Sanatın iyileştirici etkisi

SİBEL ATEŞ YENGİN
sibel.ates@aksam.com.tr

Çocuğunuzun korkuları varsa, ergen çocuğunuzla baş edemiyorsanız “Sanat Terapisi” çocuğunuz için biçilmiş kaftan olabilir. Üstelik bu yöntemi uygulamak için ressam ya da iyi bir dansçı olmaya gerek yok. Ayrıntıları Ergoterapi Bölümü Başkanı Prof. Sevda Asqarova anlattı.

SANAT TERAPİSİ NEDİR?

Sanat terapisi bireysel ya da grup terapileri olarak büyük-küçük, genç-yaşlı her kesiminden her türlü ruhsal sorun odağının çözümünde yardımcı olarak kullanılır. Bu terapinin en temel amacı bireyin kendini ve duygularını özgürce ifade etmesini, baskılanmış ve bastırılmış ruhsal yaşantılarını dışa vurmasını, yaratıcılığının artmasını, estetik ve içinde taşıdığı sanatçı yönünün ortaya çıkmasını sağlar. Psikolojik, gelişimsel, zihinsel ve  beyinsel, mental ve davranışsal gibi birçok sorun odağının giderilmesinde kullanılan bir yöntemdir.

BOYALAR, HAMURLAR

Sanat terapisi sanatın değişik dallarını, kişinin yaratıcı yönlerini, yaşadığı süreçleri ve ortaya koyacağı yaratıları, kişinin kendi gelişimi, değişimi adına kullanır. Yaşanan travmalar, sorunlar ve kişisel çatışmaların üstesinden gelmesini sağlar. Bu yöntem kişinin duygu ve farkında olmadığı düşüncelerini sanat yoluyla dışa vurma biçimidir. Terapi yönteminde boyalar, hamurlar, killer, renkli kâğıt ve kartonlar, çamur gibi malzemeler kullanılır ya da sanatın değişik dallarından faydalanılır. Resim, dans, müzik, drama, yaratıcı drama…  Çocuk ve ergenler için sanat terapisinde sözel dışavurum şart olmadığı için bu yöntem çoğu zaman korkularından, kaygılarından, umutlarından, kızgınlıklarından ya da benzeri güçlü duygularından ve hatta farkında olmadığı düşünce ve ruhsal ihtiyaçlarından bahsetmekte güçlük çeken kişilerde çok etkilidir.

SEANSTA NELER OLUYOR?

Seanslar ister teke tek, ister grup halinde uygulanır. Öncesinde, terapist, hastasıyla neden bu yöntemi tercih ettiği ve motivasyonunun ne olduğu hakkında bir görüşme yapar. Daha sonra terapist, hastasını, bu terapi sırasında, mümkün olan en özgür şekilde ifade edebilmesi için motive eder. Hasta, unutulmuş anılarını, bastırılmış duygularını ya da fikirlerinin bir kombinasyonunu, yarattığı şeyle açığa vurur. Seansın sonunda hasta, bunları yaparak nasıl bir deneyim yaşadığını anlatır ve terapist de onu dinler. 

KENDİNİ SEVMEYİ SAĞLIYOR

Plastik sanatlar, modelleme ve resim yapmak içsel soruları gün ışığına çıkarır. Kuklalar, bilinçaltınızdakileri ortaya çıkarmanızı sağlar ve kısıtlamalarınızdan kurtulmanızı sağlar. Drama ve dans, içinizdeki çatışmaları, gerginlikleri ve bıkkınlıkları ortaya çıkarır. Müzik, kendi vücudunuzu tekrar sevmenizi sağlar. Şiir ve yazarlık, iyileştirici etkileriyle bilinirler.