Parkinson artık kader değil!

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR

aysun.yildiz@aksam.com.tr

“Parkinson Perküsyonla Buluşuyor; Beyin Pili Hastaları Anadolu Ateşi’ni Yakıyor” sloganıyla yola çıkan parkinson hastaları tıp alanında bir ilk yaptı. 250’yi aşkın beyin pili ameliyatı olmuş hastanın katılımıyla, tıp alanındaki ilk Guinness Dünya Rekoru’nu kırmayı başardılar. 

Türkiye’de 150 bin kadar Parkinson hastası olduğunu ve Parkinson’un 62-65 yaş üzerinde her 300 kişiden birinde görüldüğünü biliyor muydunuz? Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Op. Dr. Ali Zırh,“Hastalığın başlangıç tedavisi ilaç tedavisidir. Hastalar genelde ilaç tedavisine iyi cevap veriyorlar. İlaçların yeterli olmadığı zamanlarda, beyin pili ameliyatı uygun hastalarda çok yararlı bir yöntem… Beyin pili yüksek doz ilacın etkisini taklit ediyor ve bu ameliyatı olan hastalar, hastalığın ilk yıllarındaki haline geri dönüyorlar” diyor. Beyin Pili Hastaları Derneği’nin, beyninde pil olan herkese yardımcı olmaya çalışması sonucu “Beyin pili ameliyatı olup, hayatın ritmini geri yakalayan bir hasta grubu ‘Parkinson ve Perküsyon’ teması içerisinde Guinness Dünya Rekoru etkinliğinden başarılarını kanıtladılar. 

ARTIK VÜCUTLARINI KULLANIYORLAR

Anadolu Ateşi Hocası Kemal Gemici; “Hastalar sağ ve sol ellerini kullanarak ritm ve koordinasyon çalışması yapmış oluyor. Mevcut hastalıkları nedeniyle katılımcıların koordinasyonları biraz bozuktu. Ancak yaptığımız çalışmalarla vücutlarını kullanabilmeyi, aktif olarak hareket edebilmelerini sağlamaya çalıştık. Bu çalışmalar çok verimli oldu. İlk geldiklerinde tokmak ve çubuğu tutmakta zorlanıyorlardı şu an ise ciddi bir gösteri yapar pozisyona geldiler. Bu çalışmanın dünyada bir örneği daha yok. Hepimiz için çok güzel bir tecrübe oldu” dedi. 

PARKİNSON HASTALARI YALNIZ DEĞİL

Fatma Emel Işıksaçan: 14 yıldır Parkinson ile mücadele eden 62 yaşındaki Fatma Emel Işıksaçan, “Perküsyon çalışmaları çok keyifli geçti. Sizinle aynı acıları ve sıkıntıları çekmiş insanlarla bir arada aynı duyguları paylaşıyorsunuz. Geçmişi ve bugünü konuşuyoruz, herkes birbirindeki değişikliği fark ediyor. Anadolu Ateşi ile birlikte ritim tutuyoruz, bu kolay bir şey değil. Arkadaşlarımda bende çok keyif alıyorum. Böyle bir etkinliğin içerisinde yer almaktan dolayı inanılmaz mutlu aynı zamanda gururluyum. Şunu belirtmeliyim ki, Parkinson hastaları yalnız değiller, onlarla aynı duyguları paylaşan birçok hasta var ve en önemlisi ortak paydada buluşabildiğimiz bir tedavi yöntemi var. Bunu bütün dünya bilmeli. Bu organizasyonla bunu daha geniş kitlelere duyuracak olmaktan dolayı mutluyum.” dedi.

Haliy Baylan: 74 yaşındaki emekli subay Halil Baylan, 6 sene boyunca Parkinson ile yılmadan mücadele etti. 3 hafta önce Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Ali Zırh tarafından beyin pili tedavisi ile sağlıklı günlerine geri dönen Baylan, Anadolu Ateşi Perküsyon Takımında yerini alarak Guinness Dünya Rekorunu kırmaya yardımcı oldu.