Şarkı söylerken kendimi kaybediyorum

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR
aysun.yildiz@aksam.com.tr

Aziz Kiraz, ‘O Ses Türkiye’ yarışmasında söylediği ‘Isabel’ adlı şarkıyla girdi hayatımıza… Finalde söylediği ‘Annem İçin’ şarkısıyla hepimizin içini titretti. Yarışmadan ikinci olarak ayrıldı ama o gönlümüzün birincisi oldu. Kiraz, şimdilerde ‘Efso’ adlı single’ıyla profesyonelliğe ilk adımını attı. İlk röportajını da AKŞAM Pazar’a verdi. Özü sözü bir, heyecanlı, kıpır kıpır yerinde duramayan biri Aziz.Uzun zamandır kimseden bu kadar etkilendiğimi hatırlamıyorum. Işığın hep parlasın, gözlerinin içi hep gülsün, sen hep ol Aziz…

‘O Ses Türkiye’yarışmasından öncesine gidelim, neler yapıyordun?

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lise’sinde okudum. Okulda birçok etkinliğe katılır sahne alırdım. Özgüvenim vardı zaten ama daha iyi olabilmek adına çok çabaladım. O dönem orkestra arkadaşlarımla bir yarışmaya katıldım ve birinci olduk. Beni çok beğendiler, bir televizyon programıyla anlaştık ve Ramazan ayı boyunca orkestramla birlikte şarkılar söyledik. Program bittikten sonra üniversiteye hazırlanmaya başladım. O sırada bir yarışmaya daha katıldım. Kenan Doğulu ve Şebnem Ferah beni çok sevdi, çok güzel yorumlar aldım. Kendimi geliştirmek adına “Daha iyi olmam lazım, sahnede mutluyum ve sahnede olmalıyım” dedim. Sonra     O Ses Türkiye’ye başvurdum. Yarışmaya katılmadan önce birinci olacağımı hiç düşünmedim, hatta finale kalacağımı bile düşünmüyordum. Benim için akademi olacaktı. Çünkü orkestranın başında Tarık Sezer gibi bir hoca vardı…
Ve yarışmaya katıldın…
Evet… Hadise dönerse,onu seçecektim. Çünkü pop müzik yapmak istiyordum. Hadise bu konuda çok iyiydi ve ondan öğreneceğim çok     şey olduğuna inanıyordum. Yarışmayla birlikte hayatım da değişti. Yolda fark edilmeye, tanınmaya başladım. Çok güzel bir duygu, tabii sapıtmadığın sürece… Yolda giderken babaannelerin, anneannelerin “Oğlum” diye sevmeleri çok mutlu ediyor beni. O Ses Türkiye benim için muhteşem bir serüvendi.  Güzel insanlar tanıdım. Suat Abi’yle (Filiz) tanıştık, Sezen Aksu’nun beni görmek istediğini söyledi. Evine gittik, Sezen Hanım beni çok başarılı bulduğunu söyledi. Sezen Cumhur Önal da davet etti ve birlikte çalışmak istedi. Bülent Ersoy da, sahnede ne kadar doğal ve rahat olduğumu söyledi.
Üzerindeki ilgi ve şöhretin giderek artarkensen nasıl hissediyordun kendini?
Benim hissettiğim tek şey mutluluktu. Hâlâ da öyle… Çünkü yapmak istediğim iş bu. Bu ego değil ama… Gerçekten çok mutlu oldum. Dünyaya bunun için geldiğimi düşünüyorum. Allah bir yetenek vermiş, bunu doğru kullanmayı nasip etsin inşallah. Sahnede olmayı çok seviyorum. 
Sahneye çok da yakışıyorsun ve gerçekten doğalsın. Öncesinde nasıl bir hazırlık yapıyorsun?
Her şey o an sahnede gelişiyor. Evet, sahne öncesinde nota ve solfej üzerinde şarkılara çalışıyoruz ama sahnede hepsi aklımdan gidiyor. Şarkı söylerken kendimi kaybediyorumbu elimde olan bir şey değil. 
Artık profesyonelliğe ilk adımını attın ve ilk single’ın ‘Efso’yu çıkardın. Hayırlı olsun. Nasıl gelişti bu süreç?
Teşekkür ederim… O Ses Türkiye’nin plak şirketi bu sene Universal oldu. Normalde birinciye single yapıyorlar ama benimle çalışmak istediklerini söylediler. Tabii ki çok mutlu oldum. Prodüktörüm Haluk Şentürk, firmayla bir araya geldi. Bu arada Türkiye’de çok büyük üstat söz ve beste yazarı Alper Narman’dan şarkı almak istedim. Görüşmeye gittim. ‘Efso’ adlı şarkıyı dinleyince “Bunu almam lazım” dedim. Şarkı alındı, stüdyoya girdim. Sevgili aranjörüm Osman Çetin’le bayağı çalıştık. Çünkü pop     okumak gerçekten zor. Alper Abi çok yardım etti. Belki şarkıyı on defa okuduk ama sonunda güzel oldu. Hatta iTunes’da ilk gün, ilk     üçe girdik.
KARİYER PLANIM YAPILDI
Geleceğinle ilgili nasıl planlar yapıyorsun?

Yapmıyorum. Çünkü arkamda çok profesyonel, bu işte dirseklerini çürütmüş insanlar var. Kendimi Suat Abi ve Haluk Abi’ye, plak şirketim Universal’a bıraktım. Onlar benim için en iyi kariyer planını yaptılar. Şirketimizdeki insanlar çok profesyonel. Ailem sonuna kadar, her koşulda yanımda… 
Kardeşin var mı?
Benden beş yaş büyük ablam var. Üniversitede sosyoloji okuyor. O benim psikoloğum olacak.
Tanınmaya başladıktan sonra ortamın değişti mi?
Tabii ki hayır! Hâlâ aynı arkadaşlarım yanımda. Aziz işinde bir numara da olsa, benim karakterim değişmez. 
Şan, şöhret korkutuyor mu seni?
Maneviyata önem veren biriyim. Aileden gördüğüm terbiye ve inancımdan dolayı, o havalara gireceğimi sanmıyorum. Çünkü gerçektenben buyum, öyle bir yapım yok. Bir şeyin olabilmesi için bir hammadde olması lazım ki o işlensin.        Bende o hammadde yok. 
GECE HAYATIM YOK
Seni en çok ne üzer?

Yalan ve ikiyüzlülük… Bu iki durumla karşılaştığımda çok üzülürüm.
Ne çok mutlu eder?
Cebimde para olmadığında bile mutlu olabilen biriyim. Sevdiklerimin, arkadaşlarımın yanımda olması önemli benim için. 
Bir günün nasıl geçer?
Bir köpeğim var ve onunla birlikte vakit geçirmeyi çok seviyorum.  Gece hayatım yok. En fazla arkadaşlarımla bir yerde oturur, muhabbet ederiz. 
İdolün var mı?
Tarkan’ı çok beğeniyorum. Yapı olarak da Mustafa Ceceli’ye yakın hissediyorum kendimi.
Şu an ne hissediyorsun?
Şu an sizlerle beraber olduğum     için çok mutluyum. Single’ım var artık ve daha profesyonel bir iş     yapıyorum. Bunun heyecanını ve mutluluğunu yaşıyorum. 
Son olarak eklemek istediklerin... 
Beni destekleyen herkese yürekten teşekkür ediyorum. 

KADERE ÇOK İNANIRIM
“Keşke O Ses Türkiye’ye daha önce girseydim” dediğin oldu mu?  

Kadere çok inanırım. Her şeyin bir zamanı, bir yeri var. İyi ki bu zamanda olmuş. Bence doğru yerde ve doğru zamanda oldu her şey. Çok mutluyum şu anda ve her şey istediğim gibi gidiyor. 
Şarkı sözü yazdın mı hiç?
Hiç denenmedim ama ileride inşallah o da olur. Onun da yeri ve zamanı olduğuna inanıyorum.  Şu anSda olmuyorsa olmuyor, üzerine gitmiyorum. 
Başka projelerin var mı?
Kışın bir tane daha single’ım çıkacak.  Ne olacağına henüz karar vermedik ama çok iyi olacağına eminim.