Sabahları yorgun,uykusuz kalkıyorsanız dikkat edin'

Çağın hastalığı da denilen Fibromiyalji, kronik ağrı veya yorgunluk sendromu olarak adlandırılıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Uzmanı Dr. Volkan Yüksel, Fibromiyalji sendromu hakkında bilgi verdi.

ELLERDE UYUŞMA, GÖĞÜSTE AĞRI

Fibromiyalji, vücudun bazı hassas noktalarında çoğunlukla eklem dışı boyun ve bel bölgesinde hissedilen bir romatizmal hastalık olarak ortaya çıkıyor. Uzun süreli ağrılarla birlikte sosyal yaşamı da derinden etkileyen hastalık, 20 ila 55 yaş arası kadınlarda daha sık görülmekle birlikte erkeklerde de görülüyor. Fibromiyalji hastalığının genel olarak sebebi çok bilinmemekle birlikte uyku bozukluğu, ruhsal travmalar, geçirilen ağır kazalar ve bazı romatizmal hastalıklar hastalığı tetikleyen faktörlerden birkaçı. Bu sorunların teker teker çözülmesi hastalığın tedavisinde öncelikli olarak ele alınmalıdır. Fibromiyalji hastalığında kişi doktora başvurduğunda kendindeki belirtileri doğru ifade edebilmesi ve fizik muayenesi büyük önem taşır. Hastalığın belirtilerinde kişinin özellikli olarak ellerinde uyuşma, sırt ve göğüs ağrısı görülebilir. Nefes almada güçlük, sürekli bir baş ağrısıyla birlikte sinirlilik ve depresyon tarzı durumlar ortaya çıkabilir. 

Bu belirtilerle birlikte mutlaka bir uzman yardımı alınmalı ve sağlık durumunda düzelme meydana gelene kadar tedaviye aksatmadan devam edilmelidir.

UZMAN KONTROLÜNDE FİZİK TEDAVİ

Fibromiyalji sendromunda kişilere öncelikli olarak fizik tedavi yöntemi uygulanır. Uyku düzeni sağlamak ve yaşanılan ağrıları azaltmak amacıyla lokal enjeksiyonlar ve ilaç tedavisi kullanılabilmektedir. Fibromiyaljide hastaların egzersiz yapması yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilmektedir. Ağır olmayan, uzman kontrolündeki minik egzersizler hastalığın seyrini pozitif yönde etkiler. Güncel fizik tedavi yöntemiyle uygulanan sıcak uygulamalar, derin ısıtıcılar ve ağrı kesmeye yönelik masaj gibi tedavi şekilleriyle hastanın yaşam kalitesi artabilmekte ve hastalığın yarattığı durumları en aza indirgemektedir. Bu tür fizik tedavi uygulamaları mutlaka bir uzman tarafından yapılmalıdır.