Saç dökülmesi tedavisinde yenilikler

Dr. NESLİHAN DOLAR

neslihandolar@gmail.com

Sayın Dr. Neslihan DOLAR

SAÇLARIM HIZLA DÖKÜLMEYE BAŞLADI

1 aydır saçlarımda dökülme var. Özellikle banyoda elimde bir avuç saç çok moralim bozuluyor. Sabah yastığımda bile saç farkediyorum. 1 ayın içinde o kadar inceldi ki şekil bile veremiyorum ve hemen elektirikleniyor.  Bana bir yol gösterin ne yapabilirim?

Sevgili Emine Hanım,

MEVSİMSEL SAÇ DÖKÜLMESİNE DİKKAT

Son 1 aydır sizinle aynı şikayetleri paylaşan ve panik içinde ‘Saçlarım dökülüyor doktorum’ diye başvuran hastalarımın sayısı oldukça çoğaldı. Malum bahar aylarındayız. Doğa kendini yeniliyorken saçlarımız da kendini yeniliyor. Mevsimsel saç dökülmeleri Nisan Mayıs aylarında pik yapar. Bu dönemde saçlarınız hızla kendini yenilerken eskiyen yıllanan saçlarınızın yerine daha ince yeni bebek saçlar gelir. Rapunzel masalını hepimiz biliriz evet bu bir masaldır çünkü bir saç kılını ömrü 4-8 yıldır. Bu kişisel farklılık gösterse de saçlar belli bir boydan daha fazla uzayamaz çünkü ömrünü tamamlayan saçlar dökülür ve yerine yenisi sıfırdan uzamaya başlar. İşte mevsim geçişlerinde bu yenilenme daha hızlı olduğu için yaşlanan saçlar folikülden ayrılır. Bu doğal süreç işlerken yeni saçlarınızın daha kaliteli ve güçlü, çıkması için destek gerekir. Ağız yoluyla alınan saç vitaminleri, biotin tabletleri, dışarıdan bizlerin uyguladığı saç mezoterapisi ve prp işlemleri saçlarınızın daha güçlü ve sağlıklı uzaması için destek olacaktır. Mevsim geçişlerinde doğal olan bu dökülmenin süresi 1 ayı geçmiş ve saçlarınızda seyrelme başlamışsa geri dönüşümsüz dökülmenin önlenmesi ve altta yatan diğer nedenlerin ortaya çıkarılması için mutlaka bir dermatologa başvurmanızı öneririm.

Sayın Dr. Neslihan Dolar

SAÇLARIM DÖKÜLÜYOR

Saçlarımda erkek tipi olduğunu söyledikleri dökülme ve seyrelme var. Özellikle saçlarımın ön yan ve tepe kısımları seyrelmeye başladı. İşlerimin yoğunluğundan sürekli işlemler yaptıramıyorum ve giderek seyreliyor. Daha kolay ve kalıcı bir çözümü yok mudur yeni gelişmeler?

Sevgili Mert Bey,

HÜCRESEL TEDAVİ SEÇENEĞİ

Kadında özellikle erkekte saç dökülmesi genelde saçlı derinin üst bölgelerinde yani alın veya tepe bölgelerinde görülmektedir. Ancak ense ve kulak arkası bölgedeki saç kökleri hemen her zaman dirençli ve sağlıklı kalmak için genetik olarak kodlanmışlardır. İşte otolog mikrogreft enjeksiyon sistemi bu sağlıklı ve güçlü saç köklerinde özel bir hücre süspansiyonu hazırlayarak problemli saçlı deri bölgelerine bu süspansiyonun uygulanması ve buradaki hasta ve cansız saç köklerine destek olması mantığına dayanmaktadır. Bu sistemin çalışma prensibi zayıflayan saç kökünün yenilmesi ve daha sağlıklı olması için ihtiyacı olan kök hücreleri ve destek doku hücrelerini kişinin kendi saç kökü ve deri dokusundan elde ederek saç kökü hücresinin güçlenmesini ve kendini yenilemesine kuvvetli bir destek vermektir. Kulak arkası bölgedeki saçlar ve derideki tam katman hücreler 2 mm çapında 3-4 adet ufak parçalar halinde lokal anestezi uygulanarak alınır. Alınan bu hücreler özel bir kitte 50 mikron küçüklüğünde ayrıştırılarak özel bir süper hücre süspansiyonuna dönüştürül ve tamamen kendi dokunuzdan özel bir hücresel saç dökülme tedavisi hazırlanır. Seans sonrası 6 hafta içinde dökülme azalır ve saçlarda yenilenme başlar. Tedavi genelde tek seans olarak uygulanır. İstenirse 5 yıl sonra tekrarlanabilir.

Kulak arkası bölgedeki saçlardan 3-4 adet saç kökü lokal anestezi uygulanarak alınır. Bu saç kökleri otolog mikrogreft yöntemiyle özel bir süper hücre süspansiyonuna dönüştürülerek tamamen kendi dokunuzdan özel bir saç dökülme tedavisi hazırlanır. Tedavi genelde tek seanstır; ikinci seansa belki birkaç yıl sonra ihtiyaç duyulabilir.

Sorularınızı instagram/drneslihandolar ve  neslihandolar@gmail.com  hesabına gönderebilirsiniz.