Sevgili okuyucularım,
SAFRA KESESİ TAŞLARINA DİKKAT
Pankretit neden olur?
TIKANMA SARILIĞI BULAŞICI MI?
Peki, tıkanma sarılığı nedir? Bulaşıcı mıdır?
Bu sarılık safra yollarındaki tıkanmaya bağlı olduğu için ‘tıkanma sarılığı’, ‘cerrahi sarılık’ ya da tıptaki adıyla ‘mekanik ikter’ denir. Bu sarılık herhangi bir mikrobik enfeksiyon sonucu oluşmadığından bulaşıcı değildir.
Nasıl anlaşılır?
En önemli belirti, gözlerdeki sararmadır. Beraberinde karın ağrısı, kaşıntı, idrar renginde koyulaşma ve dışkının renginin açılması şeklinde kendini gösterir. İnce bağırsağa safra akamadığı için dışkı yumuşak kıvamda ve yağlıdır. Şikâyetler ani başladığı gibi günler içerisinde yavaş yavaş başlayıp giderek artabilir. Öyle ki önce göz beyazlarında fark edilen sarılık tüm vücuda yayılabilir ve hastanın cilt rengi sararabilir.
Nasıl teşhis edilir?
Teşhiste kan tetkikleri önemlidir. Karaciğer fonksiyon testlerine bakılır. Kan bilirubin, alkalen fosfataz gibi değerlerde yükselme görülür. Karaciğer fonksiyonları bozulabilir. Tanı için ilk olarak safra kesesi ve safra yollarına ait ultrosonografi yapılır. Safra kesesi görüntülenir. Safra kesesinde milimetrik kalküller önemlidir. Bunlar kolayca safra kanalına düştüklerinden en büyük tıkanma sebebidirler. İleri tetkik olarak tomografi ve MR da tanıda yardımcıdır. Bir diğer teşhis yöntemi ise ERCP'dir.
AMAÇ TIKANMANIN GİDERİLMESİ
Tedavisi nasıl olur?
Tıkanma sarılığında amaç tıkanmanın giderilmesidir. Gerektiğinde hasta hastaneye yatırılarak tedavi edilmelidir. Safra kesesinde taş varsa ameliyatla safra kesesi alınır. Eğer safra yollarında taş varsa ERCP ile taşlar çıkarılır. Safra yollarına, onikiparmak bağırsağına, pankreasa ait bir kanser de tıkanmaya sebep olabilir. O durumda tedavi cerrahidir. Ancak tıkanma sarılığının nedeni kanserse hastaların yüzde 90’ına yakını ameliyat şansını yitirmiş oluyor. Çünkü bu bölgeye ait kanser sinsi ve geç belirti verir. Bu durumda hastaya safra akışının sağlanması için stent takılır ve kemoterapi uygulanır.
Pankreas kanserinin belirtileri?
Pankreas kanseri özellikle 40 yaş üzeri ve erkeklerde sık görülen bir hastalıktır. Son derece tehlikeli, sinsi ve hızlı ilerler. Geç belirti verdiği için çoğu kez tanı geç konmakta, bu da tedavi ve cerrahi şansını ortadan kaldırmaktadır. Karın ağrısı, ani kilo kaybı, ilerleyici sarılık en önemli belirtilerindendir. Erken vakalarda cerrahi yüz güldürücüdür. Ancak geç olgularda cerrahinin yaşam üzerine katkı sağlayacak bir etkisi yoktur.Evet, sevgili okuyucularım sağlık gibi sevdiklerimizin de değerini bilelim ve unutmayalım ki, yarın çok geç olabilir. Küsmek ve darılmak için bahaneler arayacağımıza, sevmek ve sevilmek için çareler arayalım. Nasıl sağlığımızdan vazgeçemezsek, sevdiklerimizden de vazgeçmeyelim. Bir insanı yaşarken unutmak ya da hayatımızdan sonsuza dek ölmüşcesine çıkarmak zorunda kalmayalım... Sağlıkla kalın...
Sevgi, saygı ve hürmetlerimi arz ederim...