Semt pazarında iki ayrı ülke

Hande Sönmez

hande.sonmez@gmail.com

Amsterdam doğumlu Türk kökenli sanatçı Ilgın Abeln’in oluşturduğu konsept ile yola çıkan ve iki ülkenin kültürüne esprili bir bakış açısıyla bakan performans “Kendi Evin Gibi” Feriköy Semt Pazarı’nda sahneleniyor.

A corner in the World X bomontiada ALT’ın ev sahipliğinde sahnelenen “Kendi Evin Gibi”de dört Türk dört Amsterdamlı oyuncuyu izliyoruz. İki kültürün birbirinden ayrışan taraflarını Amsterdam’da yaşayan Türk sanatçı Ilgın Alben tasarlamış ve yönetmiş. İki ülkeye de haksızlık etmeden yaşama biçimlerinin yansıtıldığı performansta sadece farklılıklar değil “bir arada olma çabası“ da var.

Türkiye’deki gösterimler “semt pazarı”nda

28 Haziran’a kadar Feriköy Semt Pazarı’ndaki gösterimlerine devam edecek olan performans, Temmuz’da da Amsterdam’da Over het IJ Festival’inde sahnelenecek. Türkiye’deki gösterim için yerel kültürün önemli bir öğesi olan “semt pazarını” seçmek isabetli bir karar olmuş ve performansı izlemeyi keyifli hale getirmiş. Türkiye ve Hollandalı oyuncular uyum ve bütünlük içinde birbirleriyle etkileşiyorlar. Seyirci olarak siz de doğan sinerjiden nasibinizi alıyorsunuz. Hem benzerlikle hem de  farklılıklar üzerine düşünmeye, bir kültürün diğerini nasıl etkileyebileceğine dair beyin jimnastiği yapmanıza olanak sağlayacak; kesinlikle hafif hissettiren ama elbette meselesi de olan bir performans “Kendi Evin Gibi” 

28 Haziran’a kadar devam ediyor

Oyuncuların dans edişleri, misafir ağırlamaya bakışları, bireysellikleri ve komün hayat tarzları, aşkı yaşayışlarındaki farklılıkları vb yargılama olmaksızın izlemek ve bir yüzü Avrupa’ya dönük olsa da Orta Doğu ülkesi olmanın sunduklarını hatırlamak ve biraz da sorgulamak herkese iyi gelebilir. Hollandalılar da izlediğinde mutlaka sorgulayacak bir şeyler bulacaktır. Farkımızın esmer-sarışın, açık fikirli- geri kafalı olmaktan çok daha gri alanlarda olduğunu artık biliyoruz. Ama açıkçası arada siyah-beyaz kadar net karşıtlıklarımızın da olduğunu kabul etmek kişisel olarak bana iyi geldi. Bizi birbirimizden ayıran onca şeye rağmen beraber yaşadığımız bu dünyada farklılıklardan beslenerek bir arada kalmak ve karşındakine hoş görü ile bakabilmek de aslında çok zor değil. Bir gün tamamen başarmak dileği ile… 28 Haziran’a kadar mutlaka izleyin.