Ofiste başarının pratik yolları

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR
aysun.yildiz@aksam.com.tr

Yeni bir çalışma ortamı ya da ofis ortamı oluşturmak isteyenlerin ortak sorusu “ofisimi dizayn ederken nelere dikkat etmeliyim, verimli bir çalışma ortamı oluşturmak adına neler yapabilirim, hangi renkleri seçmem daha uygun olur?” Kafanızdaki soru işaretlerine cevap arıyorsanız yazımıza göz atın. 

Bir ofisin dekorasyonunda öncelikle faaliyet alanını dikkate almak gerekiyor. Yani bir emlak ofisiyle hukuk bürosunun dekorasyonunda farklı noktalar önem kazınır. Örneğin bir emlak ofisi dekorasyonu için sade ama kaliteli bir dekorasyona ihtiyaç duyulur. Avukatlık bürosu ise mesleğin ciddiyetini yansıtmalı ve konforlu olmalı. Ofis dekorasyonunun vazgeçilmez eşyaları elbette mobilyalardır. Haliyle bu eşyaların kullanışlı olması ve çok büyük olmaması gerekiyor. Çünkü büyük masa ve dolap kullanılması alanı daraltır ve rahat hareket edilmesini önler. Rahat hareket edilmeyen ortamlarda da verimli çalışmak mümkün olmaz. Bu nedenle mobilyaları alanın büyüklüğüne göre seçmek gerek. Ayrıca mobilya seçimi yapılırken sağlığa duyarlı olanları tercih etmeyi de unutmamalı. Örneğin; sandalyelerin bel destekleyici 

olması önemli çünkü uygun olmayan çalışma sandalyeleri ciddi boyun, sırt, omuz veya bel ağrılarına neden olabilir. 

DÜZEN ÖNEMLİ 

Mobilyaların düzeni de çok önemli. Özellikle çalışma masası, sandalyesi ve bilgisayarın konumlandırması ayrı bir özen istiyor. Çünkü bu üçlü arasındaki ilişki çalışma performansını direkt etkiliyor. Elbette mobilyaların yanı sıra ofislerde kullanılacak aksesuarlara da ayrıca dikkat etmek gerek. Ofislerde kullanılacak aksesuar dikkat dağıtmamalı. Örneğin ofis ortamında gösterişli ve abartılı aynalara yer vermek doğru olmaz. Bu tür aynaların kullanımı ortamın kalabalık ve kargaşalı görünmesine neden olur ve çalışanların dikkatini dağıtır. 

BİTKİLER İDEAL

Aydınlatma da dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biri. Bunu için doğru ürünlerin tercih edilmesi gerek. Ayrıca gün ışığından da faydalanılmalı. Aydınlık bir ortamda çalışanların verimini olumlu yönde etkiler. Ofisi dizayn ederken başta duvar olmak üzere, yer döşemesine kadar açık renkler tercih etmek alanı daha geniş ve ferah gösterecektir. Bununla birlikte açık renklerin kullanılması da ofisinizdeki performansı artırır. Bitkiler dekorasyonu canlandırmak için idealdir. İç açıcı canlı çiçeklere yer verebilirsiniz. Ancak çiçek seçiminde de aşırıya kaçmamak gerekir. Ayrıca fazla ışık istemeyen ve az su isteyen çiçekleri seçmeniz daha doğru bir tercih olacaktır.

RENKLERİN DİLİ

Renklerin dilinden iş yeri dekorasyonuSarı psikolojik olarak hızlı olma duygusu uyandırır. Bu nedenle oto galeriler ya da oto kiralama firmaları için çok uygun bir renk. Sarının bazı tonları sinirlilik oluşturabilir. Agresif bir ruh hali oluşturmamak için okullarda tercih edilmemeli. Parlak sarılar yerine her zaman daha yumuşak tonda sarılar tercih edilmelidir. Mavi dinginlik, dürüstlük ve güvenilirliğin simgesidir. Mavinin koyu bir tonu olan lacivert ise insanda sonsuzluk duygusu uyandırır. Aynı zamanda sağlığı simgeler ve yemek yeme hissini azaltır. Bu nedenle restoranlarda pek tercih edilmez. Güveni temsil ettiğinden müşteriyle bire bir ilişki içinde çalışan firmalar mavi tonlarını kullanabilir. 

NEŞELİ MOR, DİNGİN TURUNCU

Kırmızı, gençliği anlatan bir renktir. Çok enerji, az uyku, çabuk karar verme ve çok yemeyi de beraberinde getirir. Çoğunlukla gençlerin gittiği mekânlarda kırmızı kullanılır. Ancak dikkat gerektiren ve sakince yapılan işlerde kırmızıdan uzak durmak gerekir. Mor bereketin ve üretkenliğin simgesidir. Tasarım ve grafik ofisleri gibi yaratıcılık gerektiren meslek gruplarının çalışma alanlarında kullanılabilir. Neşeli ve davetkâr bu renk, aynı zamanda rahatlatıcı bir etkiye sahip. Turuncunun parlak tonları kalabalık içinde rahatça seçilir. Ayrıca az sayıdaki şeyleri bile daha fazla gösterir. Bu nedenle market ya da mağazalarda sıkça kullanılır. Doğanın rengidir, dinginlik verir ve bereketi simgeler. Üretkenlik ve dikkati pekiştirir. Para hesabı yapılan, dikkat ve dinginlik gerektiren mekânlarla doğayı ve bitkileri simgeleyen işyerlerinde yeşil renk kullanılabilir.