Rakamlar aldatır

ONUR AKBAŞ

onurakbastde@gmail.com 

Bilişim dünyasının hayatımıza getirdiği sanallıklar, var olduğu andan beri sembollerin temsil ettikleri şeylerin kesimliklerini de sarstı. Artık semboller yerini kendilerine göre daha oynak daha kaypak alegorilere bıraktı. Rakamlar da bundan nasibini aldı. Dolayısıyla bir yazar ya da TV sunucusu iseniz yaptıklarınıza karşı aldığınız gerçek dönütlerin sayısı önemlidir. Sosyal medyada takipçi sayısının hem de resmi yollarla öyle alenen satın alınabildiği günümüzde çok da nitelik pekiştirici değildir. Anlatacağım olayın taraflarını böyle bir şüpheden tenzih ederim. Ben sadece rakamların bir ünlüdeki karşılığının güvenilirliğini hatırlattım. Talihsiz olay, beş yıl boyunca mesleğinin baharını dolu dolu yaşamaya çalışan genç sunucu/gazeteci Kübra Özer ile Beyaz TV’de şarkıcılık kökenli bir programcı arasında geçiyor. Üç üniversite okumuş, ama hakkını vere vere diploma sahibi olmuş, güzelliği en az muhatabı kadar yerli yerinde olan sevgili Kübra bu değerleri sarsmayacak bir üslupta sosyal medya üzerinden ilgili kişi ile alakalı bir eleştiri getiriyor. Gelen cevap, eleştiri ile alakası olmayan takipçi rakamı ve yüz güzelliği eksenli gelir. Dışa bağlı bu hususiyetler elbet de bir şiirin kafiyesi kadar önemlidir, ama bir kafiye gibi sadece bütünü tamamlar. 

KURGU DALINDA GÜZELDİR

Bu millet “Vatan Yahut Silistre”yi izledikten sonra galeyan gelip sokağa çıktığından beri ya da iddiaya göre memleketim insanı bir Yılmaz Güney filminde kötü oğlana kızgınlığından şarjörünü perdeye boşalttığı günden beri kurgu ile gerçeği ayıracak düzeye kolay gelmedi. Bülent Ersoy’un Bir haftayı aşan bir zaman önce Beyaz TV’deki ifadelerini de dinleyince, Evlendirme yahut “Dünya Güzelleri” programlarının gerçekmiş gibi bir kurgu ürünü olarak ekranlarda dayatılması çok sıkıntılı bir durum. 

O BİR DRAMATİK ANLATICI 

Bazı dizilerin klasik olma nedeni tekrar tekrar izlendikçe yeni keşifler ve içgörüsel anlamlara yol açacak teknik ve ironilere sahip olmalardır. Onlarda yeni yolculuklara kanat açarsınız. Tekrarını 360 TV’de izleme fırsatı bulduğum Seksenler dizisinde Basri karakterinin senaristin kısmen sözünü emanet ettiği Dramatik bir anlatıcı yahut “anışrırılan” yazar/senarist olduğunu keşfetmek gibi mesela. 

GÜÇLÜ YÜZ GÜÇLÜ KARAKTER

Show TV’nin yeni dizisi “Rüya”da güçlü bir kadın karakteri ile ekranlara dönen Özge Özder’in bu dizideki öngördüğüm başarısı yüzünde saklı.