Sebzelerin kurutulma hikâyesi

RAMAZAN BİNGÖL

ramazan@ramazanbingol.com

Dünyanın kirlenmişliğinden, yıpratılmışlığından, eskimişliğinden şikâyet ediyoruz durmadan. Hâlbuki bu durum sadece şehirlerimizde böyle. Köylerimizde, yani asıl memleketimizde durum bunun aksini gösteriyor. Oralarda hâlâ temizlik ve saflık mevcut. Tamam, eskisi kadar değil belki… Yine de gidilip görülmeye, yaşanmaya, en azından hatırlanmaya değer nitelikteler…

YETİŞEN ÜRÜNÜN DE EŞİ BULUNMUYOR YETİŞTİRENİN DE    Her yerde olduğu gibi kendi memleketime gittiğimde, ilk önce yemeklere bakıyorum istem dışı. Beni yetiştiren, bu günlere gelmemi sağlayan kültüre hayranlıkla bir daha bakıyorum. Tek tek her şeyi inceliyorum. Dünyanın en verimli topraklarında olduğumu bir kez daha anlıyorum. Eşi bulunmayan bu topraklarda yine eşi bulunmayan ürünler yetiştiriliyor. Yetiştirenin de eşi bulunmuyor, yetişenin de… Her öğünüm eşi bulunmayan, masallar diyarındaki ziyafetler gibi. Tattığım her yiyecek doğallığıyla büyülüyor. Aklıma sizler geliyorsunuz. İstanbul’da her şeyi başka memleketlerden günler sonra alabilen, bu lezzetleri bizzat yaşayamayan sizler, yani bizler… Arada memleketine gidip, özlemini gideren; eşinden dostundan arada sırada hediye niyetine memleketten bir koli alabilenler şanslı. Ama bir de alamayanlar var. İşte o zaman alternatif bir yol bulmak kalıyor. Semt pazarınızda hakiki memleket pazarcılarını bulmanız, alışverişlerinizi de bir gurme edasıyla yapmanız gerekiyor. Aldığınız ürünün nerede yetiştirildiğini ve kaç günlük olduğunu muhakkak sorun. Eğer gerçekten tazesini bulabiliyorsanız o hafta çok almaya bakın.   BALKONLARA SIRA SIRA BİBER, PATLICAN DİZİN   Balkonlara sıra sıra biber, patlıcan dizin. Domatesleri, elmaları bir inci edasıyla serin. Sonra incirleri… Kısacası hafta hafta hatta gerekirse gün gün takip edin. Mesela Birecik patlıcanının eli kulağında. Eğer görürseniz, hiç kaçırmadan alın. Lezzetini tattığınızda ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Ağzınıza aldığınız bir lokma ile memleketinizdesiniz. Kendinizi köydeki evinizin terasında hissedeceksiniz. Mis gibi içinize çektiğiniz serin yayla havası, havanın temizliğinden açılmış iştahınız ve önünüzde doğal yiyeceklerle yapılmış sağlıklı yemekler. Bir patlıcan bunu hissettirir mi diye sormayın kendinize. Evet, hissettirir, hissettiriyor.   LEZZETLİ, SAĞLIKLI VE UYGUN    Zamanında tüketilen meyve ve sebzeler, diğer zamanlarda tüketildiklerine oranla vücuttaki vitamin oranını arttırıyor. Besinlerden tam anlamıyla verim almak için, meyve ve sebzeleri zamanında tüketin. Ayrıca bolluk fiyatlara da yansıyor. Mevsiminde sebze meyve fiyatları diğer aylara oranla neredeyse yüzde yetmiş daha uygun fiyata satılıyor.   ANNELERİMİZDEN GÖRDÜK ŞİMDİ SIRA BİZDE...   Her yazımda dile getirmeye çalıştığım doğallık, geleneksellik işte yine karşımıza çıkıyor. Kurutuyoruz çünkü annelerimiz, anneannelerimizden bu şekilde gördük. Kurutuyoruz çünkü sebzelerin mevsiminde yetişmesi, mevsiminde tüketilmesi çok önemli. Anneannelerimizden, annelerimizden gördüğümüzü şimdi yapma sırası bizde, eşlerimizde. İleride kızlarımızda, torunlarımızda. Geleneklerimiz bu şekilde devam edecek. Bu şekilde sağlıklı nesillerle yolumuza devam edeceğiz. Her  öğünümüzün o masallar diyarındaki gibi muhteşem olmasını sağlayabiliriz. Masallar diyarına gitmek ise çok zor değil. Yanı başımızda…   GÜNEŞTE DOMATES KURUTMAK İÇİN...
Güneşte domates kurutmak için öncelikle domatesi iyi seçmeniz gerekir, zira çok sulu olmayan, eziği çürüğü bulunmayan, diri uzunca etli salçalık domatesler kurutmak için en ideal seçim olacaktır. Uzunca etli, salçalık domatesleri ikiye bölerek kesilen yüzleri yukarı bakacak şekilde dizin. (Domatesler kururken suyunu salacağından bu suyun akıp gidebileceği şekilde kurutma yapmak gerekmektedir). (Aksi halde hem kuruma süreci uzayacak, hem de su içinde kalan domateslerin küflenme riski doğacaktır. Mümkün olduğunca sıcak günler tercih edilmelidir. ). Domateslere kururken tuz ekerseniz kurutulmuş hali oldukça lezzetli olacaktır. Kurutulan domatesleri ister hava almayan poşetlerde serin bir yerde, isterseniz de uygun kaplarda zeytinyağı içinde de bekletebilirsiniz. Zeytinyağının içerine defneyaprağı ya da reyhan koyabilirsiniz.    Temmuz meyveleri: Kavun, erik...   Temmuz Meyveleri: Kavun, karpuz, kayısı, kiraz, sarı kiraz, şeftali, nektarin, mürdüm eriği, papaz erik, Anjelik erik, çilek, dut, vişne, üzüm, kırmızı erik, böğürtlen, incir, taze ceviz, taze fındık, armut çeşitleri.   Temmuz Sebzeleri: Domates, salatalık, semizotu, taze fasulye, bezelye, kabak, bamya, sivri biber, dolmalık biber, patlıcan, barbunya, süt mısır, börülce, mantar.   GÜNEŞTE PATLICAN KURUTMA   Düz bir patlıcanı ortadan ikiye kesin sap kısmını da kesip çıkarın ve kaşıkla ya da bıçakla içini oyun. (İçinin çekirdekli kısmı tamamen çıkmalı) Patlıcanları oyduktan sonra kapalı taraflarından yani bir boş bir bardak gibi düşünün bardağın dibinden pamuklu bir ip ve iğne ile geçirin ve ipe dizin. Çok güneş alan hafif rüzgârlı bir yerde kurutun. İp dizerken birbirine temas etmemesini sağlayın. Güneş olması önemli, nemli bir yerde yaşıyorsanız kurutma yapmak daha zahmetlidir. Kuruyan patlıcanları bez torbalarda saklayabilirsiniz patlıcan pek güvelenmez ama önlem olarak içine birkaç tane acı biber kurusu atabilirsiniz.