İncir babadan, zeytin dededen, bir çuval inciri berbat etmek, ocağına incir dikmek, incir çekirdeğini doldurmamak… Atasözlerinde, deyimlerde, şarkılarda, filmlerde… Hayatımızın birçok noktasında kulağımıza çalınır ‘incir’. İncir zamanında memleketine gidenler ya da memleketlerinden incir getirenlerden tutun da her akşam sofralarında misafir edenlere hatta hasat döneminde mevsimi bile ‘incir zamanı’ olarak ananlara kadar... Şifa deposu olan incir pek çok farklı lezzetle harmanlanabiliyor. Bazen reçel olarak çıkıyor karşımıza, bazen tatlı. Bazen şerbetle birleşiyor bazen de sütle. Sağlık ve lezzeti bir arada yaşamak için inciri tam da şu anda mevsiminde tüketin.
Cevizli incir tatlısı tarifi
Malzemeler: 10-15 adet incir, 1 su bardağı toz şeker, 2-3 tane kuru karanfil, 1 çay kaşığı tarçın, ceviz içi ya da badem, yarım paket çiğ krema.
Yapılışı: İncirleri yıkayın boyuna ikiye bölerek tepsiye yerleştirin. Üzerine toz şekeri, tarçını, karanfili serpin. Fırını 180 dereceye ayarlayın. İncirlerin üzerini alüminyum folyo ile kapatarak 25-30 dakika pişirin. Ilıyan incirleri servis tabağına alın. Tepside kalan şerbeti tatlının üzerinde gezdirin. Kremayı yüksek devirde 3-4 dakika çırparak katılaşmasını sağlayın ve tatlının üzerinde servis edin.Cevizle süsleyin.