Sağlıklı bir uyku için...

Yaşamımızın üçte birini uyuyarak geçirdiğimiz için rahat bir uyku yaşam kalitemiz için en önemli etkenlerden biri. Uykunuzun kalitesini yatağınızın rahatlığı ve vücudunuza uygunluğu belirler. Yatak alırken nelere dikkat edilmeli hepsi ve daha fazlası yazımızda.

Sert veya yumuşak bir yatakta yatmak bir tercih olsa da eski yatakta uyumak uykuyu olumsuz yönde etkileyecektir. Gece uykunuzun kaliteli olması ertesi gün enerjik olabilmeniz için çok önemlidir. Ortası çökmüş, yayları bozulmuş, engebeli yataklar uykunuzu alamamanıza ek olarak anatomik sorunlar yaşamanıza neden olur. Bel ve sırt ağrıları, buna bağlı halsizlik ve yorgunluk kaçınılmaz sonuçlardır. 

KULLANIM ÖMRÜ 8-10 YIL

Yatak alırken dikkat edilmesi gerekenlerden biri, onu uzun yıllar kullanacağınızı bilerek en iyisi ve kalitelisini tercih etmeniz olacaktır. En az bir kez ters yüz edilmiş yatağın kullanım ömrü 8-10 yıl arasında değişmektedir. Kumaştaki lekelenmeler, çökmeler, deformeler yatağın değişim döneminin geldiğinin habercisidir. Satın almadan önce yatağın üzerine uzanmanız önemlidir. Yatağın sertliği/yumuşaklığı ve en nihayetinde rahatlığı konusundaki kararınızı bu deneyime göre vermeniz gerekir. Omuz ve kalçalarınızın yatak üzerinde yeterince rahat olup olmadığına dikkat edin. Vücudun baskı noktalarına tam oturan bir yatak, uyku sırasında yavaşlayan kan dolaşımının hızlanmasını sağlar.

KALIPLAR ÖNEMLİ

Yatağı almadan önce, kumaşın ve içindeki materyalin, kullanılan yay sisteminin detaylarını öğrenmeniz lehinize olacaktır. Kaliteli yataklarda yay konstrüksiyonuyla üst dolgu malzemesi arasında koruyucu bir malzeme bulunur. Bu malzemelerin üzerinde de sizin konforunuzu sağlayacak asıl dolgu katmanları yer alır. Yatağınızın bu kalıplarda olmasına dikkat ediniz. Yatağın taşıma, yer değiştirme sırasında eğilip bükülmemesi de yay sisteminin sağlamlığı açısından doğru olacaktır. Yatak kadar, yatağı koyduğunuz baza ya da karyola da önemlidir. Öncelikle sert olması gereken bu zemin yatağınızın ömrünü ve dayanıklılığını da etkileyecektir.

KORUYUCU KILIF KULLANIN

Yatağınızda koruyucu bir kılıf kullanmanız da ömrünün uzamasına yardımcı olacaktır. Ayrıca yatağın periyodik aralıklarla ters yüz edilmesi de önemlidir. Bir tarafı yazlık, diğer tarafı kışlık olarak tasarlanmış yataklar, mevsimlere göre uykunuzun kalitesini artıracaktır.

KALİTELİ YAŞAM İÇİN

Az uyku,  insan sağlığını ve özellikle bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkiliyor. Ayrıca pek çok hastalığın oluşmasında da önemli bir rol oynuyor… İşte zinde kalmanın ve kaliteli bir yaşam sürmenin en önemli unsuru olan sağlıklı bir uyku için yapmanız gerekenler…

- Yatmadan önce sigara içilmemeli.

- Uykumuz gelince yatağa gitmeliyiz.  

- Gün içinde uyumamalı, dayanamıyorsanız saat 15:00’ ten önce ve çok kısa süreli şekerleme yapılabilir.

- Uyuyamazsak yatakta fazla vakit geçirmemeliyiz.

- Yatak odası çok sıcak ya da çok soğuk olmamalı tercihen karanlık ve hafif serin olmalıdır. 

- Yatak odası sadece uyku ve cinsel aktivite için kullanılmalı, çalışma odası ve televizyon odası olarak kullanılmamalıdır.

- Hafta sonu ve tatil süresince sabah kalkış saatleriniz çok değişmemelidir. 

Sert yatak bel ağrılarına iyi gelir mi?

Uzun bir süreden beri toplumda tartışmalara neden olan sert yatağın bel ağrılarına iyi geldiği iddiası, Çocuk ve Erişkin Omurga Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr Ahmet Alanay’ın kaleme aldığı “Kronik Bel Ağrısı Olan Hastalar İçin Sert Yatak En İyisidir. Doğru mu Yanlış mı” başlıklı makalesinde cevaplandı. Prof. Dr. Ahmet Alanay yazısında, ”Sert yatakların bel ağrısını arttırdığı ve uyku düzenini bozduğu yapılan araştırmalarda görülmektedir.” dedi. Prof. Alanay, yazısında konuyla ilgili şu noktaları anlattı, “Bu konu ile ilgili çok az bilimsel yayın olduğu için cevaplamakta zorlandığımız bir sorudur. Halk içinde genel kanı bel ağrısı olan hastanın sert yatakta yatmasıdır. Bel ağrısı nedeni ile hiç yatak kullanmadan beton veya parke zemin üzerine çarşaf sererek haftalarca yatan hasta hikayeleri yadsınmayacak kadar çoktur”

Prof Alanay, sert yatak bel ağrılarına iyi gelir mi? sorusunun doğru cevabı ile ilgili de, yazısında, şu görüşlere yer verdi 

“İyi bir yatak iyi bir uyku sağlayacağı için hasta sabah kendini daha iyi hisseder ve bu da gün boyu ağrının algılanmasını iyi yönde etkileyebilir. Vücudun çıkıntılı kısımlarının üzerinde oluşan yatmaya bağlı basınç ne kadar az olursa ve bu çıkıntılı kısımlar ne kadar iyi yastıklanabilirse basınca bağlı ağrı o kadar az olur.

Yatak kişinin içinde rahat dönmesini sağlayan bir yapıda olursa bu işlem sırasında bel bölgesinde olan dönme hareketi daha yumuşak ve zorlamasız olacak ve ağrıya neden olamayacaktır. Yatak tipinin omurgalar arasındaki yastıkçıkların (disk) beslenmesi üzerinde etkili olabileceği düşünülmektedir. İdeal yatak tipini ortaya koyan bilimsel makale sayısı çok az. Kovacs ve arkadaşları tarafından yapılan çalışmada, kronik bel ağrısı olan 313 hasta incelenmiş. Çalışmanın sonunda, orta sertlikte yatan hastalarda daha sert yataklarda yatanlara göre bel ağrısı şikayetlerinde biraz daha fazla iyileşme olduğu gözlenmiştir.”

Çok yakın zamanda yayınlanmış Danimarka merkezli ve Bergholdt ve arkadaşları tarafından yapılmış bir çalışmanın en kapsamlı ve en iyi metodolojiye sahip çalışma gibi gözüktüğünü yazan  Prof. Alanay, çalışmayla ilgili şunları anlattı, “3 değişik grup oluşturulmuş 1. grup hastalara su yatağı, 2. gruptaki hastalara vücut şekline uyan viscoelastik yatak ve 3. gruptaki hastalara sert yatak verilmiş. Elde edilen sonuçlara göre de sert yatağın bel ağrısını arttırdığı gözleniyor. Ancak ideal yatağın ne kadar yumuşak olması gerektiği konusunda net bir bilgi vermiyor. Sonuç olarak sert yatakların bel ağrısını arttırdığı ve uyku düzenini bozduğu görülmektedir. Aşırı yumuşak özellikle yayları yıpranmış eskimiş ve çökmüş yataklar da bel ağrısının tetikleyicileridir.”