Pizzanın anavatanı Napoli

Abdurrahman Cüneyd Fidancı

acuneyd@gmail.com

Pek çok Avrupa uygarlığına yüzyıllar boyunca ev sahipliği yapan İtalya’nın tarih ve kültür başkenti, pizzanın anavatanı… Napoli mutlaka görülmesi gereken bir destinasyon…

Muazzam kıyılara ve çok önemli bir kültür-sanat mirasına sahip İtalya, dünyanın dört bir yanından ziyaretçi akınına uğrayan ülkelerin başında geliyor. Napoli de ülkenin tarih, sanat, kültür ve mimari açıdan zenginliklerle dolu bir kenti. Bu nedenle tam bir Akdeniz şehri olan kent ülkenin tarih ve kültür başkenti kabul ediliyor. Napoli’nin eski şehir merkezi ise UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Kısa bir süre önce UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Beşiktaş-Napoli arasında oynanan heyecanlı maç bize bu güzel kenti yeniden hatırlattı. Biz de Napoli’nin görülmesi gereken yerlerini AKŞAM Pazar okurlarıyla paylaşmak istedik.

SONBAHARDA DAHA EKONOMİK

Napoli gezisi için öncelikle ‘turna.com’ kurucusu Abdulkadir Kırmızı’dan gerekli ipuçlarını aldım. Her ne kadar yaz ayları Napoli gezisi için daha ideal olsa da sonbahar ve ilkbaharın da ekonomik bir gezi için uygun bir takvim olduğunu belirtmek isterim. Sonbahar döneminde, çok uygun otel ücretlerinin yanı sıra, çok kalabalık olmayan meydanlarda ve sokaklarda rahatlıkla gezinin tadını çıkarabilirsiniz. Birçok alternatif var ama biz Turkish Airlines ile İstanbul’dan 2,5 saatlik bir yolculuk sonrası Napoli’ye vardık. Bu kez yolculuğumuzun rahat geçmesi için, Marmara Belediyeler Birliği Kurumsal İletişim Yöneticisi Hatice Erkan’ın ilettiği içeriği ve tasarımını çok beğendiğim Marmara Life Dergisi ile Mustafa Özel’in 36 yıllık gözlem ve okumalarının yer aldığı Yöneticilik Dersleri adlı kitaptan yararlandım.

GÖRÜR GÖRMEZ SEVECEKSİNİZ

Havaalanından şehre tren, metro ve otobüslerle çok rahat ulaşabiliyorsunuz. Görür görmez seveceğiniz bir kent Napoli. Yol boyunca size eşlik eden yemyeşil manzara derin bir nefes almanızı sağlayacak. Meydanı capcanlı. Napoli’de dikkat etmeniz gerekenlerin başında, çantanıza sahip çıkmanız geliyor.  Çünkü kapkaç olayları çok fazla. Kentin pizzanın anavatanı olduğunu, şehrin her köşesinde göreceğiniz pizza kafelerden rahatlıkla anlayacaksınız. 1738’den beri aynı yerde pizza yapmaya devam eden Anticapizzeria, Dante heykelinin de bulunduğu Dante Meydanı’nda, kitapçıların bulunduğu sokakta yer alıyor. Orada en güzel pizzanın tadına bakabilirsiniz. Enterasandır, halk kendini İtalyan olarak kabul etmiyor, “Napoliliyim” diyorlar. Şimdi hep birlikte Napoli’de görülmesi gereken yerleri gezelim. Merak etmeyin, şehirde tüm tarihi ve kültürel yapılar birbirine yakın mesafede.

KENTİN KALBİ PİAZZO PEBİSTİCO MEYDANI

Kentin merkezinde yer alan, ilk gidilecek ve görülecek ünlü meydan. Dünyaca ünlü şarkıcı ve grupların konserlerine ev sahipliği yapıyor. Yanı başında cam tavanlı, zemini ise mozaiklerle kaplı Galleria Umberto adlı kapalı çarşıyı gezmelisiniz. Ayrıca en güzel alışveriş merkezlerinden biri olan Galeri Albert’te bir kahve molası verebilir, mekân sahiplerinin amatör gösterilerini izleyebilirsiniz.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK YAPISI CESERTA KRALİYET SARAYI

Avrupa’nın en büyük yapısı olarak bilinen saray 18.yy’da Napoli Kralı VII. Charles tarafından yaptırılmış. Özellikle tiyatro salonunun mutlaka görülmesi gereken sarayın bahçesi, çok sayıda çeşmelerle süslenmiş,  oldukça büyük ve görkemli.

İHTİŞAMLI BURÇLARIYLA CASTEL NOUVA

Şehir manzarasının seyri için en ideal bir yer olan Kale, aynı zamanda Napoli’nin en çok turist çeken tarihi bir eseri ve sembolü durumunda.  1282 yılında Angevinler tarafından yapılan  kalenin içinde çok sayıda eşsiz tablo ve heykel yer alıyor. Şehrin kalbinde yer alan kale, volkanik taşlar ve beyaz  mermer bir kemerden yapılmış. İhtişamlı burçları ve liman manzarası muhteşem.

DÜNYANIN EN GÜZEL KIYILARI AMALFİ KIYILARI

İtalya’nın en güzel köy ve kasabalarını görme şansı bulabileceğiniz, Napoli’nin en güzel yerlerinden biridir Amalfi kıyıları…Dünyanın en güzel kıyılarından sayılır. Kıvrımlı dar yolları, limon ağaçlarının süslediği bahçeleri ve enfes manzarasıyla turistik rotanın olmazsa olmazları arasında yer alıyor.

ŞİRİN BİR ADA ‘CAPRİ’

Ünlülerin sık gittiği, yürüyerek keşfedebileceğiniz şirin bir ada. Feribotlarla ulaşabileceğiniz adanın meydanında restoranlar, hediyelik eşya dükkânları ve kafelerin yanı sıra limon bahçelerinin eşsiz güzelliğini ve uzaktan da olsa Vezüv yanardağını görebilirsiniz.

AÇIK HAVA MÜZESİ ‘POMPEİ ANTİK KENTİ’

Napoli’ye gelip de Pompei antik kenti görmeden dönmemek mümkün değil. Şehri yaklaşık 25 km uzaklıkta yer alan bu antik Roma İmparatorluğu kenti, açık bir hava müzesi durumunda ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Yaklaşık 2 bin yıl önce, eşcinselliğin çok yaygın olması sonucu şehrin yakınındaki Vezüv yanardağının patlamasıyla insanlar taşlaşmış ve izleri günümüze kadar ulaşmış. Şimdi cam  kutular içerisinde sergileniyor.

Dikkatimi çekenler

l Muhteşem pizzası,

l Kapı önlerindeki uzun kuyruklar,

l Bol çeşitlilikte makarnası,

l Çok sayıda avlulu eski binaları,

l Maradona’ya olan ilgileri,

l Yüzlerce sokak satıcısı,

l Bol sayıda motosiklet,

l Sarp yamaçlardaki evler,

l Limon bahçeleri,

l Bolca hasarlı araçlar,

l Taksicilere fiyat konusunda dikkat,

l Kapkaç olaylarının fazla olması.