Peki, kim bu Abulkasem?

Hande Sönmez

hande.sonmez@gmail.com

Tiyatro ikincikat’ın kurucularından Sami Berat Marçalı, bu sezon başında ekipten ayrılarak B Planı’nı kurdu. B Planı, yeni oyunu “İstila” ile sahnelere yeni bir soluk getiriyor. 

Alternatif tiyatroların yükselişe geçtiği dönemde adını sıklıkla duyduğumuz, pek çok oyuna ev sahipliği yapan, son derece doyurucu oyunlar izlediğimiz Tiyatro ikincikat’ı kuranlardan Sami Berat Marçalı yeni bir maceraya atılarak B Planı’nı hayata geçirdi. 

YENİ BİR DİL

B Planı, geçtiğimiz sezon sahnelemeye başladığı ve izleyenlerin övgüyle bahsettiği Kabileler’i sahnelemeye devam ediyor. Yeri gelmişken; bulduğunuzda kaçırmayın, mutlaka izleyin. Ama bu satırların sebebi başka; ekibin yeni oyunu “İstila”. İsveçli yazar Jonas Hassen Khemiri’nin kaleme aldığı İstila; iyi uyarlanmış, doğru oyuncularla buluşmuş ve yeni bir dili tiyatro sahnesine taşıyor. 

HAYATIMIZA ETKİSİ NEDİR?

İstila’da çok kabaca bir kelime arkasına takılıyoruz; “Abulkasem” Peki, nedir bu Abulkasem? Uzmanlar tartışır, tanıdıklarını iddia edenler birleşir, yine de tam anlamıyla bilmeyiz Abulkasem kimdir, hayatımıza etkisi nedir… Bir sıfat da olabilir, bir aşağılama ya da bir övgü belirtisi de. Ve belki bir terörist de. Tıpkı yanlış kullandığımız, anlamlandırdığımız ama aslında ne olduğunun farkında olmadığımız binlerce isim ve teori gibi. Hayatımızın içine birden giren, ama doğruluğunu kimsenin bilmediği, iddialar, yapışmış ama ispatlanamamış söylemler gibi “abulkasem.” Bir deli atar, 50 akıllı çıkaramaz dedikleri taşlardan. İşte İstila’da da tam da bunun peşinden gidiyoruz. 

Komik uslubu “kimlik” meselesine değinmesine engel değil...

İstila, müthiş komik bir oyun ama eğlenceli dili, kimlik meselesine değinmesine engel değil. Kimliğin pek çok yaftayı üzerinize yapıştırdığı dünyaya diyecekleri de var; hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı ve azınlık olanın kimliğini ispatının gerekliliğinin dünyanın her yerinde aynı olduğu gibi…

OYUNCULAR DA GERİSİ DE “ŞAHANE”

İstila, metni, meselesi ve Türkiye’nin oyunun oynanması için son derece doğru bir coğrafya olmasıyla zaten pek çok artıyla başlıyor. Ancak bu artıların katlanarak artmasında birbirinden şahane performanslarla oyunu uçuran dört oyuncusunun büyük payı var. Hakan Kurtaş, Barış Gönenen, Efe Tunçer ve Seda Türkmen pırıl pırıl performanslar sunuyor. Uzman bölümünde Kurtaş’a beklemediğim kadar çok güldüğümü özellikle belirtmem lazım. 

KAÇIRMAYIN!

Oyunun çevirisini de rejisini de Sami Berat Marçalı üstlenmiş ve ikisinde de çok iyi iş çıkarmış. İstila, yabancı kalmadan izleyebildiğimiz oyunlardan olmayı başarıyor. Dekorundan, ışığına tüm ekibin iyi iş çıkardığı ama en önemlisi yepyeni bir anlayışı sahneye taşıyan, alışılmadık kurgusuyla merakı üstte tutan İstila’yı kaçırmayın.