Okullar kapanıyor sağlık mevsimi açılıyor

SEREN AKSÜS

seren.aksus@diyetaktif.com

Ülkemizde çocuklarımız hiç hareket etmiyor, okullarda da pek sağlıklı beslendikleri söylenemez… Bunu değiştirmek bizim elimizde… Yaz tatili bunun için çok iyi bir fırsat… Peki, bunu en iyi nasıl değerlendirebiliriz birlikte bakalım mı? 

SOKAK OYUNLARI DA OLUR

Spor yapacağınız saatte çocuğun ne çok aç, ne çok tok olmamasına dikkat edin. İlla ki spor yapacağım diye yola çıkmanıza gerek yok. Çocuğun sevdiği sokak oyunlarını birlikte oynamanız hem fiziksel aktivite yapması hem aile bağlarını kuvvetlendirmesi bakımından oldukça yararlıdır. Sek sek, ebelemece, ip atlama, yakar top gibi pek çok geleneksel oyunu tercih edebileceğiniz gibi son dönem hepimizi etkisi altına alan Survivor tarzı parkur da oluşturabilirsiniz. Hangi oyunları seçerseniz seçin, ilk önce oynayacağınız oyun için gerekli ekipmanlarınızın olmasına ve parkurun çocuğa müsait olmasına özen gösterin. Çocukların sakatlanmaması, bir kaza olmaması çok önemli. Bunun için öncelikle çocuğun aç karnına aşırı hareket etmiyor olması gerekir. Sabah, öğle veya akşam yemeğini yedikten ortalama 1-2 saat sonrası en ideal zamanlardır. Bu sürede yemeğini sindiren çocuğun, el, ayak, beyin koordinasyonu için gerekli enerji kanında dolaşmaya başlamıştır. Algısı yüksektir, rahatlıkla atlar, zıplar, kolay ve hızlı karar verir. 

ÖNCE UYKU SONRA SPOR

Fiziksel aktiviteye bağlı sakatlıkların ve kazaların pek çoğu az uyku bağlı olmaktadır. Bir gün öncesinde az uyuyan veya yol yorgunu, pek dinlenememiş çocuğu hareket ettirmeye, spor yaptırmaya çalışmak büyük risk taşır. Halsiz, uykusuz çocuk sakatlanmaya çok açıktır. Parkuru analiz edemez, etrafındaki tehlikeleri anlayamaz. Kendini koruma refleksi azalır. Allah göstermesin, ufak veya büyük kazalar yaşama ihtimali çok çok artar. Bu yüzden çocuklar gece en az 8 saat, olabilirse gün içi ilave 1-2 saat uyumalıdır. Hangi saatte, hangi ortamda, hangi sporu, hareketi yaparsa yapsın, çocuğun yanında illa ki su olacak. Git gide ısınan havalarda, sürekli hareket eden, dinlenmeyi bilemeyen çocuklarda aşırı su kaybı olur. Çünkü çocuklar, yetişkinler gibi enerjilerini idareli harcayamazlar. Mutlaka ama mutlaka su arası vererek çocuklara su içirilmelidir. 3-4 yudum bile olsa durumu kurtarır. Ortam sıcaklık şartlarına ve fiziksel aktivitenin şiddetine göre 15-30 dakikada bir kez su arası verilmelidir. 

MADEN SUYU İÇSİN

Yetişkinler kendileri maden suyu içerlerken çocuklara vermeyi ihmal ederler. Oysaki çocuklarda terleme çok daha fazla olur. Cüsseleri de çok daha küçük olduğu için sıvı kayıpları onları çok daha çabuk ve fazla etkiler. Başta kramp olmak üzere, şuur bulanıklığı, halsizlik gibi etkilerden çocuğu koruyabilmek için yoğun terlediği fiziksel aktivite günlerinde muhakkak 1 şişe maden suyu içmelidir. Burada ki en önemli nokta ise bu maden suyunun şekersiz olmasıdır. Rahat olun, çocuklar maden suyunu kolaylıkla içebilir. Bunun illa meyveli ve şekerli olmasına gerek yoktur. 

SPORDAN ÖNCE TUVALETE GİTSİN

Sıklıkla atlanan, çocuğu çok zor durumda bırakıp, arkadaşları arasında mahcup eden çok önemli bir konu da tuvalettir. İster dışkı, ister idrar olsun, fiziksel aktiviteye başlamadan ve/veya başlayacak alana gitmek için araca/servise gitmeden önce, evinde veya güvendiği, bildiği, temiz bir yerde çocuk kesinlikle büyük/küçük tuvaletini yapmalıdır. Aktivite sırasında gaz çıkarma, idrar kaçırma, kakasını kaçırma gibi durumlarda çok zor duruma düşecek, utanacak çocuk belki de sporda soğuyacaktır. Tüm bu riskler bu minik ama bir o kadar önemli tedbirle ortadan kalkacaktır. 

SPOR HOCASI YÖNLENDİRSİN

Ortaya atılan topla çocukların birbirlerini tekmelemeleri bir spor veya fiziksel aktivite değildir. Daha çok çocuğu üzen, kızdıran, sakatlayan, sinir bozucu bir faaliyettir. Ne fiziksel, ne zihinsel, ne psikolojik bir faydası vardır. Bir spor hocası eşliğinde yönlendirilen çocuklar, gerek bireysel gerek takım gerekse parkur sporlarını rahatlıkla yapabilirler. Hocalarının onlara hareketleri göstermesi, kuralları öğretmesiyle ne yapacağını anlayan çocuklar çok rahatlarlar. Kurallara uymak, hareketleri olması gerektiği gibi yapmak çocukları hem fiziksel hem zihinsel olarak geliştirir. Spor amacına ulaşır. Fiziksel aktivitesini mutlulukla yapan çocuk, sonrakine koşarak gider. Bu güzel devamlılık çocuğun psikolojik gelişimi için çok önemlidir.