'Ses Ver, İlham Ver' üretmeye teşvik eden bir kitap

MEHMET EMİN DEMİREZEN

emin.demirezen@aksam.com.tr

Türkiye’nin önde gelen sanatçıları, akademisyenleri ve gazetecilerin bugüne kadar duyulmamış hikâyelerini buluşturan ‘Ses Ver, İlham Ver’ kitabı raflarda yerini aldı. Biz de projeyi derleyen Selcen Gür’le buluştuk. Hem kitap hem de kadınlar üzerine konuştuk. 

“Ses Ver, İlham Ver” kitabının çıkış hikâyesi nedir? 

Marka Konferansı’na katılan ilk yayın evi olduk. Ve orada yeni bir şeyler yapmak istedik. Tara Kitap standında ses stüdyoları kurduk. Amacımız konferans katılımcıları gelsin, bir hikâyeyi seslendirsin istedik. 128 kişilik içinde birçok alanda çalışan insan gelerek hikâyelerini seslendirdiler. Şimdi bunu sesli kitap haline getiriyoruz ve görme engelli kardeşlerimize hediye edeceğiz. Fikir buradan çıktı. 

Görme engelliler nasıl dinleyecek?

Tara Kitap’ın web sitesine ve sesli kitap platformlarına yükleyeceğiz bunları. Engelli kardeşlerimiz kitabın içinde yer alan gazetecisinden tutun da yazarına kadar birçok önemli insanın hayat hikâyesine ulaşacak ve onların yaşadıklarından ilham alacaklarını düşünüyoruz. Aynı zamanda bu kitabın ilk baskısının gelirini Altı Nokta Körler Derneği’ne bağışlıyoruz.

BU HİKÂYELERİ İLK DEFA OKUYACAKSINIZ

Bu isimleri nasıl belirlediniz?

Öncelikle Tara Kitap’ın kendi yazarlarının hikâyelerini koyduk. Daha sonra toplumda öne çıkmış isimleri araştırdık ve o kişilerden yazılar istedik. Onlar da bunu seve seve kabul ettiler ve hayatlarında iz bırakmış hayat dolu hikâyelerini bizlerle paylaştılar. Bu hikâyelerde aslında bildiğimiz türden şeyler değil. Bu hikâyeleri ilk defa okuyacaksınız.  

Siz bu kitaba baktığınızda ne görüyorsunuz?

İnsanlar çocukluk dönmelerine özlem duyduğunu gördüm. Çünkü anlatılan şeylerin çoğu çocukluklarına ait olan şeyler. Bir de hayatta başımıza gelen bazı tatsız olayların zaman zaman yararımıza olduğunu gördüm, okudum ve hissettim. 

Aslında bu bir anlamda başarı kitabı öyle değil mi?

Evet, “ben de yapabilirim” ve “o kadar da karamsar olmamalıyım” duygusunu veren, bunların yanında üretmeye de teşvik eden bir kitap. 

BAŞARILI İNSANLARIN DA  ACILI HİKÂYELERİ VAR

İnsanlar kitapta neler bulacak? 

Çevremizde gördüğümüz başarılı insanların da aslında çok insani hikâyelerinin olduğunu üzüntüleri, dönüm noktaları ve acıları olduğunu görecekler. Dışarıdan her şey parlak ve renkli görünüyor ama bu insanlar da hayatlarında zor dönemler yaşıyorlar. Bu noktada bizi yanıltan şey de sosyal medya.

Üzüntüleri paylaşmak genellikle zor olabiliyor. Siz o insanlara güveni nasıl sağladınız?

Örneğin, Simge Sağın babasına duyduğu özlemi anlattırabilmek kolay olmadı. Hatta babasına teşekkür edememiş ve seni seviyorum diyememiş. Bu kitapla birlikte onu sağladı. Kitabın kalıcılığı çok önemli oldu bu nokta. O yüzden kendileri için önemli olan bir konuyu kalıcı bir şeyin içine koymayı istediler ve kendi istekleri doğrultusunda o gizli sırlarını ve hikâyelerini bizimle paylaştılar. 

ÖNCELİĞİMİZ KADINA YAŞAMA HAKKI SAĞLAMAK

Bugüne kadar kadınlarla ilgili projelerin içinde yer aldınız. Son zamanlarda kadına en büyük şiddeti yine kadın yapıyor. Bu şiddet de genel olarak sözel...

Bu doğru! Ama bizim önceliğimiz kadına yaşam hakkı sağlamak. O onu çekemedi gibi şeyler lüks dertler. Bizim bunlardan önce yani, kadınların birbirine sözel olarak zarar vermesi yerine kadınların uğradığı şiddetler üzerine odaklanmamız lazım. Çünkü kadınlarda kanayan bir yaramız var. O da her yıl bir sürü kadının ölmesi. 

Siz, kadınlar hakkında nasıl projeler yapıyorsunuz?

Kadınları bilgilendirmeye yönelik projeler genellikle… Kadın meclisleri kuruldu onlara katılıyoruz, üniversiteler kendi acil hatlarını oluşturduk. Bu tarz projelerde kadınları eğitmeye ve onlara destek vermeye çalışıyoruz.