Oruca hazırlık yaptınız mı?

SEREN AKSÜS

seren.aksus@diyetaktif.com

Ramazan’a sayılı günler kala vücudunuzu şimdiden uzun süreli açlığa hazırlayın. Çünkü günde birkaç öğün yerken Ramazan ayı boyunca 17 saat aç kalacak ve öğün sayınızı ikiye düşüreceksiniz. İşte size şimdiden işinizi kolaylaştıracak öneriler…

ÖĞÜN SAYINIZI AZALTIN 

Gün boyunca yediğiniz öğünleri bu hafta azaltmaya başlayın. 7 öğünden 6'ya, 6'dan 5'e, 5'ten 4'e, 4'ten 3'e, 3'ten 2'ye, 2'den 1'e şeklinde git gide azaltarak oruç başlangıcına kadar 1 öğüne indirebilirsiniz. Öğünleri azaltırken, beslenme dengesini korumak çok önemlidir. Gönül ister ki her öğünde bu dengeyi kuralım ama bunu sağlamak oldukça zordur. Bir öğünde et (protein), bir öğünde sebze (karbonhidrat), aralarda yoğurt (protein) veya meyve (karbonhidrat) şeklinde dağıtabilirsiniz. Öğünleri azaltırken kahvaltı öğününü kaldırmayı en sona bırakmanızı öneririm. Hem günlük yaşantınızın hem günün en değerli öğünü kahvaltıdır. Günün ilk saatlerinde gece boyunca aç kalan vücudunuza gereken enerjiyi sağlar. Oruç başladığında kahvaltı öğününü biraz daha erkene çekerek sahur olarak tüketmenizi önereceğim. Bir diğer önemli nokta ise öğün saatlerinizde olacak değişiklik. Özellikle akşam yemeğinizi iftar saatine göre geç saate almanız ibadetinizi kolaylaştıracaktır. 19.00’da akşam yemeği yiyorsanız, her gün 15 dakika geçe alarak, 7 gün sonunda 20.30-21.00 arasına alabilirsiniz. Yemeği geç saate almanızla eş zamanlı olarak porsiyonu küçültmelisiniz. 

SU TÜKETİMİNİ GECEYE KAYDIRIN 

Gün içi susuz geçeceğiniz bir döneme gireceğiniz için, su tüketiminizi azaltarak geceye kaydırın. Günlük ortalama 2,5 litre su içtiğinizi düşünelim. Normalde bunun 2 litresini gün içinde, 0,5 litresinin gece içilmesi önerilir. Siz bu dengeyi önce gün içi 1,5 litre gece 1 litre, 2 gün sonra gün içi 1 litre gece 1,5 litre, 2 gün sonra gün içi 0,5 litre, gece 2 litre olacak şekilde kurun. Bu geçişle günlük sıvı alımınızı geceye kaydırabilir, oruç dönemine kendinizi hazırlayabilirsiniz.

İLAÇLAR İÇİN DOKTORA DANIŞIN 

Doktorunuz oruç tutmanızda bir mani görmediyse sormanız gereken ikinci soru, ilaç düzenini nasıl ayarlayacağınızdır. Aldığınız ilaçlar uygunsa doktorunuzdan ilaçlarınızı iftar ve sahur saatlerine göre ayarlamasını isteyebilirsiniz. İlaçlarınızı şimdiden bu düzene göre almanız, haftaya kadar adapte olmanıza yardımcı olacaktır. 

SPOR SAATLERİNİZİ DEĞİŞTİRİN 

İnsanların çoğu genellikle sabah veya gün içi spor yapar. Oruç tutmaya başladığınız bu saatlerde su içemeyeceksiniz. Oysa sporda yüksek miktarda su kaybı olur. Bunu dengelemek için mutlaka spor öncesinde, sırasında ve sonrasında su içmelisiniz. Bunu sağlayabilmek için iftardan en az 2 saat sonra spor yapabilirsiniz. Bu da geç vakit spor yapacaksınız demektir. Bu yüzden, en iyisi siz bu haftadan itibaren gün içi sportif aktivitenizi azaltarak, gece yürüyüşlerine başlayın. 

TUZU UNUTUN 

Oruç tuttuğunuz sürece sadece yemek değil, su da içemeyeceğiniz için tuzlu gıdalarla vedalaşmanız gerekecek. Bu sadece sofra tuzunu azaltın demek değildir. Turşu, salamura, tuzlu kuruyemiş, patlamış mısır, cips, tuzlu kraker, yufka, hazır çorba, tuzlu tereyağı oldukça tuzludur. Bunlardan uzak durun. 

UYKU KALİTESİ ÖNEMLİ 

Vücudunuza, uyku konusunda da destek verin. Şimdiden yatış ve kalkış saatlerinizi düzenleyin.  Sahura kalkabilmek için 23.00-00.00 civarı yatmanız gerekir. Bu düzene alışabilmek için, bu hafta boyunca saatinizi 03.30-04.00 arasına ayarlayarak uyanın, en azından 1-2 yudum su içerek tekrar yatın. Bu size geçiş pratiği kazandıracaktır.