Sağlık bekçileri iş başında

SEREN AKSÜS

seren.aksus@diyetaktif.com

Vücudumuzda milyarlarca bakteri olduğunu ve sağlığımızı yönettiklerini son yıllarda anladık. Bu önemli gelişmeyle iyi bakterilerimize sahip çıkmanın yollarını araştırmaya başladık. Nedir bu yararlı bakteriler? 

SAĞLIKLI MISIN?

Yaşam bir sağlık yolculuğudur. Bu yolculukta zaman zaman hastalanabilirsiniz, bu doğaldır. Ama kendinize ne kadar iyi bakarsanız, hastalıklara yakalanma sıklığınız o denli azalır. Hastalandığınızda iyileşme süresiniz kısalır. Hastalığı geçirme şiddetiniz düşer. Tüm bunlar bakterileriniz sizi ne kadar koruyup kolladığı ile eşdeğerdir. Siz onlara iyi bakarsanız, onlarda size iyi bakarlar.

SİNDİRİM SİSTEMİN NASIL?

Sindirim sistemi ile ilgili araştırmalar arttıkça önemi daha da belirgin hale geldi. Artık biliyoruz ki sağlıklı bir yaşamın yolu, mideden değil barsaklardan geçiyor. Barsakların iyi ise sen de iyisin, onlar mutluysa sende mutlusun. Bu tartışma götürmez bir gerçek. Barsaklardan beyne doğrudan bağlı sinirler olduğu tespit edildiğinden beri barsakların stresten, üzüntüden doğrudan etkilenip reaksiyon verdiği kanıtlandı. 

GIDALARA DA EKLENİYOR

Gelişen gıda sanayi bu yararlı bakterileri yani probiyotikleri artık süte, yoğurda, mamalara ve pek çok gıdaya ekliyor. İnsan sağlığını iyileştirme amaçlı yapılan bu innovatif hamleler oldukça iyi niyetli ama pek yeterli değil. Adı üzerinde bu bakterilerin yaşayabilmesi için uygun ısı ve ortam gerekiyor. Besin eklemelerinde bu ortam çoğunlukla korunamaz. Bu sebeple yapılan araştırmalar besin ile alınan probiyotikler ile barsaklarda bakteri sayısının yükselmediği yönünde. Bu yüzden takviye şeklinde, gündelik olarak alınması en iyi yöntem.

PROBİYOTİKLER NE İŞE YARAR?

Probiyotiklerin çok çeşitli fonksiyonları ve kullanım alanı vardır. Hastalıkları önlemede, oluşan hastalıkların tedavisinde, hastalık sonrası bakım sırasında kullanılabilir. Özellikle hassas barsak sendromu, kabızlık, ishal gibi hastalıklarda kullanımında semptomların azalmasında ve hastalığında daha kısa sürede iyileşmesinde olumlu etki edebilir.

NE ZAMAN ALALIM?

Probiyotik desteklerini sürekli olarak almak sizi zinde ve sağlıklı tutar. Düzenli olarak kullanmak en iyisi. Unutuyorsanız mutlaka alınması gereken dönemleri bilip, bu süreçlerde mutlaka alın. Bunların başında seyahat gelir. Yolculuğa bağlı kabızlık, çok sık görülür. 3-4 saat üzeri süren yolculuklarda, büyük tuvalete çıkmak oldukça zordur. Bu yüzden yolculuk öncesi-sırası-sonrası olmak üzere alınması bu etkileri azaltıp, ortadan kaldırabilir. Bilinçli bir şekilde hastaneye yatıyorsanız mutlaka alın. İrili ufaklı cerrahi operasyonlar, kullanılan anestezikler, barsak çalışma düzenini değiştirir. Bu müdehalelerden etkilenmemek için probiyotik kullanabilirsiniz. 

Probiyotikler oldukça etkili

Herkesin bakterisi ve mikrobiyatası kendi nevi şahsın münhasırdır. Bu yüzden probiyoikler herkese iyi gelmesi beklenemez. Lakin nüfus popülasyonunun yarıdan fazlası gibi bir çoğunlukta olumlu etki gösterebilir. Bu çok çok iyi bir rakkamdır. Bir düşünelim, 80 milyon nüfusumuz, yılda 2-3 kez ishal veya kabız olduğunu düşünürsek, 250 milyon gibi inanılmaz bir vaka sayısı ortaya çıkar. Bunları yarı yarıya azaltabilirsek, muhteşem bir ilerleme olur. Hele ki bu 250 milyonluk vakaların, 3-4 gün hastanede yattığını düşünürsek, 1-2 gün bile bu süreyi azaltırsak tüm sağlık sistemini ve sağlık personelini rahatlatmış oluruz.