Ofis değil sanki ev gibi

Pelin Serin
pelinserin@gmail.com

AYDINLATMA ÖNEMLİ

Aydınlatmayı işlevsel bir hale getirmek bu hususta çok önemli. Tüm ofisi parıl parıl aydınlatmak yerine, ihtiyaç bölgelerinden artan, dinlenme bölgelerinde azalan aydınlatmalar kullanabiliriz. Bu şekilde hem gözlerimiz yorulmaz hem de çalışma ışığının eksikliğinden musdarip olmayız. Kat kat giyinip ihtiyaç duydukça çıkarmak gibi, kat kat aydınlatma yapılabilir. İhtiyaç duydukça ışık miktarı dimle ve yanan farklı gruplarda aydınlatmalarla artırılıp azaltılabilir, ihtiyaca göre ayarlanabilir. Bu durumda mekânlarımız çok fonsiyonel kullanılabilir.

OFİSİNİZ KÜÇÜKSE

Eğer ofisimiz küçükse, çok geniş alanlarımız yoksa bu alanları doğru kullanarak ferah göstermek ve değerlendirmek de mümkün. Bunun için öncelikle aldığımız mobilyaları oldukça dikkatli seçmeliyiz. Örneğin dar alanlar için optimum masa boyutu seçmek önemlidir. Çünkü çalışma ihtiyacımızı karşılayacak kadar büyük olması bize alan kazandırır. Masa altında duran kesonlar, depolama birimleri hem görünmez hem de depolama ihtiyaçlarınızı karşılar. Masanızın üzerinde kafanızı kurtaracak kadar dar raf üniteleri de ofis malzemeleriniz ve dosyalarınız için büyük kurtarıcı olacaktır. Bu raflarda duran malzemeleriniz için küçüklü büyüklü ofis kutuları almanız ve onları etiketlemeniz hem düzenli gösterir hem de işinizi kolaylaştırır. Bu arada raflara ya da masamıza koyacağımız küçük sukulentler ve bitkiler ofisalanlarımızı daha sıcak gösterir.

DUVARA MONTE EDEBİLİRSİNİZ

Duvara monte ayaksız mobilyalar hafif görünürler. Yer kapladıklarını daha az hissettirirler. Yatayda yerimiz azsa dikeyde kullanım önem kazanır. Tavana kadar uzanan raf üniteleri, kütüphaneler kurup ihtiyacınız olanları erişilebilir yerlere, az kullandıklarınızı merdivenle ulaştığını yerlere dizebilirsiniz. Tabii ki kitaplarınızı, ofis katalog ve broşürlerinizi pdf formatında, elektronik almak da sizi yer sıkıntısından büyük ölçüde kurtarır. Duvarlara monte edilen dosyalıklar, askılıklar hem kullanışlı olması hem de az yer kaplaması bakımından tercih edilebilir. 

AYNALAR, SANDALYELER

Ofis sandalyelerine gelince hem şıklık hem sağlık hem de iş performansı açısından kilit bir noktadalar.Beli destekleyen, saatlerce oturulduğunda sırt ağrısı yapmayan, terletmeyen kumaşla kaplı olmalı. Sandalyede koyu ve nötr renkler temizlik ve kullanım açısından rahat olacağı gibi gözü de yormaz. Hepimizin bildiği ayna hilesini de unutmamak gerek tabii. Dar alanların büyük kurtarıcısı aynaları ofiste kullanmak daha zor bir iştir. Belki renkli ayna kullanmak daha garanti olacaktır. Gri gibi ciddi renkleri olabileceği gibi, funky renklerde neşeli bir köşe de oluşturabilirsiniz.

MİNİ OFİSE MİNİ BUZDOLABI

Ofisimizin mutfak alanında küçük bir tekne lavabosu, 60 cm genişliğinde küçük bir set alanına ek olarak çay ve kahve makinesi koyacak yer yeterli olacaktır. Setin altına mini buzdolabı, minik bulaşık makinesi ve çekmece üniteleri yerleştirilebilir. Fincanlarımızı askılara asıp, set üzerinde bulunan tek bir rafa veya kapalı dolaba da tabaklaryerleştirmek tüm ihtiyaçlarımızı gerektiği ölçüde karşılayacaktır.

KURTARICI BEYAZ

Işık ve renk oyunlarına gelince ağırlıklı olarak beyaz kullanmak tabii ki en garanti seçim olacaktır. Beyaz duvarlar, beyaz masalar ve beyazlığı kıracak bir parça ahşap dolap, raf ortalığı bir anda yumuşatacak. Renkli kesonlar da biraz hareketlilik katacaktır. Saatlerimizi geçirdiğimiz ofislerde ferah ve rahat bir ortam yaratmak sizi de mutlu edecektir. Yaşadığımız alanlardan büyük ölçüde biz sorumluyuz. Renkleri, malzemeleri doğru kullanarak içinde mutlu olacağımız mekânlar yaratmak çok kolay.