ARZU AKYOL
arzu.akyol@aksam.com.tr
BUNLARI YAPIN HASTA OLMAYIN
1-TAZE SEBZE VE MEYVE TÜKETİN;
2-BOL BOL SU İÇİN;
3-UYKUNUZA DİKKAT EDİN
4-DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN
5-KEFİR VE YOĞURT YİYİN
Yoğurt ve kefirin içindeki faydalı bakteriler, bağışıklık sistemimizi güçlendirir, hastalıklardan korur.
6-BULUNDUĞUNUZ ORTAMI HAVALANDIRIN
Kapalı ortamda aynı havayı solumak virüslere yakalanma riskini arttırır. Bulunduğumuz ortamı mutlaka havalandırmamız gerekir.
7-ELLERİNİZİ SIK SIK YIKAYIN
Virüslerin çoğu temas yoluyla bulaştığı için ellerimizin temizliğine dikkat etmeliyiz. Ayrıca hapşırırken ağzımızı peçeteyle kapatıp peçeteyi atarak virüslerden korunmuş oluruz.
8-GRİP AŞISI YAPTIRIN
Bağışıklık sistemi zayıf olanların grip aşısı yaptırması gerekmektedir.
9-STRESTEN UZAK DURUN
Stres vücut drencini azaltarak hastalıklarla mücadele etmemizi zorlaştıracağı için stresten
uzak durmak önemli.
10-ALKOL VE SİGARA KULLANMAYIN
Alkol ve sigara da vücut drencimizi azaltır.Ayrıca sigara dumanındaki virüslü damlacıklar havada asılı kalarak hasta olmamıza sebep olabilir.
11-İSTİRAHAT EDİN
Hastalıklarla mücadelede en önemli faktörlerden biri istirahat etmektir.
12- CEP TELEFONLARI MİKROP YUVASI
Sık kullandığımız bilgisayarlar, kumandalar ve cep telefonlarımızla temizliği çok önemli.
13-HAVLULARINIZI AYIRIN
Evde herkesin ayrı havlu kullanması mikropların yayılımını önlemenin bir diğer yoludur. Havlularımızın özellikle kuru tutulmasına özen göstermeliyiz.Aksi taktirde mikropların üremesine ortam hazırlamış oluruz.
ANTİBİYOTİK ETKİLİ BİTKİLER
- Karabaş otu
- Meyan kökü
- Adaçayı
- Arısütü,bal,polen (propolis)
- Soğan
- Sarımsak
- Karaturp
- Zencefil
- Zerdeçal
- Kimyon
- Karabiber
- Sumak
Evde hazırlayabileceğiniz doğal kürler
Soğuk Algınlığı&Grip Kürü -1
MALZEMELER
Yarım limon
1 adet ayvanın kabuğu ve çekirdekleri
Rendelenmiş zencefil (ceviz büyüklüğünde)
1 litre su
YAPILIŞI
Malzemeler 5 dakika kaynatılır 5 dakika demlenir ardından süzülür.
KULLANIMI: Sabah öğle akşam bir bardak içilir. Şeker hastası olmayanlar kürün içine bir tatlı kaşığı bal ilave edebilirler.
Soğuk Algınlığı&Grip Kürü -2
MALZEMELER
4 bardak su
Yarim nar kabuğu
1 adet ayva çekirdeği
1 adet ayva kabuğu
Yarim ayva (küp küp doğranmiş)
1 limon kabuğu
1 limon suyu
2 çorba kaşığı nane
(kuru veya yaş)
2 çorba kaşığı
rendelenmiş taze zencefil
5 adet karanfil
YAPILIŞI
Malzemeler 15 dakika kaynatılır 15 dakika demlenir ardından süzülür.
KULLANIMI: Sabah öğle akşam bir bardak içilir. Şeker hastası olmayanlar bir bardak karışıma bir tatlı kaşığı bal ilave edebilirler. Karışımın fazlası buzdolabının kapağında muhafaza edilebilir.
Soğuk Algınlığı&Grip Kürü -3
MALZEMELER
1 orta boy kuru soğan (küp küp doğranmiş)
4 diş sarımsak (küp küp doğranmış)
4 yemek kaşığı bal (şeker hastalari 4 yemek kaşiği yoğurt)
1 limon suyu
1 tatli kaşığı tarçın
1 tatli kaşığı zencefil
1 fincan keçiboynuzu pekmezi (tatlandırmak için)
HAZIRLANIŞI
Soğan ve sarımsak cam kavanozun içine doğranır. Üzerine bal ilave edilip 12 saat kadar beklenir. Şeker hastası olanlar 4 yemek kaşığı yoğurt ilave edebilirler. Daha sonra süzülür ve suyuna limon suyu, tarçın, zencefil ve tatlandırmak için keçiboynuzu pekmezi eklenir.
Çocuklar için zencefil ilave edilmeyebilir.
-1-5 yaş: 1 çay kaşığı
-5-16 yaş: tatlı kaşığı
-16 ve büyükler: bir çorba kaşığı
Soğuk Algınlığı&Grip Kürü -4
MALZEMELER
6 adet keçiboynuzu
6 bardak su
HAZIRLANIŞI
Keçiboynuzuna su ilave edip 15 dakika kaynatıp 15 dakika demlenir.
KULLANIMI: Sabah öğle akşam tok karnına birer bardak içilir. İçerken isteğe göre limon suyu ekleyebilirsiniz.