Rengârenk bir minyatür sergisi

Özbek minyatür sanatçısı Cihangir Aşurov'un 20 yıllık birikimden doğan “İrem'' adlı minyatür sergisi, 21 Nisan'da Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluşuyor. Sergi 3 Mayıs’a kadar gezilebilecek.

TASAVVUFTAN ESİNLENİYOR


Unutulmaya yüz tutan minyatür sanatını ve Orta Asya üslubunu ihya eden nadir sanatçılardan biri olan Cihangir Aşurov tarih, mitoloji, folklor ve tasavvuftan esinlenerek oluşturduğu 20 yıllık birikimini “İrem” adlı minyatür sergisiyle sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Savaş, tören ve şölen sahnelerini kendine has tasarımı, yorumu, tekniği ve perspektifiyle oluşturup sahneleyen Aşurov’un minyatürleri, kadim Buharalı üstatların tadıyla çağdaş dünyayı buluşturan nadir eserlerden. Minyatürlerini bilhassa sözlü gelenekten gelen hikâyelerden esinlenerek oluşturan sanatçı, eserlerinin çoğunu bu hikâyelerdeki derin felsefi ve insani bakış açısı üzerine temellendiriyor.

GELECEK İÇİN GEÇMİŞİN KISA YOLU

Aşurov’u, eski zamanların üstatlarıyla yüzleşmenin kısa yolu olarak nitelendiren serginin küratörü Mehmet Lütfi Şen, minyatür sergisini şöyle tanımlıyor: “Yıllar önce Buharalı dostumuz Cihangir Aşurov İstanbul'a geldiğinde ben ilk kez Aşurov'un eserlerini orada görüp neoklasikle karşılaştığımı düşünmüştüm. Aşurov, mercekle izlenebilen minyatürleriyle, kadim Buharalı üstatların tadıyla çağdaş dünyayı buluşturuyordu. Öyle ki Aşurov, günümüzde minyatür üzerine çalışanlar için eski zamanların üstatlarıyla yüzleşmenin adeta kısa yolu olabilir.