Operanın genç yıldızları

Hande Sönmez

hande.sonmez@gmail.com

Bu yıl 20’incisi düzenlenen Opera Yarışması’nın kazananları belli oldu. Konservatuarı öğrencisi Barış Yavuz 1., Konya’dan yarışmaya katılan Bahar Kader 2. ve 9 yaşından bu yana müzikle ilgilenen Berk Dalkılıç 3. oldu.

AKM’nin o en büyülü dönemlerinde gittiğim operalardan o yaşlarda çok bir şey anlamasam da sanatçıların ne kadar zor bir işe imza attıklarını fark etmek zor değildi. Son derece özenilen kıyafetlerle gidilen, sahnedeki sanatçıyı hakkını vererek dinlediğimiz / izlediğimiz (cep telefonlarının sadece arama yapabildiği günler) o zamanlar şimdilere çok uzak gibi geliyordu ki geçtiğimiz haftalarda Pera Palas Oteli’nde gerçekleştirilen 20. Siemens Opera Yarışması’nın kazananlarının açıklandığı geceye katıldım. Hem Pera Palas’ın güzel atmosferi hem de son derece özenilmiş organizasyon operanın hala güncel kaldığının ve birbirinden yetenekli gençlerin bu alandaki çalışma gayretlerini ortaya seriyordu. Her birinin uluslararası çapta yetenek oluşunu hayranlıkla izledik.

YURT DIŞINDA ÇALIŞMA ŞANSI

Siemens Opera Yarışması, 20 yıldır çok sayıda sanatçıyı uluslararası arenada da tanınır hale getirmiş. Örneğin ilk senenin birincisi Murat Milgili, Metropolitan’da opera söylüyor. Pek çok finalist yurt dışında çalışma fırsatını yakalarken kazandıkları burslarla bir adım ileri gitme şansını da elde etmiş oluyorlar. Türkiye’de ve dünyada müzik trendleri ne olursa olsun eskimeyecek alanlardan birine yatırımı elden bırakmamak önemli bir karar. Bu seneki yarışmada birinci olan Barış Yavuz, İstanbul Devlet Konservatuvarı öğrencisi ve eğitimine Karlsruhe Operası’nda devam edecek. İkinci Bahar Kader, İtalya’daki eğitiminin ardından Türkiye’ye dönmüş, öncesinde Ankara’da çeşitli mekanlarda sahne almış ama “müşteri tutmak” için yapılan müziğin kendisine göre olmadığını anlayınca opera alanına iyice yoğunlaşmaya karar vermiş. Üçüncü olan Berk Dalkılıç da çok renkli bir aileden geliyor. Lisede her müzikle ilgilenen liseli gibi bir rock müzik grubunda yer almış, Erasmus ile Çek Cumhuriyeti’ne gitmiş. Her üç gencin de başarıları takdire şayan. 

Hayatımıza “Haberci” programı ile giren usta belgeselci Coşkun Aral, kadınlığın ve anneliğin bölgeden bölgeye değişen yüzlerini ve renklerini Hilltown’da sergiliyor. Sergi 27 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilir. 

Afife Tiyatro Ödülleri 22’inci kez dağıtıldı

En prestijli tiyatro ödüllerinden biri olarak anılan Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri, 14 Mayıs Pazartesi akşamı şık ve akıcı bir törenle sahiplerini buldu. Ece Dizdar ve Engin Hepileri’nin eksiksiz sunumuyla ilerleyen törenin son yıllarda izlediğim en iyi tören olduğunu söylemem lazım. En iyi prodüksiyonun Romeo ve Juliet olarak açıklandığı törende en iyi erkek oyuncu ödülü Bir Baba Hamlet’teki rolüyle Murat Akkoyunlu’ya en iyi kadın oyuncu ödülü de Yuva oyunundaki performansıyla Özlem Zeynep Dinsel’e gitti. Cevat Fehmi Başkut özel ödülünü ise son dönemin en iyi yazar ve yönetmenlerinden olan Sami Berat Marçalı, yine yazarlıktaki rüştünü çoktan ispatlamış Murat Mahmutyazıcıoğlu’ndan aldı.