Ortadoğu’nun Las Vegas’ı

ERÇİN DAĞ EYSEN

ercin.dag@aksam.com.tr

Birleşik Arap Emirlikleri’nin en ihtişamlı şehri Dubai... Zenginliğin ve lüksün başkenti… Yüksek binalar, en büyük yapay adalar en büyük akvaryum kısacası en uçlarda yaşayan bir şehir…

Birleşik Arap Emirlikleri’nin en ihtişamlı şehri Dubai… Zenginliğin ve lüksün başkenti… Birçok ‘en’leri ve ‘ilk’leri yaşayacağınız bir yer… En yüksek bina, en büyük alışveriş merkezi, en büyük yapay ada, en büyük akvaryum kısacası en uçlarda yaşayan bir şehir…  Kentte gezerken trafik lambalarında Türkiye’de dahi modellerini göremeyeceğiniz Ferrari, lamborghini ve Bugatti’lere şahit olacaksınız. Kent, yerli ve yabancı yatırımcıların da gözbebeği halinde… Tüm dünya şirketlerinin nabzı burada atıyor. Rixos Hotels grubu da bölgedeki yatırımlarına bir yenisini ekledi. Grup, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki üçüncü otelini Dubai’nin gözde tatil lokasyonu Jumeirah Beach Residence (JBR)’da açtı. Bizde hem Rixos Premium Dubai’yi hem de şehri sizler için gezdik. Bu gizemli ve egzotik şehre Ortadoğu’nun Las Vegas’ı desek hiç yalan olmaz. Çünkü bir tarafınız uçsuz bucaksız çöl bir tarafınız ise berrak turkuaz rengi Hint Okyanusu… Tabii ki baş döndüren gökdelenleri de unutmamak gerekir. Yüksekliğiyle dikkatleri üzerine çeken gökdelenler şehrin adeta modern yüzünü temsil ediyor. Camiler ve rüzgar kuleleri de  tarihi geçmişin izlerini yaşatıyor. 

Dubai İstanbul’dan uçakla 4 saatlik uçuş mesafesinde… Burada sizi  Arap motifleriyle döşenmiş dünyanın en büyük üçüncü havalimanı karşılıyor. Terminal o kadar büyük ki  havalimanından çıkış içindeki  metroyla sağlanıyor. 

Ülkeye adımımızı atar atmaz vize memurlarını arabik kıyafetler içinde görüyorsunuz. Beyaz uzun elbise ve başta bir örtü. Bu kıyafete kandura deniliyormuş. Ülkenin resmi dili Arapça… Ancak yaygın olarak İngilizce konuşuluyor. Levhalarda her şeyin İngilizce açıklaması var. 

BAE’nin para birimi “dirhem”. AED olarak kısaltılıyor. Türkiye’de çok geçerli olmadığı için Dubai’ye giderken yanınızda dolar götürmelisiniz. Saat farkını da unutmazsak, Türkiye’den 2 saat ileride yaşıyorlar. 

Ülkede gündüz ve gece sıcaklığı biraz farklılık gösterebiliyor. Gündüz termometre 44 dereceyi gösterirken neredeyse nefes almakta zorlanıyorsunuz. Onun için Dubai halkını gündüz vakti dışarıda görmeniz neredeyse imkansız. Gitmek istedikleri yere benzin çok ucuz olduğundan olsa gerek  arabalarıyla gidiyorlar. Burada bir parantez açmak istiyorum. Benzin ucuz olduğu için taksilerde çok ucuz… Bol bol taksi kullanabilirsiniz. Sıcaklığa geri dönersek otobüs durakları dahi kapalı ve klimalı…. Klimaları o kadar yüksekte çalıştırıyorlar ki donmanız an meselesi… Bu restoranlar için de geçerli… Tam bir çelişkiler ülkesi… Onun için yanınızda bir hırka bulundurmakta fayda var. 

Hedef şampiyonlar gibi!

Sekiz ülkede 27 oteliyle hizmet veren Rixos Hotels Grubu da bölgedeki yatırımlarıyla büyümeye devam ediyor. Haziranda Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki üçüncü oteli Rixos Premium Dubai’yi açan Rixos Hotels kısa sürede cazibe merkezi oldu. 400 milyon dolarlık yatırımla dünyanın en prestijli otellerinin bulunduğu Jumeirah Beach Residence’da hayata geçirilen otel, 35 katlı kule şeklindeki ihtişamlı kristal tasarımıyla dikkat çekiyor. Gökdelen manzaralarına karşı denize girmenin keyfini süreceğiniz otelin mutfağı da oldukça zengin bir kültüre sahip… Dünya mutfağından seçmelerin yer aldığı lezzetlerin arasında Türk mutfağından tatlarda bulabiliyorsunuz. İki ayda ciddi doluluk rakamlarına ulaştıklarını söyleyen Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, “Beklediğimiz çok üstünde bir yoğunluk var. Günde 4-5 bin kişi içeriye giriyor. Bölgede başka yatırımlarımız olacak. Hedefimiz şampiyonlar ligi” diye konuştu. Tamince, Abu Dabi’deki otelin Mart 2018’de açılacağını belirtti. 

DUBAİ’DE YAPILACAKLARIN LİSTESİ 

ÇÖLDE SAFARİ YAPIN 

Dubai’ye yolunuz düşerse çölde safari yapmadan geri dönmeyin. Kum tepelerinde o deneyimi yaşamak her şeye değer. Safari, otel vasıtasıyla ayarlanıyor. Jeep sizi almaya otelinize kadar geliyor. Yaklaşık bir saatlik yoldan sonra safarinin yapılacağı alana geliyorsunuz. Safariye başlamadan önce şoförünüz lastikleri indiriyor. Kumda yol almanın püf noktası buymuş. Sonra ver elini çöle… Dimdik yamaçlar içerisinde aşağıya doğru inmek ve çıkmak… Tam aksiyon severler için… Bu arada midesi hassas olanların bir kez değil iki kez düşünmesi gerekir benden söylemesi… 

DÜNYANIN EN YÜKSEK BİNASINA ÇIKIN 

Burj Khalifa dünyanın en yüksek binası… 828 m yükseklikteki bina üzerinde 124 ve 148. katlarda olmak üzere 2 adet seyir terası yer alıyor. Bu seyir terasların girişleri The Dubai Mall alışveriş merkezleri üzerinden yapılıyor. 160 katlı binada dokuz tane otel var. Manzara için 452 metre yükseklikteki balkona çıkarıyorlar. Akşamları ise bina ışıklandırılıyor. Gezilmesi gereken yerler arasında… 

DUBAİ’DE ALIŞVERİŞ 

Dünyanın en büyük AVM’sini gezmek istiyorsanız Dubai Mall doğru adres… İçinde 1200 dükkan, 160 restoran, bir dev akvaryum ve buz pateni pisti var. Dünya üzerindeki tüm markaların ve restoranların burada bir şubesi var. Dubai’de vergi yok ama burası İstanbul’dan çok daha ucuz sanıyorsanız yanılıyorsunuz. İnanılmaz derecede her şey çok pahalı… Burada ürünlerin aynısını orada görebilirsiniz ama fiyatı daha yüksek… Mall’ın orta bahçesindeki havuzda her 15 dakika bir Las Vegas’taki gibi bir müzikli su şovu oluyor.