Onların pazartesi sendromu yok

Yapılan bilimsel araştırmalar bazı mesleklerin diğerlerine nazaran daha az stressiz olduğunu söylüyor. İş arama sitesi CareerCast tarafından yürütülen çalışmaya göre kuaförler, kuyumcular, üniversite profesörleri, terziler, diyetisyenler, tıbbi kayıt teknisyenler ve kütüphane görevlileri mutlak tehlike altında çalışan işçilere göre daha stressiz şartlarda çalışıyor.

DİYETİSYEN

Besin, beslenme ve sağlık konularında uzmanlık bilgisine sahip diyetisyenler, sağlıklı veya hasta bireylere uygun beslenme planlarını belirler. Takdir edersiniz ki diyetisyenlik de en stressiz meslekler listesinde başı çekenlerden. 

KUAFÖR

Saç kesimi, boyası ve bakımı için kadınların her ay düzenli olarak ziyaret ettiği kuaförler, en stressiz meslekler sıralamasında ilk 10’da yer alan mesleklerden biri. Her ne kadar kadınların “anlaşılması en zor varlık” olduğu söylense de araştırmaların sonucu bir nevi bu tezi çürütüyor.  

KUYUMCU

Kuyumculuk, altın başta olmak üzere değerli metal ve taşların işlenerek takı ve yatırım aracı olarak kullanılan (devlet altınları gibi) eserlere (kuyum) dönüştürülmesi sanatıdır. Bu eserlerin ticareti de kuyumculuk olarak adlandırılır.

ÜNİVERSİTE PROFESÖRÜ

Sözcük, ‘bir sanat ya da bilim dalında en yüksek düzeyde uzman’ anlamına gelen Latince professor'ün karşılığı olarak Türkçeye girmiştir. Yükseköğretim kurumlarında görevlendirilen öğretim görevlileri, bilinenin aksine öyle çok da stresli bir işte çalışmıyorlar.

TERZİ

Kadın giyimini oluşturan elbise, pantolon, etek, bluz, gömlek, ceket, gelinlik, gece kıyafeti, manto gibi giyim eşyalarını kişilerin isteğine göre imal eden ve/veya onarımını yapan terziler de stresten uzak çalışıyorlar. 

KÜTÜPHANE GÖREVLİSİ

Kütüphaneye bağış, satın alma, değişim veya derleme yoluyla giren kütüphane materyalini sınıflayan ve okuyucunun hizmetine hazırlayan kütüphane görevlisi, gelenlere istekleri doğrultusunda bilgiler vererek aradıkları malzemeyi veya kitabı bulmalarına yardımcı olur. Eskiyen ve şekli bozulan kitapları ayırır, gerekli bakımlarını yapar veya yaptırır, kıymetli kitapların korunması için önlem alır. Zamanında kitapları getirmeyenlere uyarı yazısı gönderir. Kütüphanedeki materyalin sayımını yapar, kayıp yayınlarla ilgili tutanak tutar, abone olunan süreli yayınları izler. Gelmeyenleri ilgililere bildirir, yeni yayınları izleyerek kütüphaneye kazandırmaya çalışır.

TIBBİ KAYIT TEKNİSYENİ

Tıbbi laboratuvar teknisyenleri sağlık  kuruluşlarının laboratuvarlarında görev yapan tıbbi kayıt teknisyeni, görevini genellikle oturarak yaparlar. Bu meslek zaman zaman tek başına, zaman zaman işbirliği halinde çalışmayı gerektirir. 

ORTALAMA MAAŞLARI

Kuaför: 22,700 dolar

Kuyumcu: 35,350 dolar

Üniversite profesörü: 64,290 dolar

Terzi: 26,280 dolar

Diyetisyen: 55,240 dolar

Tıbbi kayıt teknisyeni: 34,160 dolar

Kütüphane görevlisi: 55,370 dolar