir kızı hallendirmeyelim” dedi. Nihat Odabaşı’na teslim olmayacaksın da kime olacaksın… Çok emek verdi sağ olsun. 

Neden ‘Unut Bakalım’ hayatına girenler seni unutamaz mı?

Kimse kimseyi unutamaz, sadece ben değil. Birini unutmak istiyorsan, ondan nefret etmişsindir. O kadar nefret edersin ki “Allah kahretsin” dersin. Allah’a şükür ne hayatıma öyle birileri girdi ne de ben hayatıma giren insanları o boyuta getirdim. Her zaman sonunu dostani ve tatlı bir dille bağlamaya çalışmışımdır. Uzun soluklu ilişkilerin adamısın zaten.

Evet, günü birlik lay lay lom ilişkiler yaşamadım.

En kısa ilişkin ne kadar sürdü?

Altı yedi ay. Kısası bile uzun."Kısası bile uzun" derken (kahkahalar).Mesela bir-iki ay kısadır. Ya ben onlara ilişki demiyorum. Deneme süreci diyelim. ‘İlişki’ diyebilmek için belirli bir zaman ve belirli bir paylaşım olması gerekiyor.

İlişkinde zor biriymişsin galiba.

Zor bir adamım evet. İlişkimin benim istediklerim çerçevesinde dönmesini isterim. Tabii bunu isterken de karşı tarafı son derece mutlu eden biriyim. İlişki, karşılıklı ego savaşına dönmediği müddetçe benimle ilişki yaşamak çok eğlencelidir. Karşımdakini yeri gelir şımartır çok mutlu ederim, yeri gelir heyecanlandırırım. Kendimi pazarlamış gibi olmayayım ama (gülüyor) aşk adamıyımdır. 

Peki, seni neler heyecanlandırıyor?

Beni kadın heyecanlandırır. Evine sahip çıkan eğer bir evi paylaşıyorsak o evde kendi tadında bir düzen kuran, kısacası kadın kadın olan. Şık, bakımlı kadınlar beni heyecanlandırır. 

Bir kadın sana nasıl yaklaşır, çekinir mi?

Hiç çekinme falan yok, artık biz çekiniyoruz (gülüyor). Dışarıdan gören biri ancak tanışmak için gelir yanıma, geldiğinde ben beğensem bile bir şey yapamam. Biz de bu işler anca arkadaş ortamında olur, birileri tanıştırır falan… 

ACAYİP BİR HAYAT YAŞADIM

Kendi sesinle ilgili düşüncelerin nelerdi bu işe başlamadan önce?

Üniversite zamanlarımda gece kulüplerinde şarkılar söylerdim ve sesim hep beğenilirdi. İstanbul’a gelip stüdyoda kayıt yaptıktan sonra sesimi dinlediğim o anı hiç unutamam. 5-6 ay müziği bırakıp şarkı söylememe kararı aldım. İlk kayıtta yaşanıyormuş böyle şeyler. Sonra yendim o psikolojiyi. Kendi sesimi seviyorum. Samimi ve çok hüzünlü geliyor. Kendim şarkı söylerken hüzünlenip ağlıyorum. Bunu da yaşatıyorum sanırım şarkılarımda. 

Üniversite zamanlarında nasıl biriydin?

Çok acayip bir hayat yaşadım. O dönemler çok popülerdim. 

Özlüyor musun peki o yılları?

Kim özlemez? Özlüyorum tabii hem de çok özlüyorum. Öğrenciydim ama cebimde param vardı. İzmir’in en iyi grubunun solistiydim. Sevgilim çoktu. Başka şarkıları kıskandığın oluyor mu? “Şunu keşke ben söyleseydim, ben yazsaydım” diye…

Türkiye’de 7-8 tane hit şarkı yapmışım. Herkesin ağzında söylenmiş şarkılarım. Niye kalkıp da onun bunun şarkısını kıskanayım. He kıskandığım oluyor tabii Mazhar Alanson veya Sezen Aksu’yu kıskanırım. Nasıl kıskanmayayım biri ‘Yandım yandım’ diğeri ‘ Ah İstanbul’ gibi muhteşem şarkılar yapmış. Bunu bir egodan dolayı söylemiyorum. Kalkıp da atıyorum ‘Bağdat’ şarkısını kıskanmam.

İşin ticari boyutune kadar önemli senin için? 

Yaşayacak ve ihtiyacımı karşılayacak kadar. Hepimiz birer küçük burjuvayız, kendi zevklerimize müptezeliz. 

Şarkılarını nasıl tutturuyorsun, çıkmadan önce “bu şarkılar tutacak” diyor musun?

Tutacağını yaptıktansonra tahmin ediyorum. 

Nasıl tahmin ediyorsun?

Tamamen ruh halim tamamen o anki bir bağlantıyla alakalı.

Taktiğin yok yani. 

Yok, yok ama insanlar varmış gibi zannediyor. Taktik yapsam çatır çatır para kazanırım. Bunu yapmadığım için çevremdekiler çok kızıyor bana. 

Nasıl kazanacaksın?

Şarkı isteyen çok oluyor. Oturur yapar para kazanırım ve yoluma bakarım. Ama öyle bir adam değilim. Hırslarım yok. Benim bir tarzım var. Bu tarzı yıllardır dinlediğim müzik, okuduğum edebiyat, izlediğim film, yaşadığım hayat oluşturuyor… “Ne ekersen onu biçersin” derler ya… Ne dinlersen, ne yersen, ne içersen de onu çıkartıyorsun.

Yaptığın müzik popüler mi yoksa alternatif mi?

Zaman çabuk geçiyor… Bundan iki sene önce alternatif müzik bu kadar popüler değildi. Bu süreçte bir sürü gruplar türedi. Haliyle televizyondaki kişi direkt popüler figür olarak algılandı. Dolayısıyla ben de popçularla aynı kategoriye girdim. Aslında popçularla alakam yok. Müzikten biraz anlayan aradaki farkı görüyor zaten.