'Online Terapi'nin ne olduğunu biliyor musunuz?

SİBEL ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

Terapi desteği almak istiyorsunuz ancak terapistle de yüz yüze gelmek istemiyorsunuz. Peki ne yapacaksınız? Çözümü basit. Konunun uzmanları psikolog Cansu Güney ve Aycan Kantoğlu internet üzerinden gerçekleşen online terapinin detaylarını anlattı.

Online Terapi  nasıl yapılıyor?

Online terapi, psikologla yüz yüze yapılan psikolojik danışmanlık hizmetinin internet üzerinden görüntülü konuşma veya telekonferans şeklinde yapılan haline deniyor. Özellikle vakit sorunu olan, yaşadığı yerde psikolojik destek alabilecek imkânı olmayan, fiziksel kısıtlamaları olan ya da psikolojik destek aldığını çevresiyle paylaşmaktan kaçınan bireylerin daha çok ilgisini çekiyor. İnternet ve bilgisayar kullanımına hakim kişilerin, esnek saat avantajıyla kolaylıkla ulaşabileceği bir terapi yöntemi.

Yüz yüze yapılan terapiden farkı nedir?

Biz burada stres yönetimi, uyum problemleri, ilişki sorunları, duygu dalgalanmaları, öfke kontrolü gibi bireylerin gündelik yaşamlarında sorun teşkil eden konular üzerine kısa süreli ve çözüm odaklı psikolojik danışmanlık yapıyoruz. Bu noktada yüz yüze yapılan psikolojik danışmanlıktan herhangi bir farkı yok. Ancak klinik vakalar uzun süreli ve rutin psikoterapiler içinde çözümlendiği için bu noktada danışanlarımıza yüz yüze terapi hizmeti almalarını öneriyoruz.

YÜZ YÜZE GELMEKTEN KAÇINANLAR İÇİN UYGUN

Danışanlar en çok hangi yöntemi tercih ediyor?

En çok görüntülü konuşma şeklinde yapılan görüşmeler tercih ediliyor. Telekonferans,  çoğunlukla yüz yüze gelmekten kaçınan bireyler için uyguladığımız bir yöntem. Ancak danışanlar açısından oldukça az tercih ediliyor.

Online terapinin ücretleri diğerine göre daha mı uygun?

Evet, terapi ücretleri toplumun önemli bir kesimi için oldukça yüksek ve insanların terapi ihtiyacı, düşünülenin çok daha üstünde. Düzenli olarak terapiye gitme ihtiyacı hisseden fakat ekonomik sebeplerden ötürü bunu gerçekleştiremeyen kişiler oldukça fazla. Dijital dünyanın hayatımıza fazlaca girmesiyle beraber  her türlü hizmete ulaşmak artık  daha kolay ve hesaplı. Bahsettiğiniz sebeplerden ötürü de online danışmanlık hizmetleri daha uygun ücretler karşılığında yapılıyor.

SİSTEM ÇOK BASIT

Online terapi almak istiyorum diyelim ne yapmam gerekiyor?

Sistem oldukça basit işliyor. Görüşmeler, danışan (hizmet almak isteyen kişi) tarafından belirlenen gün ve saatte, terapistin ajanda uygunluğuna göre web sitesi üzerinden randevu alınarak yapılıyor.  Randevu almak için öncesinde basit bir üyelik işlemi gerekiyor. Terapist, randevu zamanı geldiğinde danışanıyla seçtiği terapi yöntemi üzerinden iletişime geçiyor ve seans gerçekleştiriliyor. Bir sonraki seans için danışanın tekrar web sitesi üzerinden randevu alması gerekiyor.

Online terapi hangi durumlarda uygun değil?

Danışanın kendisine zarar verme durumu veya intihar düşünceleri söz konusuysa, alkol ya da madde bağımlılığı bulunuyorsa mutlaka profesyonel bir yardım alması gerekir. Bunun dışında psikiyatrik ilaç kullanılması gereken durumlarda da danışan, online terapiden hiçbir fayda sağlayamaz.

ONLINE TERAPİ ÇOCUKLARA UYGUN DEĞİL

Yaş sınırı var mı?

Evet, 18 yaş altı bireylere internet üzerinden danışmanlık vermiyoruz. Çocuk ve ergenlerin ilgisi ve konsantrasyonu kolayca dağıldığından ve seans içinde farklı materyaller kullanıldığından yüz yüze terapi gibi efektif olmuyor. Özellikle çocuklarla yapılan seanslar ağırlıklı olarak oyunlarla yürütüldüğü için online olarak yürütülen terapiden fayda sağlanması oldukça zor.

Terapi ne kadar sürüyor?

Yüz yüze terapilerde olduğu gibi online terapilerde de seans  50 dakika sürüyor.