Oyuncuların anlamsızca yaptığı 5 hareket

ENDER EREN
endereren@gmail.com

Bazen konsol oyunları oynarken öyle bütünleşiyoruz ki; yaptıklarımızın farkında bile olmuyoruz. Kendimizi bazen arabanın koltuğunda hissediyoruz, bazen de elimize silah almış koşturuyoruz gibi geliyor. İşte tam o anlarda biri bizi kameraya alsa, ortaya çok ilginç anların çıkacağını da biliyoruz.

Bekleme ekranlarında tuşlara basmak

Adamlar ne güzel yazmış: 'Please Wait'. Hadi onu geçtim, böyle noktalarla vs. bir şekilde bize oyunun dolduğunu gösteriyorlar. Ama biz duramıyoruz ve karşımıza çıkan her tuşa basıyoruz. Özellikle konsolda oyun oynuyorsak, o 'X' tuşunu eskitmekten vazgeçmiyoruz. Lütfen 'X' tuşlarını artık rahat bırakalım.

Araba hızlı gitsin diye tuşa sert basmak

Artık teknoloji gelişti. Oyun kolları hangi sertlikte tuşa bastığınızı algılayıp gazı ona göre değiştirebiliyorlar. Ama klavyeyle yarış oyunu oynarken öyle değil. Hepimizin yüzlerce kere yaptığı bir durum bu. Araba son hızda gidiyordur, fakat biz tuşu kırma uğruna o yukarı tuşunu zorluyoruzdur. Sonuç olarak ise arabalar asla daha hızlı gitmiyordur.

Arabanın döndüğü yöne doğru kontrolörü çevirme

Hadi diyelim şimdi bazı kontrolörler hareket de algılıyor. Yine eski günlerde hiçbirinin öyle bir özelliği yoktu. Gerçi günümüzde hareket algılayan kontrolörlerin de araba yarışlarında kullanıldığını görmedim. Haliyle o kolu sağa sola çevirmenin, oyuna hiçbir etkisi olmuyordu.

Duvarın kenarında dururken, kafayı eğmek

Gerçekle oyun arasında bir bağ kuran zihnimiz, sanki gerçekten eğilince orayı görebilecekmişiz gibi hissettiriyor. Biz de her seferinde duvarların yanına gelince sağa sola eğilmeye çalışıyoruz. Yapmayın, işe yaramıyor! Kendimden biliyorum, gerçekten yaramıyor.

Futbol oyunu oynarken ekrana bağırmak
Hakem yanlış mı karar verdi? Hemen "Hocam yok bir şey, yok bir şey!" diye bağırmazsak yerimizde duramıyoruz. Sanki oyundaki hakem bizi duyacak da kararını değiştirecek. Sadece hakeme de değil, diğer oyunculara da bağırmak gerekiyor. Mesela "Koş oğlum" diye bağırırsan, sanki daha fazla koşacaklarmış gibimize geliyor. Gerçi bazı futbolcular oyunda keşke bağırınca hızlı koşsa!