Ofiste trend rahatlık

Yaşamımızın ciddi bir bölümünü geçirdiğimiz, rahatlığın, verimliliğin ve dinamiğin yüksek olması gereken yerler ofislerimiz. Bu nedenle de tasarımın en önemli olduğu mekânların başında ofislerin gelmesi hiç tesadüf değil. Peki, ofisimizi tasarlarken neler dikkat etmeliyiz? İç Mimar Ezgi Bulut ofis tasarımının püf noktalarını anlattı.

KLASİK Mİ MODERN Mİ?

Günümüzde ticari ofis sayısının artışına paralel olarak “ofis tasarımı”  kavramı da şekilleniyor ve gelişiyor. Özellikle metropollerde yaşayan insanlar olarak hayatımızın büyük bir bölümü ofislerimizde geçiyor. Bu da ofis tasarımının önemini artırıyor. Ofis tasarlarken öncelikle detaylar tek tek incelenmeli, rahat bir çalışma ortamı yaratacak şekilde tasarlanmalı. Mimarlık ve mühendislik ofisleri, reklam ofisleri, hukuk büroları gibi birçok ofis çeşidi var. Örneğin hukuk bürolarında daha klasik ve ağır konseptler, ahşap mobilyalar ağırlıkla kullanılırken, mimarlık ofislerinde sade ve modern tasarımlar ön planda tutulur. Tasarımda mekânların genişliği, çalışan personel sayısı, mobilyaların doğru tasarımla ve konforlu bir şekilde konumlandırılması, ergonomik olarak doğruluğu, aydınlatma, havalandırma sistemleri büyük önem taşıyan unsurlar.

AYDINLATMA ÇOK ÖNEMLİ

İyi tasarlanmış bir ofiste aydınlatma en önemli unsurların başında gelir. Örneğin beyaz ışık yerine, gün ışığı renklerinde iyi bir aydınlatma elemanı kullanılmalı. Uzun saatlerimizi geçirdiğimiz çalışma mekânlarında aydınlatmalar olabildiğince gözü yormamalı ve dolayısıyla verimliliği düşürmemeli. Loş ışıklar, 500 lüksün altındaki aydınlatma elemanları hem mayıştırır ve motivasyonu düşürür hem de uykumuzu getirerek işlerimizin aksamasına ve çabuk yorulmamıza sebep olabilir. Genellikle ofis mekânlarında aydınlatma elemanları olarak, spot ışık sistemleri, asma tavan armatürler, bant armatürler ve masa lambaları kullanılır. Havalandırma da çalışma ortamını rahat kılabilmek, oksijeni sağlayabilmek, oluşabilecek baş ağrılarını önleyebilmek ve sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturabilmek adına önemli bir unsur. Hava sirkülasyonu iyi bir şekilde sağlanmalı. Bunların yanında başarılı olabilmek, çalışma şevkini arttırabilmek adına çalışan motivasyonunu göz önünde bulundurmak gerekir. Örneğin yapay yerine doğal bitkiler, gözü yormayacak renkte duvar boyaları kullanılmalı, kalabalık ve karmaşık unsurlardan uzak durulmalı. 

KOLTUKTA DOĞRU TERCİH DERİ

Mobilya, tasarımın olmazsa olmazlarından. Mesela kullanılacak koltuk ve sandalyelerin hem masayla ilişkisi hem de mimari ölçüleri doğru tasarlanmalı ve konforlu olmalı. Kumaşta ise genel olarak deri tercih edilir. Bunun sebebi derinin rahat ve dayanıklı olması. Çalışma masaları rahat bir çalışma alanı yaratacak şekilde, mümkünse keson da olmalı. Depolamaya yarayan ofis dolapları da çok önemli. Ofis, eşyaların depolanacağı şekilde tasarlanmalı. Bir diğer tasarım ilkesi ise mobilyanın (tefrişin) mekânla uyumu ve mekâna göre ölçülendirilerek ve konumlandırılarak tasarlanmış olması. Daha çok büyük ofislerde bölücü panel sistemler de hem mekân ayırma özelliği açısından hem de yer kısıtlaması yaratmaması açısından sıklıkla kullanılır. Rahat bir çalışma ortamı yaratmak için canlı ve sade renkler kullanılabilir fakat karmaşadan ve gözü alan nesneler veya mobilyalardan uzak durulmalı. Çünkü tüm bunlar dikkat dağınıklığına sebep olabilir.

YENİ TREND “HOME OFFICE”

Günümüzde bir trend haline gelen “Home Office”, genellikle serbest çalışanların tercih ettiği bir sistem. Bu sistemde evin bir bölümü ofis olarak kullanılıyor. Bu mekânı evin diğer mekânlarından ayıracak şekilde tasarlamak, hava sirkülasyonunun iyi olduğu bir mekânı tercih etmek önemli detaylardır. Tüm bunların sonucunda, bir ofiste iş verimliliğini en üst düzeye çıkarabilmek için alanı en verimli şekilde kullanmak ve tasarımı başarıyla bitirebilmek çok önemlidir ve tasarım hayatın vazgeçilemez bir bütünüdür.