Yaz mevsimi yaklaşınca diyet mevsimi geldi demektir. Çünkü herkes bir anda zayıflama derdine düşer ve
Öğrenci Bütçesiyle Diyet
Hep şunu hatırla; diyet yapmak çok ekonomiktir. Çoğunlukla salata ve sebze yiyeceksin. Pazara gideceksin. Diyetisyenin önerdiklerini alacaksın. Sonra öğünlerini yurtta veya evde hazırlayacaksın. Bu hem çok sağlıklı, hem çok ekonomik olacak. Baktın, o gün sınav var en yakında, ailesiyle yaşayan sınıf arkadaşına gideceksin.
Nereden başlanır?
Ne zaman yapılır?
Üniversite öğrencileri için en doğru zaman, sınavların bittiği zamandır. İki vize arası uygun. Lakin finaller öncesi diyeti unutun. Önce sınavlarınızı halledin. Bu sürede, kilonuzu kafanıza takmayın. Finalleri hallettikten sonra yaz tatiline kadar müthiş zamanlama olur.
Tahlil yaptırmalısın
Diyete başlamak için, üniversitenin sağlık merkezine uğramalısın. Diyete başlamadan, dahiliye doktoruna muayane olup tahlil yaptırmalısın. Fiziki olarak görüntün yetmez, metabolik durumun da çok önemlidir.
Diyetisyen senin rehberin
Ne yemelisin, ne zaman yemelisin, hangi sıklıkta yemelisin, öğrenebilmek için en yakın diyetisyene danışmalısın. Okulun sağlık merkezine,en yakın devlet hastanesine gidebilirsin. Bu merkezlerdeki meslektaşlarım doğru yolu gösterecektir.
Kendini doğru anlat
Diyetisyen seni dinleyecek, ondan sonra, sana uygun tavsiye verecektir. Beslenme, daha doğrusu yaşam öykünü alacak. Hangi noktalarda iyi, hangisinde eksik olduğunu tespit edecek. Bu sebeple, görüşmede sorduklarını doğru yanıtlaman çok önemli.
Görüşmede mutlaka not al
Seni her görüşmede, biraz daha fazla tanıyarak, yürüdüğün yolda sana eşlik edecek diyetisyenin dediklerini can kulağı ile dinle. Mutlaka not al. Bu uygulamalar sırasında karşılaştıklarını içeren notlar al. Aklına gelenleri, canın çekenleri, uyamadıklarını, yapabildiklerini yaz.
Yollar senin, durma yürü
Sağlıklı yaşam ve egzersiz için spor klübüne yazılmana gerek yok. Yürüyüş yolları senin. Belki de üniversitende spor salonu, spor aletleri var. O zaman spor hocası da vardır. Kendi beden tipine uygun spor programını alabilirsin. Alman yetmez, düzenli olarak uygunlaman işe yarar ancak…
Su su su…
Aklında olması gereken en önemli konu su… En az 0,5 lt lik, matara alacaksın, yanında taşıyacaksın. Temiz, içilebilir su bulduğun anda dolduracaksın. Günde 4-5 kez o matara dolacak. Hepsini son damlasına kadar içeceksin. İyi su içip
Az az, sık sık
Yemekten hep aç kalkacaksın. Hiçbir zaman tıka basa, son limitine kadar yemeyeceksin. Azar azar ve sık yiyeceksin. Bu sıklığı diyetisyenin ile kararlaştırabilirsin.
Diyet Günlüğü tut
Ne sıklıkla olursa olsun, mutlaka düzenli olarak diyetisyenin ile görüşmelisin. Önüne çıkacak her türlü engelde o senin yanında olacak. Nelerle karşılaştığını hatırlayabilmen için mutlaka diyet günlüğü tutmalısın. Bu günlükleri görüşmelerine giderken yanında götür. Bunları yorumlaması için diyetisyenin ile paylaş…
Diyet partneri bul
Diyette başarını artırabilmek için birlikte diyet yapacağın bir partner bul. Yürüyüşlerini beraber yapabilir, tatlı ataklarına birlikte göğüs gerebilirsin. Senin gardın düştüğünde o, onun gardı düştüğünde sen, tekrar doğru yola girmesine yardım edeceksin.
Diyetine hedef koy
Makul, kolayca ulaşabileceğin minik hedefler koy. Her hedefe ulaştığında kendine ve diyet partnerine ödül ver. Bunun uzun bir yolculuk olduğunu hatırla. Emin adımlarla, sakince ilerle. Arada bir kendine yapacağın, minik hoşluklar diyeti senin için devam edilebilir kılar. Sağlığın anlık ve dönemsel olmadığını bil. Yaşamın boyunca sana uygun bir yeme (diyet) sistemi oturtmaya çalış. Ruhunu ve bedenini dinle.Ruh ve beden bir bütün. Her ne yapacaksan, sadece bedenini değil, ruhunu da dinleyerek ilerlemelisin. Sağlıklı besinler, su, yürüyüş bedenini arındırarak, kendini dinlemene yardımcı olacak. Her geçen gün kendini çok daha iyi hissedecek, yaşama daha sıkı, daha umut dolu bağlanacaksın.