seren.aksus@diyetaktif.com
Her gün 1 meyve
Çocuğunuz hangisini seviyorsa; elma, armut, portakal, kivi gibi hergün mutlaka 1 meyve yemelidir. Midesine, damak zevkine, kesenize uygun olan olur. Hem zihni hem bedeni hazırlaması için gereken vitaminler meyvelerdedir. İyi yıkayıp kabuğunu soymadan yemek en güzelidir. Okulda yiyebiliyorsa çantasına, olmuyorsa eve gelince olabilir.
1 Süt, 1 Ayran, 1 Yoğurt
Aklın çalışması, kemiklerin iyiliği, büyümenin devamı için kalsiyum ve proteini bir arada bulunduğu müthiş bu kaynakları dönüşümlü olarak sunmanız önemli. Gün gelir 3 süt, gün gelir 3 ayran, gün gelir 3 yoğurt olabilir. Ara ara olması görmezden gelinebilir ama hep tek çeşit olmaz. Değiştirerek tüketmesi önemlidir. İçine sevdiği baharatlardan ekleyebilir. Nane, sumak, fesleğen, tarçın gibi ekleyerekhem tat hem renk açısından yiyecekleri eğlenceli hale getirir.
Her gün mutlaka 1 yumurta
Tam ve örnek protein kaynağı her zaman yumurtadır. Çocuğun zihin ve beden gelişimi için çok önemli besin öğeleri barındırır. Ki çocuk kahvaltıda yer, kimi yemeğin içinde, kimi omlet veya menemen olarak öğle ya da akşam yemeğinde… Hergün 1 yumurta olsunda hepsi tamam. En kolay eğlenceli hale getirebileceğiniz besinlerin başında gelen yumurtadan gülen surat, manzara, hayvan figürleri yapabilirsiniz. Yemekte oyunu, eğlenceyi seven çocuk, eğlenceli yumurta sunumlarıyla ömrü boyunca yumurtanın önemini bilecek, sevecek ve tüketecektir.
En sevdiğinden 1 dilim
Kek sevmeyen yoktur. Olabilirse meyveli, fındıklı bir kek, çocuğun moralini yüksektirken derslerine odaklanmasına yardımcı olur. Yanına elbette 1 bardak süt içmesi çok sağlıklı olur. Kek yerine kurabiyede verebilirsiniz. Büyüklüğüne göre değişmekle birlikte 2 adet idealdir. Bazı çocuk börek sever ya da gözleme… Uygun miktarda onlarda olur. Tüm bu hoşlukları yaparken beyaz un yerine tam tahıllıyla yapmanızı tavsiye ederim. Beyaz un, beyaz ekmek, beyaz pirinç kan şekerini hızlı yükseltip çarçabuk düşürür, çocuğu halsizleştirir. Çocuk dersten kopar, anlatılanı anlamaz. Bunu önlemenin basit yolu beyaz yerine esmer ürünler (ekmek, un, bulgur) kullanmaktır.
1 Sebze, 1 Salata
Sebzeler ve salata malzemeleri yiyecekleri sunarken şekil verebileceğiniz, oyun haline getirebileceğiniz besinlerdir. Beslenme çantasına koyarkende, sofra hazırlarkende sevimli figürler yapabilirsiniz. Her renkten ürünü gönül rahatlığıyla iyi yıkayarak kullanın. Hiç tüketmediği sebze ve salata malzemelerinde ısrar etmeyin. Öncelikle sevdiklerinden ilerleyin. Daha sonra minik porsiyonlarda, sevimli şekillerle yemediklerini ikram edin. Tadına baktığını göreceksiniz.
Suyu yanında olsun
Evde masada, okulda sebilde, yolda çantada… Çocuğun her anında erişebileceği temiz bir su kaynağı olsun. Görsün, görsün ki içmek aklına gelsin. Su içmeden gün geçirmesin. Dersi kavraması, beynin en iyi şekilde çalışması için su gereklidir.
Bunlar olmasın
Paketli gıdalar, şerbetli-şuruplu tatlılar, çikolata, ağır yemekler, mayonez, şekerli ve gazlı içecekler, çok tuzlu cipslere dikkat!
Ya pekmez ya bal
Günde 1 tatlı kaşığı ya pekmez ya bal tüketimi çocuğa iyi gelecektir. Özellikle güzel bir kahvaltının parçası olarak verilecek bal veya pekmez çocuğu zinde tutacaktır. Hem beynin çalışma hızını hem bağışıklığı yükseltecek, okula hazırlayacaktır. Sağlıklı kaarbonhidirat alımı çocuğun enerjisini, ders algısını arttıracaktır. Miktarı abartmanız alerjik olanlar için riskli olabilir. 1 kaşık idealdir. Dilerseniz sıcak veya soğuk içeceklere katabilirsiniz.
Biraz kuruyemiş yeter
Beynin iyi çalışması, doğru algı ve hızlı konsantrasyon için gereklidir. Beynin gıdası omega-3 ün en iyi kaynaklarından biri kuruyemişlerdir. Ceviz, fındık, badem, kaju biraz biraz yeterlidir. Tuzsuz olanları çok daha iyidir.