Selami Şahin’in şarkısını okuyacağım

ARZU AKYOL
arzu.akyol@aksam.com.tr


Şarkılarıyla müziğin efsane isimleri arasına giren Enrico Macias 14 Nisan’da Zorlu PSM’de Şevval Sam’la muhteşem bir konser verdi. Konser öncesinde sorularımızı yanıtlayan sanatçıdan, Selami Şahin’in ‘İstanbul Seni Çok Seviyorum’ şarkısını Fransızca yorumlayacağının müjdesini de aldık. 

O artık neredeyse bizden biri… 

Fikret Şeneş’in yazdığı muhteşem sözler ve Ajda Pekkan’ın yorumuyla onun şarkılarını bilmeyen yok gibi. Onun için de Türkiye’nin yeri ayrı. “Konser için değil hasret gidermek için geliyorum. Türkiye benim ikinci vatanım” diyor. Yine bu hasret gidermelerin biri için 14 Nisan’da Zorlu PSM sahnesinde Şevval Sam’la birlikte muhteşem bir konser verdi. Konser öncesinde de sorularımızı yanıtladı. Bugüne kadar 17 Türk sanatçı tarafından şarkıları yorumlanan Enrico Macias, ilk defa bir Türk sanatçısının şarkısını Fransızca yorumlayacağının müjdesini de verdi. Çok yakında Selami Şahin’in ‘İstanbul Seni Çok Seviyorum’ şarkısını Enrico Macias’tan dinleyeceğiz, haberiniz olsun…

Fransa’ya göç ettiğinizde kaç yaşındaydınız?

23 yaşındaydım. Çocukluk yıllarım çok güzeldi. Ne zamanki ülkemi terk edip ailece Fransa’ ya gitmek zorunda kaldık, işte o zorunluluk çok acıydı… Hiç kimse kendi ülkesini bırakmak istemez. Benim ailem aslında Cezayirlidir ama biz oraya da İspanya'dan geldik ve Osmanlı İmparatorluğu’nun vatandaşı olduk. Atalarımızın toprakları olan İspanya’yı terk etmek zorunda kaldık. İspanya Kraliçesi “Museviler ya Hristiyan olurlar ya da giderler” deyince bizi Osmanlı kabul etti. O yüzden köken olarak kendimizi Osmanlı kabul ederiz.

Müzikle yeteneğiniz nasıl keşfedildi?

Müzisyen bir babanın oğluyum, gitar çalarak başladım. Müzik öğretmeni oldum ama bunun dışında müzik yapmak ve şarkı söylemek arzum vardı. Tanrı’ya şükürler olsun ki arzumu gerçekleştirebildim. 1962 yılında ilk plağımı yaptım ve ünlü oldum. 

SÜRGÜN ACISI BENİ STAR YAPTI

Bir sürgün olmak müziğinize ne kattı?

Sürgün olmak tabii ki hoş değil ama o acıyla yazdığım şarkı J'aiquittemonpays (Ülkemden Ayrıldım) sayesinde dünya çapında bir sanatçı oldum. O acılar bana dünya çapında bir sanatçı olmamı sağlayacak müzikler yaptırdı. 

Kaç şarkı yaptınız bugüne kadar?

800’e yakın…

Bunca yıldan geriye çok güzel şarkılar ve milyonlarca hayran dışında ne kaldı?

800 şarkı, milyonlarca seven... Yetmez mi? Daha ne isteyebilirim ki…

“Hayatınızda ‘el izi’ olan 3 kişiyi sayın” desek kimleri sayardınız?

Babam, annem, rahmetli eşim ve çocuklarım… Ben her şeyden önce bir aile babasıyım.

TÜRKİYE İKİNCİ VATANIM

14 Nisan’da Zorlu PSM'nde muhteşem bir konser verdiniz. 

Türkiye’ye kaçıncı gelişiniz?

Her gelişimi ilk geliş olarak kabul ediyorum. Hasret gidermeye geliyorum ben Türkiye’ye. Konser de çok güzel geçti. Şevval Sam ile birlikte Zeki Müren Anı Albümü için düet yaptığımız ‘Ne Me QuittePas’ şarkısını ilk defa sahnede canlı olarak okuduk. Ayrıca Bilfen Koleji Çocuk Korosu ile birlikte ‘LesEnfants de ToutPays’ şarkısını söyledik.

Şarkılarınız pek çok dile çevrildi ve pek çok ülkede çok sevildi ama sizin Türkiye’yle bağınız çok özel biliyoruz. Siz Türkiye’yi Türkiye de sizi ve şarkılarınızı her dönem çok sevdi. Bu sağlam ilişkiyi nasıl kurdunuz?

Beni Ankara Radyosu’nda Eğlence Yayınları Prodüktörü olan Erkan Özerman meşhur etti. 6 ay gibi kısa bir zamanda    Türkiye’de en çok sevilen sanatçı olmuştum, ‘j'aiQuittémonpays (Ülkemden Ayrıldım)’ şarkısıyla. Tabii ki Türkiye’ye karşı hislerim, düşüncelerim çok farklı. Diğer ülkelerle kıyaslama yapamam. İkinci vatanım gibi görüyorum.

KURUFASULYE YEMEDEN DÖNMEM

Türkçeye çevrilmiş şarkılarınızdan en çok hangisini seversiniz?

Hepsini seviyorum, Fikret Şeneş bu konuda muhteşem bir hanımefendiydi.Türkiye’den en çok dinlediğiniz ve sevdiğiniz şarkıcı kim?Son zamanlarda pek fazla Türk müziği şarkısı dinlemedim. Fakat Şevval Sam’ıdinledim ve çok beğendim.

Türkçe bir şarkıyı Fransızcaya çevirip albümünüze almak ister misiniz?

Selami Şahin’e ait bir şarkıyı okuyacağım; ‘İstanbul Seni Çok Seviyorum”… Oğlum Jean-ClaudeGhrenassia şarkının aranjmanını yapıyor.

Türkiye’ye geldiğinizde en çok nerelerde vakit geçirirsiniz?

Konser sebebiyle geldiğim için fazla zaman geçirdiğimi söyleyemem ama konser sonralarında Erkan Özerman ile birlikte mutlaka kurufasulye yemeye gideriz.

VİCDANINIZ VE HOŞGÖRÜNÜZ ATALARINIZDAN GELİYOR

Bugün milyonlarca insanın ülkelerinden sürüldüğü günlerden geçiyoruz. Ne demek istersiniz bu konuda? Batıyı mülteciler konusunda ikiyüzlü bulmuyor musunuz?

Avrupa mülteci konusuna gerektiği kadar hassasiyet göstermedi. Kaçak hareket ediyorlar. Onların da kendilerince bir politikaları ve korkuları var. Yani sembolik olarak insanları Avrupa’ ya kabul etmekle bir şey elde edemezsiniz. Çok cesur ve çok planlı olmak gerekir. O insanların ülkelerini terk edip perişan vaziyette gelmeleri yerine kendi ülkelerinde mutlu yaşamaları için planlar yapılmalı. Unutmayın silah sanayine yapılan yatırımlar insana yapılmış olsaydı bu facialar olmazdı. Siz, ülke olarak 2 milyonun üstünde insanı misafir ediyorsunuz. Bunu Avrupa’nın diğer ülkelerinden beklemeyin, hatta hayal bile etmeyin. O sizin insanlığınız. Bu vicdan ve insanlık nereden mi geliyor? Atalarınızdan… Tıpkı 500 sene evvel Osmanlı’nın yaptığını yapıyorsunuz. Aynı yürek, aynı hoşgörü sizde de var. 

ÜÇ NESLE ŞARKILAR SÖYLEDİM 

Pek çok ülkede pek çok sanatçı söyledi şarkılarınızı. Peki, siz kiminle ya da kimin şarkılarını söylemek istersiniz?

Ben de kendi şarkılarımın dışında JacquesBrel’in ‘Ne Me QuittePas’ şarkısını okudum. Onun için Zeki Müren Anı Albümü’nde de o şarkıyı okuyorum.

Şarkılarınızı en iyi kim yorumladı sizce sizin dışınızda?

80’den fazla şarkımın Türkçe sözleri olduğunu biliyorum. Benim şarkılarım kadar eserleri Türkçeye çevrilmiş başka bir yabancı şarkıcı yok. Üç nesle hitap ettim. Benim dinleyicilerim arasında;  gençler, anne-babaları ve dedeleri de var. Bu şarkılardan bence önemlileri Fikret Şeneş’in Türkçe sözler yazdığı ve Ajda Pekkan’ın okuduğu şarkılardır. Elimdeki bilgilere göre 17 tane Türk şarkıcısı EnricoMacias bestesi okumuş. Başarılarından dolayı hepsini tebrik ederim.

NE İSTEDİYSEM OLDU

Geçen yıllara rağmen sahnede hâlâ çok enerjiksiniz ve ışığınız hiç solmadı. Bunun sırrı nedir?

Müzik, müzik, müzik…

Fiziksel olarak iyi görünmek için özel bir formülünüz var mı?

Hayır yok. Vücutlarını güzel olarak muhafaza etmek isteyen insanların yaptığı hiçbir şeyi ben yapmadım. Olduğum gibiyim.

Bir gününüz nasıl geçer?

Benim zamanım hep müzikle geçiyor. Stresinizi nasıl atarsınız?

Müzik yaparak… 

Bu hayatta sizi en çok üzen ve en çok mutlu eden şey ne?

Beni en çok mutlu eden şey ilk aşkımla evlenmek… En çok üzen ise maalesef onu kaybetmek. Çocuklarımın annesi oldu fakat kalp hastalığı onu benden ayırdı.

Henüz gerçekleştiremediğiniz bir hayaliniz kaldı mı?

Hayır kalmadı. Ne istediysem gerçekleşti.