Sarışının imajını değiştiren yüz

ONUR AKBAŞ
?onurakbastde@gmail.com

Bizim kültür ve edebiyatımızda sarışın kadın metaforu çok da eski değildir. Daha düne kadar Divanlarımız “karakaş” “kara gözden” geçilmezdi. Cumhuriyet yıllarında bile “çatal kara” “karadutlar” alışılmış bir bağdaştırma halinde arzı endam etti şiirlerimizde ve türkülerimizde. Modern zamanlarda sarışın demek bile, ya “tiki” ya dejenere olmuş bir “snob- girl” yahut da IQsü üzerinden komedi oluşturulmaya çalışılan tiplemelerdi. Elbette bu imajı kırma yönlü istisnalar çıktı karşımıza ama bunu ekranda başaran sevgili Vildan Atasever oldu. Onun başarısını “İçerde” dizisinde fark ettim. Önce mafya mensubu sonra da modern dolandırıcı tiplemesi ile karşımıza çıkan Atasever Muhteşem Yüzyıl dizisinde “Ben alışılmamış olanla saraya da girerim, tarihe de…” mesajını verdi. 

KLAVYE TİPLEMESİ                                                                                             

Klavye Delikanlıları dizisi konusuyla olduğu kadar güçlü oyuncularıyla dikkatleri üzerine çekti. Ekran macerasına 3 Ekim Salı günü başlayan Klavye Delikanlıları, yeni nesil dolandırıcılık biçimlerini komik bir dille ekrana taşıyor. Ancak burada bir tiplemeye itirazım var. O da kuzen Volki’dir. Buradaki itirazım problemli bir karakter olup kötü bir örnek olmasına değil. Dizilerin kamu spotu derecesinde eğitim öğretim aracı olduğu kanaatinde olma eşiğini çoktan geçtim. Onun dejenere bir tip olmasına da itirazım yok. 
Benim itirazım bu tiplemenin merdiven altı Amerikan dizilerinde seksenlerden kalmış jest ve mimikleri birebir yansıtmasıdır ki bu uyarlamayı aşan bir taklit durumudur. 

REYTİNGLERİ ZORLAYAN SPİKER

Ülkü’den çok bahsettim. Flash Ana-Haber’e yeni başladığında kendisi ile irtibatımda edindiğim izlenim, jest ve mimiklerindeki kesinlik ve sertlik, göz bebeklerinin büyüme küçülmesine eş orandaki azim ve kararlılıktan bunu anladım. Bence Flash Ana-Haberin reytinglerindeki düzenli artış bununla alakalı.

BAHAR İLİK’İN SUNUM HEYECANI

Ben,  Bengü Türk’ün ana haber muhabiri  Bahar İlik’i sunumundan dolayı kendime benzetiyorum. Ondaki meslek aşkı paralelli bu savaş muhabiri makamındaki sunuşu, radyo programları yaptığım günlerde yapardım.  Bu hususta genel yayın yönetmeninin beni kaç defa aradığını bilirim. 
Bu işine olan ciddiyetin bir neticesidir.